globalmoto_duben_nolan




Iron Lung - Harley ve sportovním

Firma Icon 1000 z Portlandu v americkém státě Oregon je známá hlavně tím, že vyrábí různé druhy motocyklového oblečení a doplňků. Čas od času si ale střihne nějakou zajímavou přestavbu - něco jako self-promotion. Nejnovější z nich připomíná sedmdesátá léta, kdy značka Harley-Davidson úspěšně působila v závodech silničních motocyklů.

O značce Icon 1000 v souvislosti s přestavbami motorek neslyšíme poprvé, ale minulá úprava Uralu Quartermaster byla trochu z jiného soudku. I když ne tak docela - i tentokrát je cílem propagovat především trvanlivost a dlouhou životnost produktů. Tvůrci našli inspiraci v době před čtyřiceti lety, kdy se motocykly Harley-Davidson aktivně účastnily vytrvalostních závodů.
Vysokou odolnost při dlouhodobé zátěži koneckonců symbolizuje už samotný název Iron Lung (železná plíce). Atmosféru vytrvalostních speciálů H-D ale jednoznačně navozuje široká přední kapotáž se dvěma světlomety a černo-bílo-zlatou grafikou, kterou dodala místní customérská partička Garage 31, zatímco sedlo ušil na míru další lokální dodavatel, firma New Church Moto z Portlandu.
Jako základ pro stavbu posloužil Harley-Davidson Sportster 883 z roku 1991 s převrtaným motorem na 1 200 ccm, kterému se lépe dýchá díky kitu Wiseco a výfukovému systému SuperTrapp. Zesílené a snížené přední vidlice jsou usazeny v brýlích vlastní výroby, vzadu pak operuje dvojice progresivních tlumičů. Hodně stylově vypadají ráfky z Fat Boye nalakované na modro a obutá do balónů od Avonu, a protože jsme v sedmdesátých letech, nepřekvapí ani celková hmotnost s hodnotou 270 kg .
Zástupci značky Icon 1000 se nicméně brání tomu, aby Iron Lung dostal nálepku show-bike. Důkazem může být hned následující video, které zachycuje motorku v akci na rychlostním oválu v jižním Oregonu. A to je pořád ve fázi vývoje - finální verze má být hotová do příštího jara, kdy firma plánuje představit svojí novou kolekci oblečení.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):
Motokatalog.cz



TOPlist