husqvarna_svartpilen_801_2




Motorkaření za velkou louží

Zima, sníh a mráz. Takové je nyní počasí ve střední Evropě. Jednou z možností, jak si ještě letos pořádně zajezdit na motorce, je výlet do neustále zasluněných částí světa. Tím je i stát Florida, kde je možné si zajezdit na několika okruzích. Parta českých motorkářů, kteří pracují za "velkou louží", tuto možnost dostatečně využívají.

Homestead Miami


Dne 17.9. 2005 jsme dorazili na Miamský okruh Homestead. Probíhal tam víkend pořádaný společností Sportbiketracktime. Pronájem okruhu není levná záležitost, takže cena za jeden testovací den byla 185$ (4 450 Kč), což je lepší průměr. Například jeden testovací den v Laguna Seca stojí okolo 300$/os (7 240 Kč).


V areálu bylo dobré zázemí a boxy v ceně. Nachází se zde benzínka, byl zde zdravotní vrtulník a hasiči.





Pneu jsme používali GP208 nebo Power Race, většinou Soft směs. Samotný okruh se nachází v oválu, tvoří ho dvě dlouhé rovinky, 6 levotočivých a 4 pravotočivé zatáčky. Velice těžká část se nachází na konci druhé rovinky, kde je zatáčka o 180°, která vás vrací zpět na ovál.




Bylo zde dost pádů, jelikož se zde brzdí z 230 Km/h na cca 50-60 Km/h a následuje zmiňovaná ostrá 180° zatáčka zpět. Spousta lidí zde měla problém najít správný brzdný bod. Max. rychlost se pohybuje okolo 250 Km/h +/-. Naštěstí většina pádů skončila "pouze" odřenými plasty a ulomenými páčkami. Po celý víkend panovalo neskutečné vedro okolo 34 °C ve stínu. Velice dobrá byla organizace již zmíněné společnosti. Testovací hodina byla rozdělená na začátečníky, pokročilé a profi jezdce, což samozřejmě přispělo k bezpečnosti na trati. V ceně testovacího dne bylo pití a vydatný oběd. Celkově se víkend vydařil na jedničku a rád se na tento okruh budu vracet.

Video: Homestead Miami
Délka: 3,49 min.
Velikost: 8 MB

JenningsGP


Další okruh, který na Floridě navštěvujeme je okruh JenningsGP ležící v Severní části Floridy.


Tento okruh je soukromý a jízdy se tu konají v podstatě celý rok. Jezdí se zde klubové závody Wera a CCS, což je obdoba například v Evropě jezdící Bikepromotion, Gunti cup atd. Okruh má na privátní poměry slušné zázemí, jsou zde sprchy, občerstvení, možnost přespání v kempu nebo v cca 5 mil vzdáleném motelu. Jízdy zde začínají od 9 a končí ve 4 hodiny odpoledne. Polední pauza na oběd trvá hodinu.


Samotné jízdy jsou po 20ti minutách rozdělené na 3 skupiny. Amatér, poloprofi, profi. Před 9 hodinou proběhne ranní hlášení, kde vám vysvětlí důležitost vlajek, žlutá, červená, černá a program dne. Samotný okruh měří 3,2 Km a má 14 zatáček (5 pravotočivých a 9 levotočivých). Max. rychlost je cca 240 km/h +/-. Rekord trati je 1:16 61. Tento okruh je velice technický a vyhovuje spíš motocyklům o obsahu 600 ccm.




Trpí zde dost pneumatiky, zejména levá strana, něco jako Most v ČR. Dvě sady za víkend jsou zde naprosto běžné. Víkend zde probíhá 3 dny: sobota, neděle a pondělí. Na posledním ježdění se nás sjelo celkem 7 z Evropy.

Michal CBR954 03, Jirka YZF 750, Pavel R6 04, Mato ZX10 05, Radek GSXR750 04, David CBR 1000RR a Jarda R1 05.


První den proběhl celkem ok, pár odřených plastů účastníků ježdění, jinak vše v pohodě. Druhý den se stala Jirkovi YZF menší kuriozita, upadla mu přední brzdová páčka a zjistil to před zatáčkou, naštěstí tam byla celkem velká úniková zóna, takže to vše ustál.
V nedělním odpoledni byl dost těžký pád jezdce s 600RR. Ve většině případech zde asistuje vrtulník, který odváží jezdce do nedaleké nemocnice v Jacksonvile na Floridě.


Celkově se víkend povedl, nikdo z nás neměl žádný pád, teplota byla okolo 30°C .V pondělí odpoledne jsme odjížděli domů, který jsme měli vzdálený cca 1000 Km. Někteří účastníci například Michal, Mato, Radek cca 1600 Km.

S plánem, že na Nový rok se zde všichni opět sejdeme ke společnému ježdění. Video: JenningsGP
Délka: 3 min.
Velikost: 12,9 MB

Video: GSXR 750
Délka: 1,45 min.
Velikost: 12 MB

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist