husqvarna_svartpilen_801_2




František Smola na tandemu s Vláďou: Ricky Carmichael s pupíkem nás tam sprášil všechny

Motokrosař František Ferry Smola vstoupil do Mistrovství světa jako hodně mladý jezdec a musel se na tratích rvát s daleko zkušenějšími jezdci světových kvalit. V seriálu rozhovorů Na tandemu s Vláďou vypráví, jak bylo těžké se prosadit a jak hledal motivaci závodit v nabitém startovním poli. Velkou životní kapitolou bylo pro Frantu závodění v Americe a o tom se v rozhovoru dozvíte opravdu hodně.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

O čem se mluvilo:

  • O začátcích na motokrosové motorce
  • V jakých šampionátech Franta závodil
  • O cestě za velkou louži a závodění v Americe
  • Jak se závodí v domácím mistráku, ve světe a v Americe
  • O návratu domů a závodění v domácím šampionátě
Náš tip

Rozhovor včetně povídání o začátcích a českém mistráku zde: smola.mp3

 

Hostem pátečního seriálu rozhovorů Na tandemu s Vláďou je motokrosař František Ferry Smola. Jak sám říká, závodil pomalu ve všech šampionátech a podařilo se mu vyzkoušet závodit také v Americe, což úplně neměl v plánu. Byla to prý velká škola a moc si té zkušenosti váží. Franta původně odcestoval za velkou louži pouze trénovat, ale shodou okolností se mu podařilo naskočit do amerického mistráku, a dokonce v jednom roce vybojovat dva tituly, díky kterým se posunul do prestižního šampionátu AMA. V rozhovoru přibližuje, jak se v Americe závodí, jaké jsou tam tratě, jak velká je tam konkurence a jak populární je tam motokros.

Během povídání dojde řeč na závodění v juniorských letech a je vtipné, že Franta zmíní Kena Roczena, se kterým jako mlaďoch jel o titul Německa. Jenže jak se říká, neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, a tak si před rozhodujícím závodem kvůli klukovině zlomil klíční kost na kole a bylo vystaráno. Po nějakém čase vstoupil do Mistrovství světa kategorie MX2 a musel se tam poprat s hodně silnou světovou konkurencí. Jak těžké bylo najít motivaci závodit s nejlepšími motokrosaři nebo jak hodně musel na nejprestižnější šampionát trénovat? Také o tom něco napoví další páteční rozhovor.     

Přečtěte si také:

Chci bojovat o republikový titul, říká František Smola 

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist