journeyman_brezen




BMW Mountain Days 2009

Příznivci a majitelé motocyklů BMW uspořádali v pořadí druhý středoevropský sraz v srdci rakouských alp KAPRUN - ZELL AM SEE.

Kapitoly článku

Tradice nastartovaná předchozím ročníkem  pokračovala i v roce 2009 a tak se mohli všichni příznivci Bavorské značky BMW opět sejít v malebném údolí Rakouských Alp – Kaprunu na srazu BMW-MOUNTAIN-DAYS-2009
Letošní sraz byl poznamenán menší účastí než-li v předchozích letech, avšak s tímto se hlavní pořadatel a organizátor celé akce Markus Kaufmann (oblastní zastoupení značky BMW v Kaprunu) skvěle vypořádal a úměrně zmenšil zejména plochy občerstvovacích stanů, což však nemělo vliv na tradičně skvělé pohostinství Kaprunských restauratérů. 
Spolupořadatelem akce bylo také muzeum historických vozidel, které sídlí přímo v centru Kaprunu (Votter´s Fahrzeugmuseum Kaprun), mimo jiné je jeho součástí i skvělý hotel, který můžeme vřele doporučit.

Celá akce byla rozdělena do třech dnů a startovala ve čtvrtek 21. května a končila sobotním ohňostrojem. 
Pořadatelé si připravili tradiční testovací jízdy nejnovějších modelů značky BMW, kde nechyběl ani poslední supersportovní model třídy superbike BMW S1000RR, který byl právě zde oficiálně představen ve verzi pro běžné civilní použití. Představení proběhlo takřka monumelntálním způsobem, kdy zavěšený motocykl, který celý den shlížel na Kaprunské údolí z výšky 40ti metrů, byl za doprovodu fanfár spuštěn do areálu a zde ho osobně představil, nastartoval a do podrobna popsal šéf motocyklové sekce BMW.
Na test tohoto stroje se můžete těšit za nedlouho od naší redakce, ale zde je již pár prvních detailnějších fotek stroje. 

Z ostatních kategorií byly zastoupeny všechny stroje z produkce BMW, tedy:

Endura: BMW G450X
Cestovní:  GS1200R, F650GS, K1300S, K1300R, 
F800S, F800ST, F800GS,
R1200RT, R1200GS
Naked: F800R
Motard: G650X
Sportovní: S1000RR a HP2
Jejich vypůjčení bylo možné na základě platného řidičského oprávnění za cenu 15 EUR,
což je myslím velmi příjemná cena pro každého, kdo stojí o otestování stroje, o jehož koupi třeba uvažuje. Trasy, které naplánovali znalci místních cest vedly na lákavá vyhlídková místa Großglockner a Maiskogel.
Další skvělou možnost představovala možnost zapůjčení nového, resp. inovovaného endura G450X, pro které byla vybudována nepříliš náročná trať přímo v areálu srazu.



Opomenout bych neměl ani motocrossovou školu Joe Lechnera, který se Vám věnoval za 30 EUR plné dvě hodiny na již zmiňované trati. (V případě účasti v Joeově škole jste si nemuseli dělat starost ani s motovybavením, protože kompletní výstroj jste si mohli vypůjčit v jeho přívěsu a této šance využil i náš zde vystupující Stuntrider Aleš Polák (Kejleb).

Každý večer se v přilehlém Baum-baru konal večerní program s živým koncertem.

Svým kaskadérským uměním přispěl i český stuntridingový jezdec Aleš Polák (Kejleb), který pro velký úspěch v minulém roce byl pozván pořadateli opět, aby ukázal některé z jeho úžasných kousků a Kejleb se činil… o čemž vypovídá i velká spotřeba zejména zadních pneumatik jeho Monster CBR 1000. 








Jen pro zajímavost, Aleš zvládl za 3 dny ježdění zlikvidovat 10 kusů zadních pneu, 2 ks předních pneu a jedny brzdové desky, které vyndal opravdu na poslední chvíli…).
Sraz navštívili i příznivci značky z Čech a Moravy a je jenom škoda, že na úžasné horské silničky nedorazilo motorkářů z Čech ještě více. Vždyť jak jsme psali již v reportáži z loňského ročníku, je tento sraz přístupný motorkářům s jakoukoliv značkou motocyklu.

Kromě dvou malých přeháněk ve čtvrtek bylo počasí nadmíru příznivé a teploty atakovaly i 30 stupňů, takže opalovací krém se na letošním ročníku rozhodně stal nutností. 

V pátek nás na srazu v Kaprunu navštívili i kolegové reportéři z naší redakce Motorkáři.cz (Filip, Jarda a Matěj se svými drahými polovičkami), kteří v současné chvíli testují stroje právě Bavorské BMW K1300GT

Neděli jsme se rozhodli využít poněkud nestandardně a zejména s ohledem na výše zmiňované denní teploty a pohled do kalendáře by se nezdálo strávení dopoledne na lyžích a snowboardu jako reálné, avšak právě Kaprun se svým ledovcovým příkrovem tuto blahorodou činnost umožňuje skutečně celoročně a tak jsme skutečně nedělní dopoledne strávili na sněhu. 

Odpoledne jsem ještě stihli výjezd na Großglockner a tak uplynulé 4 dny mohu zodpovědně prohlásit za plodné... ;-)











A takto nabitý víkend si může dopřát každý, kdo v roce 2010
nebude lenit a dorazí na další ročník
BMW-MOUNTAIN-DAYS.





Související odkazy:

Reportáž našeho serveru BMW Mountain Days - 2008
www.photo-js.com (dalších foto )
www.bmw-mountain-days.at (domovské stránky srazu)
www.grossglockner.com/highalpineroad/motorcycle/

Informace o redaktorovi

Jan Sommer - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist