globalmoto_duben_nolan




Stylová retro stavba z Ruska

Firma IZH je stará Ruská značka patřící do koncernu Kalašnikov. Motocyklová výroba skončila ještě před koncem socialismu a tak už jen málokdo zná značku IZH. V domácím Rusku je samozřejmě povědomí o značce větší a není divu, že se staré stroje dostanou i do rukou customizérů jako je Mikhail Smolyanov, který si vzal do parády IZH Jupiter 2.

Po ukončení výroby se modely IZH pomalu stávají terčem sběratelů, jelikož už jich k sehnání moc není a v pojízdném stavu jich je ještě méně. IZH Jupiter 350 byl produkován v 60. a na počátku 70. let minulého století; poháněn byl paralelním dvouválcem o objemu 350 ccm s výkonem 16 koní. Šlo o klasickou motorku (ve stylu panelky Jawa 350) s možností osazení sajdou. O nějaké designérské nápaditosti v té době a zemi nemohla být řeč.
Málokdy vidíme tak odvážnou kreaci z nudné motorky, jakou představil Mikhail Smolyanov a jeho Solifague Design. Když se podíváme na jeho další výtvory, je jeho přestavba Jupiteru 350 ještě celkem v mezích a dá se pokládat za povedenou moderní variaci retro stylu.
Mikhail osadil starý rám kyvkou a novým, téměř horizontálně uloženým, zadním tlumičem. Zajímavá je podsedlová část, kde kožené sólo sedlo sedí přímo na rámu. Přenos vibrací z motoru a cesty asi autora netrápil. Dalším velice zajímavým prvkem je brzdný systém, který využívá velké kotouče po obvodu krásných drátěných kol a v neposlední řadě přední odpružení, řešené jedním, opět téměř horizontálním tlumičem.
Krásně vyleštěný stříbrný motor s dvojicí výfuků a černá barva s hnědými doplňky podtrhuje celkovou uhlazenost projektu. Ten se sice stále jen na papíře, ale v Solifague Design už shání použitelný Jupiter 350, aby Mikhailovu vizi mohli uvést v realitu!

Jak se zdá, tak sehnat Jupiter 350 ve slušném stavu nebude tak úplně lehké, však se sami podívejte, co za šrot se zatím podařilo najít. V každém případě držíme pěsti!

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):
Motokatalog.cz



TOPlist