globalmoto_duben_nolan




Neotřelá Honda CB750 od Vibrazioni Art Design

Asi se nemusíme dohadovat, že přestaveb Hondy CB750, tedy jedné z nejoblíbenějších sportovních motorek všech dob, je mnohdy už skoro příliš. O to větší rozruch vyvolá každá přestavba, která vystupuje z řady a zásadně se liší svým pojetím.

A přesně takovou CB750 přivedli na svět v italské dílně Vibrazioni Art Design. Pod velmi uměleckým názvem, se ovšem primárně neukrývá firma na přestavbu motorek, ale spíše nevšední nábytkárna. Albert Dassasso a Riccardo Zanobini zde staví doplňky do domácnosti, které vznikají ze starých plechových sudů od benzínu a oleje. A přesně tyto původně nudné plechové nádoby jsou také základy jejich motorek, které si jednou za čas postaví pro radost.CB750 tak musela shodit veškerou starou plechařinu, která putovala do koše. Namísto ní se na motocyklu zabydlely díly, ručně vyrobené právě ze zmíněných sudů. Na vypiplané detaily a uhlazený vzhled se tu ovšem rozhodně nehraje. Všechny díly jsou surově zpracovány a dokonce se ušetřilo za lak, neboť kde nekouká holý kov, je vidět originální lak ze sudů.Pod lehce postapokalyptickou slupkou, ukrývá se ovšem plně funkční café racer. Motorka dostala nové zadní tlumiče, repasované přední vidlice a samozřejmě i moderní pneumatiky. Změněna byla pozice za řídítky, takže nyní se sedí s nohama vzadu a s vahou na rukách. Původní airbox byl vyhozen obloukem, aby jej nahradil otevřený filtr, vyčnívající do boku. Tomu se musely přizpůsobit i trysky v karburátorech. Motor oddychuje přes ručně dělaný výfuk, vyvedený pod sedlem.

Styl závodních motorek je dále dokreslen mnoha drobnými detaily. Aerodynamický štít má dnes již takřka zapomenutý kapkovitý tvar, ovšem opomenuto nebylo ani osvětlení, soustředěné do dvou malých čoček. Zajímavým prvkem jsou i kryty brzdových třmenů, fungující jako přívody vzduchu na chlazení.O tom, zda bude stroj jezdit, bohužel nepadlo ani slovo. Chcete-li ovšem slyšet náš názor, tak my bychom na motorce jezdili tak často, jak by to jenom šlo. Jedná se totiž o dokonalou ukázku toho, že nemusí být vše vždy jen naleštěné a dokonale se tvářící.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):
Motokatalog.cz



TOPlist