yamaha_mt09




Italský café-racer BMW R 80

Při vyslovení „BMW R 80“ se vám asi nic moc nevybaví. A právě tento zapomenutý motocykl z roku 1985 posloužil Fabriziu Falsinimu z Ph-H Lifestayle Motorcycles jako základ pro tento café-racer. A proto – nepodceňte staré mašiny, šikovné ruce z nich mohou ještě udělat navoněné krasavice!

Všechno to začalo už před více než dvěma lety. Fabrizio hledal novou inspiraci pro svoji další stavbu a řekl si, že by chtěl oprášit nějaký zapomenutý model, který už dnes moc často nepotkáme. Jeho hledáček se zastavil na BMW R 80.
Vyhledal na internetu motorku na prodej, a asi po týdnu váhání ji zakoupil, spolu s novými pneumatikami a baterkou. Jenže pak se zasekl a nevěděl, co vlastně chce z jeho nového přírůstku do garáže udělat. Uložil tedy projekt k ledu a po více než roce a půl se k němu vrátil. Výsledek jeho pětiměsíční práce za tu dobu „na rozmyšlenou“ určitě stojí!

První na řadu přišlo lakování: původní ráfky byly nastříkány na černo a stejně tak i rám, motor a přední tlumiče, které jsou o 4 cm kratší. Nádrž je také původní, jen dostala menší „záplaty“ a samozřejmě novou barvu. Sedlo pro dva je ve stylu BMW devadesátých let, ale je o zhruba 20 cm kratší. Z fotografií je jasné, že spolujezdkyně bude muset být velmi štíhlá slečna.
Všechen nepotřebný „balast“ musel pryč, takže motorka zůstala osekána do holých základů. Na místo původního airboxu se usadila baterka a přívod vzduchu je řešen kónickými filtry, které krmí karburátory Bing. Najdeme zde spoustu nových dílů, jako stupačky, přední světlomet, tachometr nebo zakázkový výfukový systém. Zajímavě je řešeno zapalování – klíčkem se neotáčí mezi řídítky, ale jeho místo je nyní tam, kde původně sídlil zámek sedla.
Sám stavitel ke svému výtvoru řekl: „Podařilo se mi dosáhnout mého předsevzetí. Tedy dát nový charakter motorce postavené v úplně jiném stylu. Největší požitek mám z jízdy. Hned při prvním nastartování mi naběhla husí kůže. A jízdní vlastnosti jsou ještě lepší, než jsem očekával! Motorka krásně hladce padá do zatáček a bezpečně vás z nich zase vyveze. Projížďky kolem Říma jsem si opravdu užil!"

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist