globalmoto_duben_nolan




AZ pneu radí: Jak odzimovat motorku před sezonou?

Zazimovali jste svou motorku před zimou správně? Pak máte při její přípravě na sezonu o práci méně. V opačném případě se nebojte, že o první vyjížďku přijdete. Stačí vědět, co všechno zkontrolovat a vyčistit. V následujících řádcích poradíme, jak svou motorku správně odzimovat.

Už dříve jste se od nás mohli dozvědět, jak pečovat o motorku v zimě. V tomto článku se zaměříme na, pro každého motorkáře, zábavnější část roku. Poradíme vám, co po zimě na motorce zkontrolovat, aby byla nejen vaše první jízda sezony bezproblémová a bezpečná.

Kbelík a voda nestačí, vše zkontrolujte pečlivě
Čistota půl zdraví – tohle přísloví má velký přesah do odzimování motorky. Jen čistota nestačí, přesto někteří motorkáři svůj stroj opráší, popřípadě omyjí a rovnou vyrazí na silnice. Pro bezproblémovou a bezpečnou jízdu byste měli věnovat čas všem součástem motocyklu. Co je potřeba při odzimování udělat?

  • Stojí vaše motorka celou zimu na jednom místě? Podívejte se, jestli z ní neunikl olej, chladicí nebo brzdová kapalina, popřípadě vyřešte problém ještě před první jízdou.
  • Dolijte olej, palivo a jiné kapaliny, pokud jste tak neudělali už na podzim.
  • Řetěz a další součástky jako lanka, zámky nebo páčky důkladně očistěte a promažte speciálními přípravky.
  • Zkontrolujte, jestli je vzduchový filtr čistý. V opačném případě může snižovat výkon vaší motorky.
  • Před nastartováním ještě prohlédněte řetěz a jeho napětí neboli průvěs. Jak by to mělo vypadat, zjistíte v manuálu od výrobce.

Pokud narazíte na problém, s objednáním do servisu nečekejte. S blížící se sezonou musíte totiž počítat s tím, že si na opravu vašeho stroje můžete vystát frontu.

Baterku před sezonou dobijte
Často opomíjenou součástí motorky je baterka. Pokud o ni přes zimu nepečujete a necháte ji ve svém stroji v chladu bez občasného dobití, na jaře nejspíš nenastartujete. Připojte ji alespoň na hodinu ke speciální nabíječce určené pro daný typ, nebo si ji nechejte dobít v jakémkoliv servisu.

Zkontrolujte brzdy a brzdové destičky
Dalším důležitým bodem je kontrola brzd a doplnění brzdové kapaliny. Pokud začnou kotouče kvůli dlouhému stání ve vlhku rezavět, nelekejte se. Po první jízdě většinou rez sama odpadne.
Poté přejděte na brzdové destičky, mezi kterými by měly být alespoň 3 mm. Pokud se kontrolní drážky jízdou opotřebí natolik, že už nejsou vidět, porozhlédněte se po nových destičkách. A narazit můžete i na nerovnoměrné opotřebení brzd. Pokud je to váš případ, je potřeba upravit nastavení brzdových třmenů.

Možná budete potřebovat nové pneumatiky
Nesprávné zazimování a špatné podmínky, jako je působení chemických látek nebo UV záření, se odrazí i na stavu pneumatik. V tomto případě nezáleží, jestli je máte 10 let nebo teprve rok. Jakmile se na jejich povrchu objeví praskliny, zvažte pořízení nových pneumatik.

Nezapomínejte ani na kontrolu tlaku v pneumatikách. Přesnou hodnotu byste měli zjistit v manuálu od výrobce. Pokud nesvěřujete svůj stroj odborníkům, netlakujte obě pneumatiky stejně – záleží na tom, kolik lidí na motorce pojede a zda máte silniční, „polozávodní“ nebo závodní pneumatiky. Podfouknout je můžete v případě, kdy motorku jedete pořádně projet na okruhu. Podhuštěné nebo přehuštěné motorkářské pneumatiky mohou u běžného ježdění snižovat ovladatelnost stroje a nepříjemně kopírovat nerovnosti silnice.

Finální příprava na sezonu
Nepodcenili jste přípravu motorky na sezonu? Abyste měli stoprocentní jistotu, zkontrolujte také těsnost hadiček, svíčky, kabely, světla a povinnou výbavu. Pokud jste na nic závažného nenarazili, motorku nastartujte a zahřejte.
Mezi motorkáři jsou stále nadšenci motorek s karburátorem. Takovým se může stát, že nenastartují napoprvé. Pokud mezi ně patříte, udržujte karburátor čistý nejen při předsezónní údržbě.

Hurá do sedla
První vyjížďka po zimě bývá pro každého motocyklového nadšence velký zážitek a láká ke svižnější jízdě. Opatrnost je ale namístě, protože silnice nemusí být po zimě v perfektním stavu, a tak se vám do cesty mohou připlést zbytky štěrku nebo nové trhliny. Zároveň řidiči automobilů nemusí být ještě po zimě zvyklí, že se při běžném provozu setkají i s motorkáři.

Abyste si po celou sezonu mohli užívat komfortní jízdu, nezanevřete na pravidelnou údržbu motorky i během sezony. Pomůže vám odhalit problémy a minimalizovat riziko selhání.
Máte odzimováno? Tak vyjeďte do nové sezony bezpečným tempem a s kvalitními plášti, které najdete v AZ pneu.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • AZ pneu PRO CZ

    E-shop AZ-pneu.cz je největší prodejce a přímý dovozce motopneu Michelin, Pirelli, Metzeler, Continental, Bridgestone, Dunlop a Mitas. Patříme k prodejcům s největšími skladovými zásobami, na našich skladech máme běžně okolo patnáctitisíc pneumatik. Kromě moto pneu nabízíme i osobní, off road, užitk...




TOPlist