husqvarna_svartpilen_801_2




Leonart Daytona 125 a 350 ze Španělska

Značka Leonart asi nikomu z nás moc neřekne, jde o malou španělskou firmu, která se specializuje na maloobjemové custom choppery s velkým důrazem na design. I když nejde o velkou firmu, umí připravit opravdu povedený bike, za který by se nemusel stydět kdejaký velký motorkář! Inovovaný model Daytona je toho důkazem.

Daytona na první pohled vypadá jako dospělá motorka, malý objem byste jí asi hned netypovali. Má blízko k motocyklům Harley-Davidson, k čemuž dopomáhá trubkový soft tail rám z produkce stejného dodavatele, který vyrábí rámy pro Gas Gas nebo Rieju. Pohonnou jednotkou je motor o objemu 125 ccm z produkce Piaggio a stejný najdeme třeba v Aprilii RS4 nebo v Derbi Senda GPR. Druhou motorizací je paralelní dvouválec o objemu 350 ccm, ale jeho bližší specifikace nám nejsou známy.



Vodou chlazený jednoválec Piaggio ze sebe vymáčkne 11 kW při 9 500 ot./min. a 12 Nm točivého momentu v 7 500 otáčkách. Takže ideální porce výkonu pro řidičák A1 do 125 ccm! I když jde o sportovní motor, tak se v chopperu chová velice dobře a třeba dle francouzské recenze je jízda na Daytoně 125 opravdu zábava. Naši západní kolegové si rovněž pochvalovali hutný zvuk z výfuků nebo slušný brzdný účinek.
Ten zaručuje dvojice předních kotoučů s průměrem 300 mm a zadní 240 mm kotouč. Dvoupístkové brzdy tak nemají moc práce se zastavením mašiny, která má 140 kilogramů suché hmotnosti. O tlumení se stará přední vidlice s průměrem trubek 48 mm a dvojice zadních bočních tlumičů, které jsou šikovně schovány v rámu. Působivě vypadá i přední 21“ kolo s pneumatikou 90/90. Zadní guma má rozměry 16 palců a rozměr 160/80. Oba paprskovité disky jsou v černé barvě a rozvor kol je 1550 mm.


Design je kapitolou samou pro sebe. Dlouho jsme neviděli takto povedený malorážkový chopper a je pravda, že podobné stavby jsme zvyklí vídat s velkým V-Twinem, např. od S&S!

Jelikož jde o malosériovou výrobu, nemůžeme čekat, že budou Daytony lehce k sehnání. Leonart plánuje výrobu zhruba 500 kusů za rok, přičemž většina míří na domácí trh. Jen pro představu, motocyklový dealer „1Pulsion“ nabízí na svých stránkách Daytonu 125 za 4 499 eur, což je asi 125 tisíc korun.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist