husqvarna_svartpilen_801_2




Starý výrobní areál Jawy čeká demolice

Hromady sutin vznikají ze starých výrobních prostor Jawy v Týnci nad Sázavou Brodcích. Postupně zde dochází k demolici továrních hal, které již před lety dosloužily. Prostory kdysi prosperujících hal z nichž motocyklová historie neopakovatelně dýchá, se mění postupně v ruiny.

Kapitoly článku

Rozsáhlé výrobní prostory těsně u řeky Sázavy čeká postupná demolice. O tovární budovy, které Jawa již nevyužívá, není mezi investory zájem. Jejich rekonstrukce i údržba by byla velmi nákladná a nevyplatí se. Výroba motocyklů se před více jak dvaceti lety kompletně přesunula do novějších prostor vybudovaných v šedesátých letech. K moderní výrobě je třeba novější klimatizované prostory a tak budovy z konce devatenáctého století půjdou k zemi. Proti nejsou ani památkáři či městský úřad v Týnci a tak se s demolicí se již začalo.

Srdce milovníka strojů z Týnce jistě bolestivě zapláče a zavzlyká. V trosky se nenávratně změní prostory, ve kterých se psaly významné kapitoly československé předválečné i poválečné motocyklové historie.
V posledních týdnech v těchto prostorech došlo k několika úmyslně založeným požárům a škoda byla vyčíslena na 600 tis Kč. Nezabezpečené prostory také hojně navštěvovali bezdomovci.
V zahraničí je rekonstrukce industriálních staveb velmi moderním trendem. Probíhají zde různé typy přestaveb a rekonstrukcí na byty, restaurace, kulturní areály nebo muzea. Stavby tohoto typu mají své nezaměnitelné kouzlo a několik podobných realizací by se našlo i u nás. Například brněnská Vaňkovka - ta se ale nachází na podstatně atraktivnějších pozemcích. Starobylé prostory Jawy mají bohužel smůlu a kolem projíždějící vodáci stařičké budovy při životě neudrží. A tak mne napadá, jestli nedojde k přejmenování osady Brodce na Zbořené Brodce. Tak jak tomu kdysi bylo u těsně sousedícího Zbořeného Kostelce.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):



TOPlist