globalmoto_duben_nolan




Nokamoto na Pomezí

Společnost Nokamoto již třetí rok uspořádala podzimní setkání svých dealerů s prezentací nových helem francouzské značky Shark a motorkářského oblečení Clover. V pohodovém prostředí krkonošského hotelu Pomezní Bouda si dealeři prohlédli novinky a dozvěděli se nejnovější informace a plány pro sezónu 2007. Nokamoto hraje s otevřenými kartami, proto i letos byli mezi pozvanými také motocykloví novináři a nebyl problém se dozvědět jakékoli údaje.

Helmy Shark


Modelovou řadu jsem vám představili již v loňském článku zde. Na prezentaci jsme se dozvěděli informace o výrobě, prodejích helem Shark a inovacích pro rok 2007.

Podle očekávání se trhákem uplynulé sezóny stal model Shark RSI. Tato kompozitová helma s agresivním designem je v nabídce mimo jiné v kombinaci lesklých a matových povrchů a komu ani to nestačí, může sáhnout po verzi s hologramem na boku. To všechno přitom za ceny od 7 do 9 tis korun.

U termoplastových modelů S500, S650 a S800 je novinkou možnost připevnění vnější vyklápěcí sluneční clony. Toto řešení je již dlouho používané u helem značky Nolan. Osobně si myslím, že otevřená externí sluneční clona může u některých motocyklů zhoršovat aerodynamické vlastnosti a zvyšovat hluk. Přesto je to u těchto helem střední třídy výborný nápad, zvláště když si každý může clonu jednoduše sundat a jezdit bez ní, nebo si ji naopak přikoupit a doplnit si tak stávající helmu o ochranu proti slunci.


Poslední novinkou určenou pro integrální helmy je zimní dvojité plexi určené pro sněžné skútry.

Helmy pro enduro dostaly příspěvek v podobě inovovaného modelu SX1 s upravenými průduchy v přední části, nabídka otevřených helem zase byla rozšířena o jednoduchou řadu SK.

Hitem sezóny 2007 bude u Sharků helma Evoline. Bohužel zatím nebyla k dispozici k fyzickému vyzkoušení, ale rozhodně půjde o zajímavý výrobek. Kombinuje v sobě totiž celou řadu nápadů, díky kterým jsou vyklápěcí helmy vyhledávaným zbožím hlavně mezi jezdci s brýlemi a cestovateli. Evoline nabídne vyklápění jednou rukou a ocelový zamykací systém - to ani v dnešní době není samozřejmost a mnoho klapaček má pouze plastové zámky. Dalším vyhledávaným prvkem je vnitřní vysouvací sluneční clona - řešení nabízené u helem Schubert. Já bych si například cestovní klapačku bez vnitřní clony už asi nekoupil. U modelu Shark Evoline to navíc vypadá na skvěle vyřešené ovládání sluneční clony nahoře na hlavě - všechny ostatní modely na trhu mají ovládání na straně a v rukavicích člověk občas zatápe, než trefí posuvník clony.

No a jsme u poslední funkce, která bude podle mého ten hlavní "trhák". Evoline totiž nabídne vyklopení bradové části o 180 stupňů dozadu za hlavu, kde přesně dosedne na zadní plochu helmy - viz obrázek. Toto řešení dosud nabízely pouze helmy Roof. Nutno ovšem dodat, že helmy Roof měly kvůli tomuto řešení slabší vlastnosti co se týče netěsnosti, hlučnosti a menší robustnosti. Uvidíme, jak v tomto ohledu Shark Evoline obstojí třeba v porovnání s další zajímavou novinkou pro příští sezónu - novou klapačkou Shoei Multitec (ale ta bohužel nenabízí ani sluneční clonu, ani přetočení brady dozadu). První kousky dorazí do Čech v průběhu ledna, takže kdo si chce Evoline vyzkoušet a osahat, bude mít možnost na jarní výstavě v Praze.

Další fotografie vybraných modelů



Oblečení Clover


Firma Nokamoto je také importérem motocyklového oblečení italské značky Clover. V rámci prezentace Sharku byly tedy představeny i novinky Cloveru.








Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist