yamaha_tenere_duben




Amir Ghanem na tandemu s Vláďou: Některé závody EWC vyhrávají mechanici v boxech

Mistrovství světa vytrvalostních motocyklových závodů je o rychlosti, to dá rozum. Je ale také o trpělivosti, spolehlivosti, a strategii. Právě strategii vytrvalostních závodů se dlouhodobě věnuje Amir Ghanem, který je hostem seriálu rozhovorů Na tandemu s Vláďou. Poslechněte si povídání o dění uvnitř EWC týmu nebo o tom, co všechno musí Amir naplánovat, za co nese zodpovědnost a jaká je jeho role před závodem i v jeho průběhu.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

O čem se mluvilo:

  • Co obnáší role stratéga a manažera v týmu EWC
  • Jak se tým a jezdci připravují na vytrvalostní závod
  • O výběru jezdců
  • Jak funguje tým a kdo má co na starost
  • O rozdílu mezi osmihodinovkou a čtyřiadvacítkou
  • Jaké platí pravidla a co se musí dodržovat
Náš tip

Nezkrácené povídání v mp3 zde: ghanem.mp3

 

Amir Ghanem byl mamažerem a stratégem týmu Mercury Racing, ve kterém startovalo hodně českých závodníků, jako je třeba Karel Hanika, Ondra Ježek nebo bratři Smržovi. V pátečním rozhovoru přibližuje, co všechno jeho role obnáší a za co nese zodpovědnost. Rozhodně toho není málo a kdo se alespoň trošku o vytrvalostní závody zajímá, ví že se na výsledku mohou podepsat maličkosti. Je potřeba eliminovat i prkotiny, které dost často mohou znamenat hodně. Celý tým musí fungovat jako švýcarské hodinky a každý člen musí vědět, co má dělat a jak to má dělat. Lidský faktor totiž hraje velkou roli.

Velká porce zodpovědnosti leží na jezdcích, kteří si během závodu sáhnou na dno, a nejen proto si musí sednou po stránce profesní i lidské. Každý z nich má jiný jízdní styl, očekává něco jiného od motorky a jinak snáší závody ve dne v noci. Také výběr jezdců není vůbec jednoduchý a Amir v rozhovoru prozradí, co všechno je důležité zohlednit a jak je důležité poskládat jezdecké složení pro vytrvalostní závody. Dozvíte se také, jaký je rozdíl mezi osmihodinovkou, dvanáctihodinovkou, která už se nejezdí a čtyřiadvacítkou. Velice důležité je znát pravidla, umět řešit krizové situace a okamžitě reagovat na vzniklé nečekané situace. Poslechněte si zajímavý rozhovor s člověkem, který za svou kariéru v Mistrovství světa vytrvalostních závodů zažil hodně, a to v dobrém i zlém. Jak Amir říká, plánování je nedílnou součástí při závodech EWC, ale i jeho profese, protože je pilotem dopravních letadel na trasách Evropa - USA.

Amir v závodním nasazení

Přečtěte si také:

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist