journeyman_brezen




Den otevřených dveří – Přijďte se projet

Krásné počasí s nadprůměrnými teplotami provázelo den otevřených dveří autoškoly PŘIJĎTESEPROJET, který se konal v prostorách pískovny nedaleko města Svitavy. Naše redakce na této akci samozřejmě nemohla chybět, a nyní se s vámi podělíme o naše zážitky.

Při zveřejnění prvního článku zaměřeného na projekt PŘIJĎTESEPROJET tento příspěvek vyvolal u čtenářů poměrně bouřlivou diskuzi. A tak jsem byl rád za možnost zúčastnit se dne otevřených dveří, kdy jsem si mohl na vlastní kůži vyzkoušet některé služby, které autoškola nabízí. Doprovod mi dělal 13ti letý syn, jehož jedinou zkušeností byla jízda po zahradě na motocyklu Betka.
Po našem příjezdu na místo konání se nás okamžitě ujal team instruktorů motoškoly. Prvním krokem byl výběr kompletního vybavení - kalhoty, bunda, přilba a chrániče. Díky velké nabídce se zde může obléci opravdu každý. Následovalo krátké zhodnocení našich dosavadních zkušeností a doporučený způsob výuky či zdokonalení znalostí. S tím samozřejmě souvisí výběr vhodného stroje a trati pro výuku.

Pro potřeby motoškoly je k dispozici velká plocha, která zahrnuje jak rovné písečné plochy pro výuku začátečníků, tak i náročnější úseky s velkým převýšením, s hlinitopísčitým povrchem a šotolinou, pro méně či více pokročilé jezdce.

Nabídka strojového parku motoškoly, která obsahuje především motocykly značek KTM a GAS GAS, je široká – od mini biků určených pro výuku dětí od nejrannějšího věku, přes dospělé enduro motocykly všech možných kubatur až po klasická velká cestovní endura, jakými jsou 990 ADVENTURE či nejnovější 1290 SUPER ADDVENTURE. Naprostou lahůdkou je možnost svezení na trialových speciálech GAS GAS či na čistě elektrickém motocyklu FREERIDE E-XC. Zajezdit a zařádit si zde může jak úplný začátečník, tak i ostřílený jezdec. Výčet modelů, které si bylo možné vyzkoušet – elektrický Freeride E-XC, Freeride 250 R, Freeride 350, EXC-F 250, EXC-F 350, EXC-F 450, EXC-F 500, EXC 300, 690 Enduro R, 990 Adventure R, 1290 Super Adventure R, GAS GAS TXT 300, GAS GAS Contact 250, GAS GAS Contact 280 a dětské Torrot E10, Torrot T12, GAS GAS TXT 50 Boy, KTM SX 50.

Já jsem si nejprve vyzkoušel kompletní řadu nabízených „dospělých“ endur KTM modelových řad EXC-F a FREERIDE s klasickými spalovacími motory různých objemů od 250 ccm až po 500 ccm ať už dvoutaktních či čtyřtaktních. Nejdříve jsem si stroje osahal na rovné trati, a později vyrazil na krásně členitou trať plnou zajímavých sjezdů a výjezdů. Mě osobně nejvíce ze všech seděl jeden z nejposlušnějších modelů – dvoutaktní FREERIDE 250 R. Obrovským kladem celé autoškoly je to, že si každý může zajezdit podle svých schopností, začínat od úplných základů, a postupně přidávat další a další stupeň náročnosti bez jakéhokoli ostychu. Rozlehlá trať nabízí pro každého něco.

Velice zajímavou zkušeností pak byla jízda na elektrickém FREERIDU E-XC, který nabízí svezení s překvapující dynamikou, kdy na rozdíl od spalovacích motorů nabízí v každém okamžiku dostatek síly bez jakékoli prodlevy, což je při jízdě v členitém terénu hodně důležité. Dále jsem si projel také největší a nejtěžší kousek z nabídky, 1290 SUPER ADVENTURE. Po jízdě na motocyklech s hmotností kolem 100kg působí „advík“ dosti neohrabaně, a krotit jej v hlubokém písku už chce mít zkušenosti. Super zážitek pak pro mě byla možnost zajezdit si na trialovém motocyklu. Ovládání trialového stroje má jistá specifika a jízda na něm je rozdílná od té na klasickém enduru, ale především neskutečně zábavná. Můj syn jezdil pouze na „elektrickém freeridu“, a přesto že ještě dopoledne neměl téměř žádnou zkušenost v ježdění na motorce, po několika hodinách tréningu zvládl s jistotou projíždět celý rovinatý základní okruh v písku.

Během celého dne bylo vytvořeno perfektní zázemí pro celé rodiny. Zajezdit si mohli jak tatínkové, tak i děti včetně maminek. Pro některé to byl vůbec první kontakt s motocyklem. Po celý den bylo připraveno občerstvení, takže nikdo nehladověl a netrpěl žízní. Soudě podle širokých úsměvů návštěvníků se záměr pořadatelů, pobavit všechny, evidentně povedl. Za sebe celou akci hodnotím jako podařenou, a rozhodně doporučuji každému, kdo jezdí aktivně na motocyklu. Má zde totiž během jednoho dne možnost vyzkoušet několik typů motocyklů a to dává výuce úplně jiný rozměr. Další den otevřených dveří se bude konat na motokrosové trati v Ostrově dne 20.10. 2018 a základní cena celé akce je stanovena na 7700,- Kč.

Informace o redaktorovi

František Hadt - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 21 Kč od 7 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 3 Kč
Likny přispěl 3 Kč
frantar přispěl 3 Kč
kejml78 přispěl 3 Kč
Taz-007 přispěl 3 Kč
rikosek přispěl 3 Kč
marafzs600 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Související firma
  • PRIJDTESEPROJET

    Jsme netradiční motoškola, která jde svojí vlastní cestou. Jsme parta kamarádů, kteří se baví svojí prací. Přijďte se také projet, pobavit a zábavnou formou zlepšit své jezdecké umění. - vyzkoušejte motocykly značka BMW, TM a GAS GAS včele s 1250GS. - nabízíme program pro celou rodinu, vět...




TOPlist