yamaha_demo_tour




Angličáci v Praze

Zklamou-li vás obě březnové motocyklové výstavy a budete v Praze, nebo pokud zatoužíte po oáze klidu, doporučuji navštívit pražské Uměleckoprůmyslové muzeum. Do konce března je tu k vidění mimořádná výstava pod názvem Angličáci Matchbox.

Kapitoly článku

Dvoupodlažní budova Uměleckoprůmyslového muzea, ve stylu italské renesance byla vystavěna v letech 1897—1899 dle projektu architekta Josefa Schulze. Nachází se v blízkosti Rudolfina v ulici 17. listopadu. Budova muzea je velmi dobře dostupná ze stanice metra Staroměstská.
Samotná výstava angličáků je instalována v prvním patře budovy muzea. V prostoru je vestavěná „palanda“ s další výstavní plochou. „Angličáci“ , ty jsou všude, kam se podíváte, vystavováno je na 1500 zajímavých modelů z různých období.
Mezi vystavovanými exponáty ve vitrinách je i několik klidových zákoutí a herní zóna. Zde si mohou malí i dospělí i v klidu hrát. Přineste si proto svého angličáka!!! Probíhá i projekce filmů z výroby Matchboxů z roku 1962 a 1965.
Modely Matchbox jsou dílem významné anglické firmy Lesney (1947 – 1982) a dalších vlastníků. Podstatnou součástí modelů tvořil i obal, kterému byla věnována nemalá pozornost.
První myšlenka byla vytvořit autíčka malých rozměrů, které je možné uschovat do krabičky od sirek. Firma Lesney se inspirovala krabičkami Norvik, které v té době vyráběla československá továrna Solo Sušice. Tato skutečnost v podstatě odlišila značku Matchbox od  konkurence. Dalším trendem byla snaha v poválečné Anglii vyrábět hračky jejichž cena by byla úměrná možnostem kapesného dětí z chudších vrstev.
Modely jsou ve směs vyráběny ze slitiny zinku a dalších kovů. Postupně se začaly používat i díly plastové a to nejprve na kolečka. „Angličáky“ Matchbox získaly velkou popularitu i u nás. A to dík nevídané preciznosti, dokonalosti provedení, vysoké odolnosti a zářivé barevnosti.
Původně se modely Matchbox prodávaly jako hračka pro děti.
 
Od roku 1956 přišly na trh modely veteránů, což byl zajímavý artikl pro dospělé. Na výstavě je k vidění krom stovek autíček i několik modelů motorek. Motor Scooter Pop-Pop z první poloviny padesátých let, Harley Davidson, Triumh a Norton. V kolekci historických motocyklů jsou vystavovány modely Sunbeam.
Exponáty výstavy pocházejí ze dvou soukromých sbírek. Ze sbírky Alexandra Goldscheindera z Londýna a pozůstalosti Tomáše Frýda z Prahy.
Reprezentativní část sbírky zakoupilo Uměleckoprůmyslové muzeum do sbírky hraček a bude ji v budoucnu vystavovat ve své pobočce v Kamenici nad Lipou.
Závěrem? Kdo by čekal na výstavě zástup maminek s dětmi, mýlil by se. Jsou to převážně dědečkové, kteří doprovází své vnoučky do říše klukovských snů.
Za shlédnutí stojí také další expozice Uměleckoprůmyslového muzea. V přízemí budovy se nachází stylový bar který je bohužel pro mne kuřácký..

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist