yamaha_demo_tour




Slavnou Farinovu zatáčku zdobí nový památník

Od letošní Velké ceny Brna uběhlo pouhých pár týdnů, když silniční motosport slavil v jihomoravské metropoli další velkou událost. Na starém okruhu byl na konci září odhalen nový památník, připomínající slavnou historii tohoto okruhu.

Kapitoly článku

Farinova zatáčka jistě není příznivcům motorek cizí, přestože se jmenuje podle automobilového závodníka. Okolnosti, za jakých levotočivý oblouk u Kohoutovic dostal své pojmenování, asi také není třeba připomínat. V roce 1949 tu Ital Giuseppe Farina ve svém Masserati vyjel z trati mezi diváky, a dva z nich usmrtil.

Slávu starého brněnského okruhu a jeho nejznámější zatáčku připomíná už od roku 2010 pomník, který tu nechal zbudovat bývalý závodník, nyní komentátor Masarykova okruhu a předseda společnosti Větrník Brno, Jiří Řezáč. Tento muž stojí také za současným rozšířením památníku, připomínajícího československou tradici motoristického sportu. Nechal instalovat patnáct nových monumentů se jmény všech motocyklových i automobilových závodníků, kteří se do historie brněnského okruhu zapsali, a nezapoměl ani na divácké oběti nešťastné Farinovy nehody.

Pan Řezáč sehnal nejen všechna potřebná povolení ke zbudování památníku - což určitě nebylo jednoduché - ale také celou stavbu financoval, a přiložil i pomocnou ruku k dílu.

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (17x):



TOPlist