husqvarna_svartpilen_801_2




Praha o víkendu hostila celosvětové oslavy 115. let značky Harley - Davidson

Prodloužený červencový víkend nebyl svátkem pouze pro většinu pracujících, ale zejména pro milovníky a majitele legendárních strojů z amerického Milwaukee. To, že si Harley - Davidson vybral ke svým typickým oslavám, které se konají každých 5 let v různých destinacích po celém světě naše hlavní město, nebyla náhoda. Právě rok 2018 se pro Českou republiku stal rokem kulatých výročí spojených nejen se stoletým výročím vzniku republiky, ale své devadesáté výročí slaví také nejstarší Harley - Davidson klub na světě, a tím je překvapivě ten pražský. Své 25. výročí slaví také pražský chapter HOG (Harley Owners Group) sdružující majitele těchto strojů, který má u nás v současnosti přes 170 členů. „Další věcí bylo, že Češi mají k motorkám blízko, je to dané i našimi značkami, které sice nejsou to, co bývaly, ale my je pořád v srdci máme. Registrovaný milion motocyklů v desetimilionové zemi je taky jeden z unikátů,“ doplnil hlavní organizátor akce Jaroslav Vavřina.

Kapitoly článku

„Jsem velice hrdá na to, že jsem zpět v Praze. Vzpomínám si na pocit, který jsem měla před třemi lety na pražských Harley Days, že právě tohle je to správné místo pro pořádání oslav 115. výročí. Jsme tu, abychom oslavili vztah k motocyklům, osobní svobodě a podobným hodnotám,“ uvedla v den zahájení oslav novinářům Karen Davidson, pravnučka zakladatele značky. Právě před třemi lety také začaly přípravy na letošní oslavy, které na místě zajišťovalo 3500 organizátorů. Denně se o bezpečnost účastníků staralo také na 200 policistů včetně vrtulníku. Na místě byli samozřejmě také hasiči a záchranná služba, která zde rozbila svůj stánek v čele se záchranářským kamionem Golemem, který je schopen pojmout více zraněných lidí naráz. Jaroslav Vavřina upřesnil také počty účastníků akce: „Odhadovali jsme, že se tu objeví 60 tisíc motocyklů a 100 tisíc lidí a je velmi reálné, že tato čísla ještě překonáme. Máme potvrzenou účast ze 77 zemí světa. Kromě návštěvníků z Evropy, kterých bude nejvíc, přijedou také motorkáři z Brazílie nebo Mexika.“ Některé počty ale vzhledem k velikosti země překvapí: „Čína je obrovská, ale návštěvníků z ní je jen devět, naproti tomu z Indie, kde by to člověk nečekal, jede sto“, uvedl organizátor. „Nejstaršímu registrovanému účastníkovi je 83 let a do Prahy vyrazil z Říma na svém motocyklu H-D Road King z roku 2011. Nejdelší vzdálenost musel zdolat návštěvník, který přiletěl až z Fidži,“ dodává Vavřina. Oslavy nakonec přilákaly do Prahy více návštěvníků, než organizátoři plánovali. Celkem jich bylo 110 tisíc, z nichž 67 500 dorazilo na motocyklech. Celá akce se obešla bez závažnějších zranění a nehod, což je podle Vavřiny i výsledkem pečlivých příprav se záchrannými složkami, a hlavně s Policií ČR.

Srdcem dění oslav se stal areál holešovického Výstaviště. Na co všechno se mohli návštěvníci těšit, bylo již popsáno zde. Nutno dodat, že program oslav a s ním spojené aktivity pořadatelé splnili do puntíku. Areál byl pro návštěvníky otevřen vždy od dopoledních hodin do 3. hodiny ranní a program probíhal po celé dny od 11 hodin dopoledne do cca 23. hodiny večerní, kdy končily kapely svá vystoupení. Ceny vstupenek se pohybovaly od 375 korun na den, čtyřdenní vstup vyšel na 625 korun. Zdarma měli vstup děti do 15 let, senioři nad 70 let, vozíčkáři a handicapovaní, netradičně také těhotné ženy a v neděli obyvatelé Prahy 7, na jejichž území se oslavy konaly. Okolí Výstaviště bylo uzavřeno, odkloněné byly i tramvajové linky. V pohodě jste ale mohli na akci přijet metrem a po vystoupení na stanici Nádraží Holešovice dojít 5 minut pěšky.

Na celkem čtyřech pódiích rozmístěných v různých zónách po celém areálu se v průběhu oslav vystřídalo na 40 kapel. Z těch známějších jmenujme například Imodium, K2, Women In Rock, The Picturebooks, Pipes & Pints, Marpo, The Hives či Slapdash. Největší stage byla umístěna v Jeep/Touring zóně, kde se konalo slavnostní zahájení oslav spojené s fire show. Možná je trochu škoda, že takto velká stage nebyla využita naplno První kapely nastupovaly na pódium až pozdě odpoledne a do večera zde zahrály „jen“ 3 kapely, v případě soboty pak pět. Sobotní hudební program lákal kromě klasiky v podobě rockových kapel také na hip-hop a rap, kdy od 20 hodin vystoupil se svou show Marpo a po slavnostním ukončení zahrála svůj garage rock kapela The Hives ze Švédska. Samozřejmě, že po celou dobu probíhaly další koncerty na menších stageích. Na oslavách sice nešlo primárně o muziku, ale pokud si chtěl někdo poslechnout své oblíbené kapely, občas se časy vystoupení vzájemně překrývaly a bylo tak potřeba si vybírat kam zajít.

Areál holešovického Výstaviště byl, jak již bylo psáno výše, rozdělen na několik zón. Místo před hlavní budovou Průmyslového paláce bylo vyhrazeno primárně pro kaskadérská vystoupení a bylo tak příznačně pojmenováno Show aréna. Kromě stunt show v podobě různých kaskadérských skupin zde probíhaly také rozličné bikerské hry, Armáda ČR zde měla exhibiční vystoupení motocyklů Hradní stráže, čestné stráže, ale také třeba ukázku boje zblízka. Ve 22 hodin večer pak na velkých obrazovkách umístěných po stranách Show arény probíhal pod záštitou americké ambasády Americký motocyklový filmový festival, kdy na plátně běžely kultovní filmy jako Easy Rider, Harley Davidson and the Marlboro Man či Wild Hogs. Před pravým křídlem Průmyslového paláce byla umístěna H-D Dealers zóna, kde své produkty (většinou oblečení) nabízela různá dealerství H-D z Evropy. Kdo chtěl na chvíli zapomenout na „cvrkot“ v areálu, mohl si během oslav odskočit do Tipsport arény sousedící s Výstavištěm, kde probíhalo mistrovství Evropy v Muay Thai 2018 a v pátek 6. 7. 2018 od 18 hodin zde probíhal All Star Fight s elitními zápasníky v tomto bojovém umění. V sobotu 7. 7. 2018 pak v Show aréně proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů ME v Muay Thai. Venkovní prostory před levým křídlem Průmyslového paláce nesly označení Československý ostrov. Zde měl svůj stánek Harley - Davidson club Praha, ale také H-D club Brno a svůj prostor k prezentaci zde měla rovněž Armáda ČR, která zde vystavovala několik kusů techniky včetně již legendárního Panduru nebo motocyklů Hradní stráže. Pracovníci náborového střediska pak lákali návštěvníky na finanční benefity spojené se službou vlasti v této organizaci. Součástí Československého ostrova byla také stage, na níž kromě koncertů probíhala různá talk show a bikerské soutěže.

Po vstupu do hlavní budovy Průmyslového paláce dostali návštěvníci od pořadatelů potřebné informace v podobě tištěného programu včetně mapy Výstaviště a další nezbytné informace, například k trase sobotní spanilé jízdy atp. Prostřední pavilon nesl název Custom gallery a celý byl určen pro soutěžní výstavu krásných staveb H-D z domácích i světových dílen s názvem Custom Bike Show. Aby nedošlo k poškození vystavené techniky, byl otevřen pro návštěvníky každý den do 20 hodin. Součástí byla také výstava helem od známých českých umělců a sportovců určených do sobotní dražby pro charitu, včetně motocyklu H-D Fatbob určeného rovněž do dražby pro válečné veterány ve vojenských barvách. „Dražba uměleckých přileb, jejíž výtěžek podpoří domov žen se zdravotním postižením Pramen, vynesla 202 215 korun,“ uvedla Lucie Dubová. Vojenští veteráni získají prostřednictvím nadace Domfree částku 390 tisíc korun. Nový majitel, který stavbu s názvem Freedom vydražil, pochází z Královéhradeckého kraje.

Levá hala byla určená pro zázemí a techniku organizátorů a vystavovatelů. Pravá pak nabídla návštěvníkům výstavu nových modelů H-D s možností zkusit si posedět na každém modelu a dále zde bylo Muzeum H-D s průřezem vystavených modelů této značky včetně modelu z roku 1914. Nechyběly zde také výroční modely H-D včetně motocyklu H-D papeže Františka. K vidění a zároveň zakoupení byly nádherné obrazy s tématikou H-D. To, že Československo bývalo motocyklovou velmocí, dokazovala i malá výstavka motocyklů vyrobených u nás včetně krásného kousku Laurin & Klement z roku 1901. Komu nestačilo si na nových strojích H-D pouze posedět, byla možnost si před areálem půjčit jeden ze 64 strojů H-D včetně nových modelů a v rámci půlhodinové demo jízdy se s doprovodem projet po Praze. Výhodou byla možnost zapůjčení přilby i bundy.

Také prostor Křižíkovy fontány byl využit. Zde se přes den na plátně promítaly filmy povětšinou s motorkářskou tématikou. K vidění byly filmy jako The Wild One, Electra Glide in Blue, Motorcycle Diaries, Stone Cold, ale třeba i Terminator 2, nebo Avengers – Age of Ultron. Za Křižíkovou fontánou byla umístěna H.O.G. Village, kde jste mohli posedět u baru v kamionu Jack Daniels, nebo si dát jednu ze specialit z kuchyně Hard Rock Café. Také v H.O.G. Village jste se mohli zaposlouchat do koncertů na jedné z menších stage. Pro majitele strojů H-D byla k dispozici také celá servisní zóna, kde byl zajištěn základní servis motocyklů včetně mytí.

Vedle Touring zóny byla velká zóna pouze s občerstvením a pitím. Stánky s jídlem ovšem byly rozesety po celém Výstavišti a nutno dodat, že zvládaly nápor hladových lidí velice obstojně a bez front. K cenám za jídlo a pití včetně úrovně služeb se ještě dostaneme dále. Za Food & drink zónou byla umístěna Dark Custom Aréna. Kromě další menší stage a koncertů se v této aréně konaly pravidelné vystoupení jezdců FMX spojené s autogramiádou a také zde byla U-rampa pro skate show. Kromě zábavy, výstav, jídla a pití byla pro návštěvníky připravena také nákupní zóna (Shopping Village). Více jak 100 prodejců zde nabízelo své rozličné zboží s oblečením a stylovými doplňky počínaje přes přilby a suvenýry konče. Samozřejmostí byl prodej suvenýrů ke 115. výročí H-D, suvenýry H-D muzea a H.O.G. suvenýry. Family Paradise pak byla určená zejména pro nejmenší ratolesti s různými hracími prvky, skákacím hradem atp. Že byl celý areál Výstaviště využit naplno, dokazuje i zóna na samém konci areálu určená pro offroad jízdy v testovacích Jeepech a expozice U.S. Army WWII.

V sobotu se všichni již od rána chystali na velkou spanilou jízdu historickým centrem Prahy, která byla největším lákadlem pro veřejnost. Té se zúčastnilo 4 tisíce motocyklů. Probíhala v několika vlnách od 10 hodin dopoledne a každá část vyjížďky měla kolem tisícovky strojů. Na Václavské náměstí se přišlo na nablýskané mašiny podívat okolo 16 tisíc lidí. Další čekali na kolonu po celé trase spanilé jízdy a ohlasy byly velice příznivé. Vyjížďky startovaly z Letenské pláně, kde bylo velké záchytné parkoviště pro ty, kteří se již nevešli na Výstaviště a jedna z vyjížděk samozřejmě startovala také ze samotného Výstaviště, jehož parkovací plochy byly omezeny pro nějakých 7 tisíc strojů.

Kromě spanilé jízdy proběhlo také 7 organizovaných vyjížděk po Středočeském kraji. „Zahraniční návštěvníci společně navštívili Kutnou Horu, Křivoklát, Český Šternberk nebo třeba Konopiště,“ uvedl organizátor těchto vyjížděk Kamil Bernard. Zájem o vyjížďky byl veliký a kapacity se rychle vyčerpaly. Středočeský kraj poznávali jezdci i individuálně. Využívali k tomu doporučené trasy na webu 115. oslav H-D nebo mobilní aplikaci.

Jak již bylo naznačeno výše, o žaludky návštěvníků bylo dobře postaráno. Na výběr bylo nepřeberné množství jídel včetně grilovaných specialit. K dispozici bylo více jak 50 hospod a food trucků. V celém areálu bylo k dispozici ale pouze pivo značky Staropramen. U jednoho ze stánků jsme pivo ochutnali a dojem byl přinejmenším rozporuplný. Pivo bylo teplejší a chuťově nevýrazné. Jeden z Litevských návštěvníků pivo vracel s tím, že si neobjednal nealko a marně se dohadoval s obsluhou, že se skutečně jedná o plnohodnotné pivo. Navíc jste si museli „koupit“ za 65 korun kelímek, který byl podle obsluhy vratný s tím, že peníze za kelímky vám vrátí všude. Veškeré platby v areálu nicméně probíhaly pouze prostřednictvím platebních karet a nakonec se ukázalo, že kelímky lze vracet pouze na jednom místě a místo peněz jste si mohli vybrat buď dvě malé vody v PET láhvi, nebo jedno nealko pivo v plechovce. Reálně jste tak kelímek zakoupili, protože záloha byla zaplacena kartou. Ceny za jídlo a pití byly nastaveny spíše pro zahraniční návštěvníky. Staropramen za 65 korun, jídlo od 150 korun výše. Omezený výběr piva od jedné značky je v „pivařské“ zemi malým hendikepem, což nám potvrdilo několik českých i zahraničních návštěvníků. Kromě stánků s pivem mohli návštěvníci navštívit také hospodu Staropramen, kde se čepovalo pivo do skla.

Co se týče dalších služeb, návštěvníci si mohli zajít pro nový účes a úpravu vousů do stánku Barbers, či si pořídit nové tetování. Jaký pocit mají z oslav samotní návštěvníci akce jsme se zeptali několika z nich: „Přijel jsem z Ostravy a musím říct, že organizace je zajištěna dobře. Líbí se mi ta atmosféra a celkově pohoda těch lidí, žádný předsudky a tak. Ceny jsou teda hodně evropský, ale s tím se musí počítat. Trochu mi tu chybí dobrý pivo za ty peníze, ale nemůžeme chtít všechno, že jo (smích).“ Další návštěvník si oslavy celkově také pochvaluje: „Ahoj, přijel jsem z Norska a jsem z Prahy nadšený, je to krásné město. Organizace oslav je dobře zvládnutá, zábava je skvělá. Jsem rád, že u toho můžu být, protože lidi, co jezdí Harley, jsou prostě v pohodě a když chcete, seznámíte se tu doslova s celým světem. Je to jedna velká rodina.“ Jeden z německých návštěvníků, kterých do Prahy dorazilo velké množství, spojil oslavy 115. výročí značky s další velkou akcí, která se v Praze konala: „Přijeli jsme už v úterý kvůli koncertu Rolling Stones. Do Čech jezdíme celkově rádi, je to tu levné. Oslavy jsou super. Akorát se divím, že tu je zrovna tohle pivo, když tu máte Plzeň (smích). Ale jinak je to skvělé, opravdu si to užíváme.“

Oslavy 115. let značky Harley - Davidson jsou již minulostí. Nutno říct, že byly zvládnuty na jedničku a je třeba organizátorům smeknout pomyslný klobouček. „V neděli se mě lidé nejvíce ptali, kdy opět něco podobného v Česku uspořádáme,“ spokojeně pronáší Vavřina. Kdo letos oslavy nestihl nebo nemusí takto masové akce, ale přesto se rád podívá na krásné stroje, bude mít možnost navštívit za rok ve dnech 5. – 7. 7. 2019 Prague Harley Days.

Informace o redaktorovi

Karel Novák - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 21 Kč od 7 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Michal883 přispěl 3 Kč
masi přispěl 3 Kč
Pasmik přispěl 3 Kč
Hromass přispěl 3 Kč
Davcoun přispěl 3 Kč
Petr7474 přispěl 3 Kč
Maeslo přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist