globalmoto_duben_nolan




Jak koupit helmu?

Kapitoly článku

Plexisklo:

Nejlepší je, koupit si helmu s plexisklem, které má vnější povrchovou vrstvu odolnou proti poškrábání ("

Antikratz", "Scratch resistant

") a vnitřní odolnou proti pocení a mlžení ("

Anti fog

"). Je to sice dražší, ale určitě se vám to vyplatí. Vrstvu proti poškrábání oceníte především v noci, kdy proti jedoucímu automobilu uvidíte krásně čistě. Naproti tomu v poškrábaném plexi vidíte stovky roztříštěných ohníčků, které vás ještě více oslní. Vrstvu proti pocení oceníte zejména za vlhka a ve městě. Výdrž plexi závisí na kvalitě. Obyčejné plexi vydrží max. 4 000 Km, plexi odolné proti poškrábání vydrží déle. Jestliže si koupíte plexi tmavé mějte na paměti, že noční jízda s tímto štítkem bývá dost nebezpečná. Moc toho totiž přes tmavé plexi vidět není a jet celou cestu s hledím otevřeným, je trochu otrava. Jak odstranit velké množství mušek z vašeho hledí?
Mušky jdou nejlépe z plexi sundat tekoucí vodou. Horší je to na cestách a ještě jsou-li mušky hodně zaschlé a nejdou odstranit hned. Je tu ale jeden trik. Navlhčete několik vrstev toaletního papíru (který vozte vždy na cestách s sebou) a přiložte ho na hledí. Nechte několik minut působit a pak společně s toaletním papírem odstraníte i většinu mušek.

Zapínání:



Zapínání přileb je buďto řešeno

rychlouzávěry

nebo klasickými

D-kroužky

. Rychlouzávěry jsou dnes nejrozšířenější, jejich rozepínání a zapínání je nejrychlejší a jde to i velmi rychle v rukavicích. Mají však jednu nevýhodu, když už se na silnici něco stane a vy skončíte v příkopu, lidé kteří se vám budou snažit pomoci, už nemusí přijít na to, jak se ten rychlouzávěr rozdělává. Každý výrobce má totiž svůj speciální "grif" na rozepínání řemínku. Proto někdy nezbyde nic jiného než řemínek přestříhnout, aby byla hlava uvolněná. Někdy je ale i toto velký problém. Některé typy helem mají vytáčecí či výklopný spodní díl přilby, ten má spousty výhod, ale při nehodě je sundání této helmy někdy problém, jelikož je člověk zmatený, který první červený čudlík či tlačítko musí nejdříve zmáčknout, aby se helma uvolnila. Naproti tomu tento typ přilby má několik výhod. Jednou z výhod je možnost plynulého pozvedávání skla - bez ochranného předního rámu. Toto vám dovolí v případě potřeby cestovat s částečně nebo úplně odkrytým hledím, bez zdvihnutí předního ochranného rámu, který zůstává zafixovaný v ochranné poloze.

Hmotnost přilby:

Bývá většinou vyznačena na nálepce vzadu na přilbě. Samozřejmě. že je nejlepší mít helmu, která váží nejméně. Má to ale jeden háček. Když už přilbu lehkou, tak dobře vyváženou. Je lepší mít přilbu težší a dobře vyváženou než přilbu lehkou a nevyváženou. Hmotnosti přileb se pohybují okolo 1300 - 1700 gramů. Jak vyzkoušet, je-li přilba správně vyvážená?
Položte si přilbu zhruba uprostřed na vztyčený ukazováček a pozorujte jestli se přilba naklání dopředu či dozadu. Jestli ne, jde o přilbu dobře vyváženou.

Doplňky:

Jako doplněk je dobré si do uzavřené helmy pořídit

kuklu

. Zachytí případný pot a nečistoty, ale hlavně jde zcela jednoduše vyprat. Udržujete si tak vnitřní část helmy snadno v čistotě. Kukla též snižuje hladinu hluku v přilbě a zvyšuje pocit bezpečí. Dívkám s dlouhými vlasy pomůže měkký

šátek

, který zabrání tomu, aby se vlasy při jízdě beznadějně nezamotaly. Šátek okolo krku se hodí též, nejen v chladném počasí, ale zabrání vám střetu s létající faunou či kamínkem. Šátek by se neměl za jízdy třepotat. Pro chladnější počasí se vyrábějí též zateplovací nákrčníky, které kryjí ramena a krk.

Na závěr:

Jesliže jste si helmu již vybrali a koupili, je tu ještě na závěr několik rad. Přilbu noste

VŽDY

zapnutnou, jenom tak budete maximálně chránit vaši hlavu. Svojí helmu nikomu nepůjčujte. Proč? Z jednoho prostého důvodu. Dnešní helmy mají totiž ještě jednu vlastnost a to, že se dotvarovávají podle obrysu hlavy majitele. Při velkém půjčování dojde k porušení harmonie vnitřního tvarování helmy, která se již přizpůsobila vašim tvarům, což bude mít zcela jistě nedobrý dopad nejen na její vnitřní komfort, ale i na velikost. A když už se někdy rozhodnete koupit přilbu z druhé ruky, kupujte pouze takovou, která nebyla evidentně havarovaná. Spadne-li přilba z velké výšky, je raději lepší koupit si novou.

Vaše hlava za to přeci stojí!


Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):



TOPlist