globalmoto_duben_nolan




Ducati zahájila testovací Tour 2013

Pokukujete po některé z letošních novinek od Ducati? Nebo se vám líbí nějaký jiný model a od konečného rozhodnutí vás dělí jenom zkušební jízda? Pak byste rozhodně neměli chybět na některé ze zastávek Ducati Tour 2013, která se rozjela o uplynulém víkendu. My jsme se byli v pátek podívat na úvodní štaci v Milíně.

Kapitoly článku

Původně plánované dostaveníčko u nového dealera Ducati v Hradci Králové bylo totiž z půlky dubna přesunuto kvůli počasí až na Den dětí, a Tour tak letos startovala stejně jako před dvěma lety z Milína v režii společnosti Moto Italia. Počasí tentokrát vyšlo parádně i navzdory pesimistické předpovědi, a kdo přijel, určitě nelitoval. Na základě předchozí registrace si mohl projet nádhernou, zhruba čtyřicetikilometrovou trasu po středočeských okreskách na vysněném modelu. A protože pár míst zůstalo volných, jako bonus se přímo na místě rozdávaly volňásky na další jízdy. Připraveno bylo osm testovacích motorek, a ze žhavých novinek chyběl jenom letošní Hypermotard.
Osobně jsem se těšil hlavně na svůj nejoblíbenější model ze stáje Ducati - novou Multistradu S. Ta dostala pro letošek kromě designových změn nový motor a semi-aktivní odpružení, a po první půlhodince musím uznat, že jí to posunulo zase o pořádný kus dál. O podvozku Skyhook se nedá říci nic jiného, než že prostě dokonale funguje. Za jízdy o něm totiž vlastně ani nevíte - elektronika dokáže měnit nastavení tak plynule, že se motorka chová stejně na hladkém asfaltu jako na rozbité silnici. Hodně jsou znát i změny, které Ducati udělala na druhé generaci motoru Testastretta 11°. Tenhle dvouválec je mnohem kultivovanější, aniž by však ztrácel svůj dravý charakter. Jeho jemnější chod se projevuje hlavně v nižších otáčkách, kde měla předchozí Multistrada velké mravnostní rezervy.
Neúčast nového Hypermotardu nám vynahradila alespoň jeho cestovněji zaměřená ségra Hyperstrada. Ta se od základního modelu liší například vyšším plexi štítkem, pohodlnějším sedlem, madly pro spolujezdce, ale i centrálním stojanem, přípravou na boční kufry nebo dvěma 12V zásuvkami. Společný ale mají nový vodou chlazený motor Testastretta 11°s maximálním výkonem 110 koní, a paket elektronické výbavy. Na výběr je ze tří palivových map, ale ani v nejostřejším režimu Sport se novinka nedá se starým Hypermotardem vůbec srovnávat. Letošní model je mnohem víc user-friendly a veškerá brutalita je ta tam. Tím pádem dává smysl i cestovní verze. V nabídce je, podobně jako u Multistrady ještě režim Touring a Urban. Dávat na takovou motorku ještě režim by bylo zbytečné. Nové Hyperstradě klikaté okresky vyloženě svědčí a díky vylepšené geometrii se do zatáčky vrhá s ještě větší chutí. I když přední kolo zůstalo pořád utopené hluboko pod řídítky, dává teď při zatáčení větší pocit jistoty. Stabilita v přímém směru je ovlivněna krátkým rozvorem, ale s touhle motorku by stejně nikoho moc nebavilo jezdit rovně. Na bezpečnosti se podílí osmi stupňová kontrola trakce a třístupňové ABS.
V okolí Milína jsme během pátečního odpoledne stihli protáhnout ještě dva známé modely, 1199 Panigale a Monster 1100 Evo, ale testovací flotila je ještě početnější. Kromě čtyř zmíněných modelů si můžete na některé z dalších zastávek Ducati tour 2013 vyzkoušet Monster 796 ABS, Streetfighter 848, 848 Evo nebo Diavel v provedení Chrome.
Ducati Tour 2013 pokračuje už tento víkend (3.-4.května) v Ostravě a pak se zastaví ještě v dalších pěti městech naší republiky, z nichž o jednom rozhodnou sami fanoušci značky. Svojí pouť završí na tradičním Ducati dnu v Mostě, který letos vychází na 13. června.
Testovací jízdy na jednotlivých místech konání Ducati Tour budou probíhat formou individuálních, zhruba hodinových jízd po vyznačené trase v běžném provozu. Ideální je registrovat se předem prostřednictvím webových stránek www.ducati-czech.cz,  kde najdete i přesné podmínky účasti a detailní informace k jednotlivým akcím, nebo přes stránky pořádajícího dealera. 

Termíny

4. - 5. května – Ostrava (registrace už běží)
11. května - Děčín (registrace už běží)
18. - 19. května – Brno
25. května – místo konání bude vybráno z vašich tipů
1. června – Hradec Králové
8. června – Zlín
13. června – DUCATI DEN – Automotodrom Most

Testovací modely


  • 1199 Panigale S
  • 848 Evo
  • Streetfighter 848
  • Monster 1100 Evo
  • Monster 796
  • Hypermotard
  • Hyperstrada
  • Multistrada 1200S 
  • Diavel

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist