yamaha_mt09




Royal Enfield v přestavbě od Norcroftu

Royal Enfield je jedním z nejstarších, nepřetržitě fungujících výrobců motocyklů. Počátky výroby motocyklů sahají až na samý počátek dvacátého století, ale firemní historie jde ještě dál, až do roku 1890. V dnešní době není Royal Enfield tak rozšířenou značkou, nicméně mezi milovníky klasických motocyklů jde o velmi známý pojem.

Royal Enfield totiž stále produkuje motocykly, které nedbají na módní trendy či novodobé technické vymoženosti. Z výrobních linek sjíždějí motocykly, které vás spolehlivě přenesou zhruba o 60 let zpátky v čase. Který motor se může pochlubit tím, že se v téměř nezměněné podobě vyrábí více než půl století? Jediným ústupkem je asi vstřikování pro EU modely kvůli legislativě.
Ale zpět k hlavnímu tématu, k přestavbě firmy Norcroft. Projekt vznikl za spolupráce dlouholetých přátel Billa Hurra a Richarda Hursta už před více než deseti lety. Poté jakoby se po něm zem slehla. V roce 2013 se však Bill dal dohromady se dvěma německými nadšenci Andreasem a Mathiasem, kteří ještě přivedli svého přítele z Indie jménem Uma. Společně se rozhodli projekt obnovit a výrobu přenést do Indie, kde se původní Royal Enfield vyrábí od poloviny minulého století.
Jejich motocykl ctí odkaz značky, ale místo standartního dvouválce o objemu 350 nebo 500 ccm, je v upraveném rámu napasován litrový V-twin motor. Motor je opravdu obrovský, takže do původního rámu z modelu Bullet by se rozhodně nevešel a už vůbec ne další součásti, jako třeba karburátory. Rám se upravil a prodloužil. Agregát má výkon okolo 60 koní, což není mnoho, ale u takové motorky to vůbec nevadí. Tady jde o styl.
Původní stavba dvou přátel z Anglie prošla kompletní renovací a dostala několik kosmetických úprav. Černý kabátek rozhodně sluší! Nyní je Norcroft Royal Enfield krásnou klasikou, s parádním zvukem, jak se můžete přesvědčit ve videu níže. Zapomeňte na vychytávky jako kotoučové brzdy, kvalitní odpružení nebo závratné rychlosti, když klasika, tak klasika! Milovníci klasických motorek a staré anglické značky mohou jen jásat.

Video (zvuk) - Norcroft Royal Enfield

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist