journeyman_brezen




Novinky u BMW: Petr Krajča odpovídal on-line

Motocyklová divize zastoupení BMW pro Českou republiku má od loňska nového šéfa. Petr Krajča uzavřel svou první sezónu na pozici ředitele s rekordními prodejními výsledky, a během tohoto roku chce dál ke značce přitáhnout nejen víc nových zákazníků, ale postarat se také o ty stávající. Předpoklady k tomu jsou vynikající - modelová řada 2017 zahrnuje spoustu novinek, a v plánu je otevření nového dealerství v Karlových Varech a posílení celé servisní sítě.

Kam se chce BMW dál rozvíjet je celkem zřejmé. Mezi novinkami pro letošní rok přibylo několik  motocyklů populární řady Heritage, kterou mnichovská značka úspěšně rozjela s retro modelem R NineT. Slibně pro značku vypadá také vstup do úplně nového segmentu maloobjemových motorek, kde se po sportovním naked-biku G310R letos objevuje cestovní enduro G310GS. Značka BMW ale nezapomíná ani na svoje klíčové modely, a například ikonické R1200GS pro letošek doplnila speciálními verzemi Exclusive a Rallye.

Do obchodních výsledků se letos promítne také dodávka druhé várky služebních motocyklů pro Policii ČR. Prvních 76 kusů z rekordní objednávky bylo předáno ještě před koncem loňského roku, zbývajících 59 začne jezdit po českých silnicích od letošního jara.

Tak prémiová značka jako je BMW by samozřejmě nemohla fungovat bez kvalitních dealerů. Stávající síť, která prochází postupnou modernizací (před nedávnem pražský Invelt, letos brněnský Renocar) se rozroste o nové dealerství v Karlových Varech. Také ostravský Cartec se bude brzy stěhovat do nových prostor.

Pokud vás zajímá cokoli dalšího na téma motocyklů BMW v České republice, můžete se právě teď zeptat managera BMW Motorrad Petra Krajči. Formulář pro dotazy je otevřen až do příštího úterý.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

On-line rozhovor: Petr Krajča

On-line rozhovor byl již ukončen. Děkujeme za otázky.

Dotazy můžou přidávat jen registrovaní a přihlášení uživatelé.

Otázky a odpovědi

FrogySkoky
Dotaz od FrogySkoky položen 13.01.2017 14:43

Budou se navyšovat počty servisních techniků u dealerů? Na prémiovou značku máte moc dlouhé termíny na objednání pravidelných servisů natož na řešení náhle vzniklých potíží!!!

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 15:58

Zdravím všechny čtenáře portálu motorkáři.cz. Všem vám moc děkuji za zaslané dotazy a cením si upřímnosti. Celý náš BMW Motorrad tým vynaloží maximální úsilí, abyste zažili mnoho radosti za řídítky vašich motocyklů.

Navýšení servisní kapacity u našich dealerů je mou prioritou od doby, kdy jsem nastoupil do BMW Motorrad. S našimi dealery na tom intenzivně pracujeme a již ve druhé polovině minulého roku naši dealeři ve většině regionů posílili své týmy o několik nových mechaniků. V některých regionech na dalším posílení stále pracujeme. Dále se chceme soustředit na přípravu motocyklů na sezonu s předstihem, abychom omezili nápor na začátku sezóny.

LuckyGhost
Dotaz od LuckyGhost položen 13.01.2017 18:09

Zajímalo by mne zda se kolem motoru použitém v G 310 R plánuje více modelů. Obdobně jako u R nineT nějaký Racer a Scrambler. Pro lehký Scrambler který by byl ve městě a případně na nějaké polňačce jako doma by to byl ideální motor.

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 15:59

V letošním roce k roadsteru přibude enduro G 310 GS a další plány v rozvoji této platformy prozradit nemohu. Určitě se ale máme na co těšit.

Pipla
Dotaz od Pipla položen 13.01.2017 18:24

Dobrý den, kde se bude stěhovat Cartec z centra Ostravy ?

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 15:59

Naším společným cílem je, aby Cartec byl plně připraven na začátek sezóny 2018 na nové adrese.

Jakub-SPZ
Dotaz od Jakub-SPZ položen 13.01.2017 18:26

Kdy dorazí BMW G310R oficiálně na trh? Poslední informace prezentována na webu BMW bylo Říjen 2016, následně jsem ale četl na diskuznich fórech Únor 2017, nebo někdy v rozpětí Březen až Květen. Dekuji za odpověď.

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:15

G 310 R dorazí na trh na začátku letošní sezóny.

OndraCB
Dotaz od OndraCB položen 13.01.2017 18:52

Nezbývá než se letos zeptat znovu. Kdy bude na webu konfigurátor? Vždyť je to práce na hodinku max.
Proč mají motorky pro PČR různé pneu? Je to snad mix modelů 2016-2017? Dík.

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 15:59

Konfigurátor jsme implementovali na naše oficiální webové stránky koncem loňského roku. Pro snadnější hledání posílám odkaz https://konfigurato...okie=1#/modelfinder.

Nejedná se o mix jednotlivých modelových roků. BMW využívá více dodavatelů pneumatik, a proto v rámci jednoho modelu a modelového roku jsou dodávány motocykly s pneumatikami od různých výrobců.

Miraque
Dotaz od Miraque položen 13.01.2017 20:46

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se neplánuje nějaký "velký upgrade" modelu f800 gs/gsa, f 700gs přece jenom je to už 8 let " stará" motorka. Nemyslim to špatně sám mám f650 gs twin (2012) a jsem naprosto spokojen.

Děkuji za odpověď.

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:00

BMW motocykly procházejí neustálým vývojem a inovacemi. F 800 GS/GSA prošlo v loňském roce malým technickým updatem. Můžeme tedy očekávat, že další inovace bude většího rozsahu, ale více prozradit nemohu.

tillda
Dotaz od tillda položen 14.01.2017 01:02

Dobrý den,
Rád bych se vás zeptal, kdy si konečně došlápnete na ty české dealery (konkrétně v Praze, zbytek neznám). Takovou koncentraci arogance, neochoty a falešného snobství jsem ještě neviděl. Neskutečné termíny, arogantní přijímací technik, neberou mi telefony, neodpovídají na maily, jenom aby nemuseli. Když si tedy koupím motorku BMW za 600 tisíc s výbavou a náhodou se mi v létě něco rozbije, budu tedy čekat měsíc? S kamarádem co jezdíme jsme s drobnými opravami navštívili tak 5 dealerů v západní Evropě a neznám lepší! Tříhodinová oprava v Leccu v pátek odpoledne na počkání. V Arezzu týpek vyšel z dílny, dolil olej a dotáhnul hadičku u chladiče a řekl, že to máme zadarmo (!). V Seině přezutí na počkání. Jo, a v tom Leccu samozřejmě všechny motorky venku vystanené jako Test Drive k zapůjčení. Technik nás vzal do dílny a pokecal o ložiskách lámanou angličtinou. Prostě parádní jednání. Benchmarkem dle kterého soudím firmu je vždy její vlastní marketing. Já jsem si koupil premiovou značku, mě prostě vůbec nezajímá, že se vám další mechanik nevyplatí, ať prostě sáhnou do kapsy a zaplatí to z vlastního! Díky tomu jak se chováte, jsem prostě zajel z Inveltu rovnou do prodejny Kawasaki a vzal novou co se mi líbila, cena servisu 490,-/hod., jezdím tam po domluvě po telefonu HODINU předem (!), zkuste to trumfnou se svojí "prémiovou značkou", která mi stála měsíc na zahradě, zatímco kamarádi byli na dovolené - jenom proto, že mám BMW v Čechác. Příjde mi, že vy máte takový přístup pro nás, čecháčky. Na západě kdo má Mercedes chodí na servis do Mercedesu, kdo má Audi tak do Audi, protože to prostě jsou normální lepší značky. Ale u nás, to je něco hogofogo, aby si češi mysleli. Nakonec, jste přece normální autodílna, nevim na co si to s těma recepčníma a kafíčkama hrajete.

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:00

Děkuji za váš komentář. Vaše kritika mě mrzí, přesto si nemyslím, že by se jednalo o aroganci, ale spíše o důsledek nedostatečné servisní kapacity a servisního personálu, o kterém jsem již psal v jednom z předchozích dotazů. Kvalitní služby a spokojení zákazníci jsou naší prioritou, a proto rozšíření servisního týmu o kvalitní mechaniky věnujeme velkou pozornost. Kromě náboru nových mechaniků do naší servisní sítě je jedním z dalších kroků přijetí nového kolegy do naší kanceláře na pozici vedoucího poprodejních služeb, který se bude starat o rozvoj a zlepšování servisní sítě. Pro monitorování implementovaných opatření budeme důsledněji využívat mystery shopping.

chabrov
Dotaz od chabrov položen 14.01.2017 09:13

Dobrý den. Neuvažujete o prodejně v Olomouci

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:01

Rozvoj dealerské sítě plánujeme na základě potenciálu a poptávky v jednotlivých regionech. V současné době jsme schopni tento region prodejně obsloužit z našich okolních dealerství. Situaci průběžně vyhodnocujeme a v případě potřeby budeme adekvátně reagovat.

DucS
Dotaz od DucS položen 14.01.2017 18:18

Stejné jak píše tillda je to v i u jiného prodejce, znám lidi kteří mají od nich několikáté BMW a jednání prý katastrofa hlavně ohledně servisu

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:01

Viz odpověď u příspěvku výše.

Brzi
Dotaz od Brzi položen 14.01.2017 19:24

Tillda to napsal výstižně, ten servis to je naprostá katastrofa a o kvalitě výrobku už jsem taky ztratil iluze, prasklá kliková hřídel na motoru s pravidelným servisem, který neměl ani 60000 km mluví za vše. A dotaz, proč mě BMW nutí přemýšlet o změně značky, o které jsem měl představy top výrobku, který ovšem potřebuje odpovídající servis.

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:01

Viz odpověď u příspěvku výše.

BorisB
Dotaz od BorisB položen 14.01.2017 20:45

Dobrý den,
připojuji se k hlasům nespokojených s úrovní servisu BMW Motorrad, já konkrétně mám smutné zkušenosti z Brna a nejsem sám.
Interiér prodejny v Renocaru na první pohled vypadá podobně těm zahraničním do doby, než se zákazníka "ujme personál".

DOTAZ:
Pane Krajčo, co si myslíte o Car Servisu Praha?, http://www.carservispraha.cz/


Prosba:
Parta Car Servisu dělá skvělou službu všem majitelům starších motorek BMW Kdyby šlo napřed začít s proměnou obsahu servisu a pak až s tím pozlátkem co vidíme ve vstupní hale, bylo by to super!

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:02

Car Servis se specializuje na starší modely motocyklů BMW, se kterými má za svou historii bezesporu dostatek zkušeností, ale nepřísluší mi, abych jakkoli hodnotil jejich servisní služby. Na základě opatření, která realizujeme u našich dealerů, jsem pevně přesvědčen, že na letošní sezónu budou naši dealeři dobře připraveni a budete s jejich službami spokojeni.

callowsick
Dotaz od callowsick položen 14.01.2017 21:18

dobrý den, jaká je plánovaná kilometrová (motohodinová) životnost nového motoru 300cc ?
přirozeně za dodržení servisních intervalů a za normálního provozu.
děkuji

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:02

Životnost motoru je závislá na mnoho aspektech, zejména způsobu, podmínkách užívání motocyklu a úrovni servisní péče. Z tohoto důvodu nelze s určitostí stanovit kilometrovou životnost motoru.

MPgarage
Dotaz od MPgarage položen 14.01.2017 22:39

Dobrý den,
mám pár dotazů. Otevření moto BMW v Karl.Varech je fajn, ale nechystáte taky něco v Plzni?

1) Proč se poslední dobou tolik novinky bmw opožďují? Teď se čeká na 310-tku, dříve to byly jiné.
Výrobní počáteční bolesti nebo marketing?

2) V Německu jsem již v některých motosalonech 310 v nabídce zaregistroval. Respektive kamarádi tvrdí, že i 1200GS se za hranicí někdy sežene v "lepší" nabídce nebo barvě co u nás ve standartní nabídce není a za lepší peníze. Považuje nás BMW svou nabídkou pořád za východní Evropu nebo je to jen obecný omyl?
Předem díky za Vaše odpovědi.

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:03

V současné době nové dealerství motocyklů BMW v Plzni není plánováno.

G 310 R je jako jediný model vyráběna mimo Německo a zároveň mimo Evropu, s čím je spojeno kompletně odlišné nastavení dodavatelských distribučních kanálů, výrobních procesů, logistiky atd. BMW v tomto ohledu nemůže nic uspěchat na úkor kvality celého výrobního procesu.

S tímto názor se bohužel stále setkávám. Motocykly jsou vyráběny na jedné výrobní lince a stejnými pracovníky pro všechny trhy, kam jsou motocykly dodávány. Výrobní linka v Berlíně zásobuje velkou část světa. Veškeré BMW motocykly prodávané v celé Evropě s výjimkou G 310 R, jsou právě z této výrobní linky, kde procházejí naprosto stejným výrobním procesem. Na výrobní lince můžete za sebou potkat motocykl vyrobený pro Francii, Českou republiku a další třeba pro Severní Ameriku. Jednotlivé trhy si mohou individualizovat výbavu na základě poptávky a potřebách lokálního trhu. Můžete se proto na některých trzích setkat např. s výbavovými balíčky, které se u nás nenabízí.

G 310 R není k dispozici u žádného z německých dealerů k prodeji. Pouze se u několika německých dealerů objevil prototyp, který ovšem není určený k prodeji. Takový prototyp využíváme i my v České republice např. na výstavách.

Skarec
Dotaz od Skarec položen 14.01.2017 22:57

Jsem z Brna, loni jsem si koupil Gs 1200 ADV. Rad bych jezdil do servisu, kde narazim na odborniky a nemusel jezdit do Vidne. Nejsem sam, kdo to musi takto resit. Na vymnenu oleje je to jedno, ale obcas je treba resit i jine zavady. Mate pro me tip? Dekuji

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:04

U brněnského dealera máme šikovné a proškolené mechaniky. Pokud vám servis nebude schopen vaši motorku profesionálně opravit, budu rád, když budete s jakýmikoliv podměty kontaktovat přímo mě na petr.krajca@bmwgroup.com.

MilanCBF
Dotaz od MilanCBF položen 15.01.2017 08:37

Dobrý den, uvažuje se nějaké náhradě za model K 1300 R ? Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů.

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:05

Děkuji. Aktuálně bohužel žádná náhrada není plánovaná.

Uhličan
Dotaz od Uhličan položen 15.01.2017 09:19

Dobrý den, zajímalo by mě, jakou výbavu maji policejní motorky? A kde se bude stěhovat CarTec v Ostravě? Díky

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:10

Motocykly pro Policii ČR jsou vybaveny výstražnými světly, teleskopiským majákem, speciálními bočními kufry, hasicím přístrojem, speciálním topcasem, který v sobě skrývá přípravu pro připojení radiostanice. Te je prostřednistvím bluetooth propojena do helmy řidiče a aktivuje se speciálním klíčovacím tlačítkem na řidítkách. Dále je ve výbavě sirená s možností reprodukce hlasu a koncové světlo s nápisem STOP. Radar ve výbavě motocyklu není:-)

Naším společným cílem je, aby Cartec byl plně připraven na začátek sezóny 2018 na nové adrese.

petrumr
Dotaz od petrumr položen 15.01.2017 10:58

Ahoj chci sezeptat jestli policejní motorky jsou vyrobeny včetně příslušenství a polepů v továrně bmw nebo je to jinak než u policie německa? A ještě dotaz jakou motorkou nejčastěji jezdíte?

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:12

Policejní motorky byly vyrobeny v Berlíně včetně policejního příslušenství s výjimkou polepů a přípravy pro radiostanici, kde měla Policie ČR specifické požadavky a originální nabízené příslušenství, které používá např. německá policie, tyto specifické požadavky nesplňovalo.
Nejvíce jezdím na svém R 1200 GS, ale rád jezdím i na jiných modelech. Mezi mé oblíbené patří R 1200 RS a R nineT nebo do města skůtr.

technasia
Dotaz od technasia položen 15.01.2017 13:05

Petře uvažovali jste někdy o výrobě sportovní šestistovky?zvlášt po tom co je vaše 1000RR tak úspěšná.a ještě jeden dotaz.jaký motocykl od konkurence by jsi si osobně vybral?díky

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:12

Vývoj nových modelů se řídí poptávkou a ta je v současné době po silných strojích větších kubatur.
Konkurence nabízí spoustu hezkých motorek a výběr je velmi široký. Pokud bych si měl vybrat jeden model, nevím, pro kterých bych se rozhodl. Možná by to byl malý skůtr do města.

Fi-kus
Dotaz od Fi-kus položen 16.01.2017 07:56

Dobrý den, také se přidávám k nespokojeným hlasům na autorizovaný servis BMW Motorrad.
Dlouhé objednávací časy, arogance a velmi (velmi) špatný výsledek servisu. Již 2x za poslední tři roky jela motorka z autorizovaného servisu rovnou do no name servisu, protože nejela. Poslední kapkou byla hláška přijímacího servisáka v Inveltu - ať si raději koupím nové moto.
Je hodně těžké si udržet zákazníky, ale ještě těžší je přesvědčit, aby se vrátili!!!
Máte na to pane Krajčo nějaký recept a nebo alespoň BMW záměr s tím něco dělat?
Filip

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:12

Velice mne mrzí vaše zkušenost. Recept jsme si předepsali již v druhé polovině loňského roku, od kdy zavádíme různá opatření, abychom servisní služby v naší dealerské síti zlepšili. Již jsme posílili servisní týmy u naších dealerů a v posilování budeme v některých regionech dále pokračovat. K personálnímu posílení poprodejních služeb dochází i v rámci naší kanceláře. Na letošní sezónu také připravujeme novou a efektivnější technickou podporu pro naše dealery. Po letošní sezóně bych ocenil zpětnou vazbu, zda naše služby splnily vaše očekávání.

kikousek
Dotaz od kikousek položen 16.01.2017 09:21

Vážený pane !
Velice mě zaujalo nové BMW G 310 GS. Kdy se tento motocykl dostane na náš trh a jaká bude cena.
Děkuji.

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:13

G 310 GS bude k prodeji od září letošního roku. Oficiální cena ještě nebyla stanovena.

Božanov
Dotaz od Božanov položen 17.01.2017 11:39

Dobrý den, moc by mě zajímalo co hodláte dělat s kvalitou servisní sítě v ČR? Objednat se na servis je téměř nemožné až tří týdenní lhůty. Dále dealeři nemají k zapůjčení žádný motocykl po dobu opravy mého. Své první GS jsem kupoval v UK jel jsem na servis a mohl si vybrat co si vypůjčím to samé je u dealera v Norimberku. Tam mě dokonce v pátek v 16h prodali a zadarmo měnily zadní destičky. V HK nemají skladem ani pneumatiku. Jak toto hodláte změnit. Děkuji

Odpověď od Petr Krajča z 17.01.2017 16:13

Na zvýšenou poptávku po servisních službách jsme reagovali v druhé půli loňského roku, kdy naši dealeři ve většině regionů rozšířili své servisní týmy o nové mechaniky a v některých lokalitách budou ještě další mechaniky přijímat. Dlouhé čekací lhůty na servis jsme v loňském roce zaznamenali zejména v hlavní motorkářské sezóně díky velkému množství pravidelných servisních prohlídek, které naši zákazníci nechali na poslední chvíli. Proto před letošní sezónou budeme našich zákazníkům včas komunikovat potřebu provedení pravidelné servisní prohlídky, aby byli na sezónu včas připraveni a nedocházelo k přetížení servisů. Dále na letošní sezónu budou všichni naši autorizovaní dealeři vybaveni náhradními motocykly pro zákazníky servisu.

Související firma



TOPlist