yamaha_mt09




Motochimp – malá elektrická motorka do přeplněných měst

Napadlo vás někdy, jaká sranda by byla jezdit po ucpaném městě na minibiku? S podobnou myšlenkou přišli v Singapuru, a výsledkem je malá a nanejvýš roztomilá motorka, jako stvořená pro denní dojíždění.

Základ konstrukce Motochimpu tvoří barevná „hranolka“, kterou můžete dostat ve třech různých barvách. Jednoduché tělo má na sobě jen to nejnutnější: po jednom světle vpředu a vzadu, odpružené zavěšení předního a zadního kola, stupačky a samozřejmě řídítka. Pod sedlem pak najdete smotanou šňůru na nabíjení.

Aby se mohl Motochimp pohybovat agilně po městě, bylo třeba naprosto minimalizovat jeho rozměry. Celá tato sranda má proto jen 1 076 mm na délku, 614 mm na šířku a 1 063 mm na výšku. Nechybí stojánek, zrcátka a samozřejmě ani rychloměr, umístěný u „plynové“ rukojeti.
Motor určený k pohonu se nachází přímo v náboji zadního kola. Má jmenovité napětí 48 Voltů, výkon 480 Wattů a Motochimp díky němu frčí rychlostí až 30 km/h. Nájezd a doba nabíjení zní až podezřele dobře. Motochimp má zvládnout najet 60 kilometrů a z běžné zásuvky se opět dobije za pouhou hodinu. O komfortní užívání se zasluhuje „zapalování“ využívající RFID čtečku. Stačí mít třeba telefon opatřený touto technologií a žádné další klíče nejsou potřeba. K motorce můžete připojit až pět různých zařízení, které ji budou odemykat a uvádět do provozu.

Motochimp se světu oficiálně představil na průmyslovém veletrhu v čínském Shenzhenu a již brzy odstartuje prodej na trhu v Japonsku. Brzy poté bude následovat zbytek Asie, Velká Británie a posléze i kontinentální Evropa. Cena je předběžně stanovaná na 2000 dolarů (48 tisíc korun).

Coby zajímavá a stylová náhrada za kolo na denní dojíždění se Motochimp jeví jako docela dobrý nápad. Otázkou samozřejmě zůstává, jak to bude s legislativou a také jak moc se Motochimp vypořádá s vyššími a těžšími Evropany. Slečna, která na motorce jede na oficiálních fotkách, evidentně nepatří mezi nejvyšší a chtělo by to vidět, jestli se na Motochimpa vůbec poskládá někdo nad 180 centimetrů.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist