yamaha_demo_tour




Custom Chrome dealer show Mainz 2011

Firma Custom Chrome patří už léta k hlavním a největším dodavatelům dílů a doplňků na choppery, a to hlavně značky Harley Davidson. Z jejich široké katalogové nabídky si v podstatě můžete postavit i motocykl vlastní. Není pak divu, že většina světových stavitelů používá na mašinách právě díly CC, anebo svoje vlastní zakázkové díly přímo pomocí katalogu CC šíří široké chopperácké veřejnosti. A právě pro špičky v oboru stavění motorek pořádá firma každý rok několik vlastních dealer show. Jedna z těch největších evropských proběhla nedávno v německém Mainzu. Jednalo se o evropskou soutěž, která je součástí celosvětové série ve stavění motocyklů pod záštitou AMD (American Motorcycle Dealer).

Tento šampionát je už léta považován za nejvýznamnější výstavu starého kontinentu a vítězové mají přímou cestu do amerického Sturgits. Ve dnech 26 - 27. března tak většina stavitelů, co něco znamená, směřovala právě do Mainzu ukázat stroj, který je stál hodiny, dny, měsíce nebo roky práce, nebo se jen podívat a inspirovat nejnovějšími trendy. Už několik let se této soutěže účastní i stavitelé z Čech a dalo by se říct, že co účast, to nějaké pěkné umístění. O českém stavitelském umění tak dali v minulosti vědět světu dnes už všem známá jména a firmy jako Roman Buš Wildstyle, byBob, Míra Žižka VMP nebo Vašek Vávra.
Konkurence každým rokem stoupá, a tak ke špičkám ve stavění pomalu přibývá nejen spousta Čechů, ale i Poláků nebo Maďarů. Letos tomu bylo v Mainzu také tak, ovšem i přes prestiž soutěže se organizátoři rozhodli tentokrát ohodnotit pouze první tři místa, takže se jen můžeme dohadovat, kdo ze 120 exponátů byl z jaké země a odkud vítr fouká v určování aktuálního stylu stavění motocyklů. Našince však letos může hřát to, že i když byla hodnocena jen tři místa, dostal se právě náš Roman Buš se svým novým strojem Pura Vision 2011 v hlavní kategorii Championship Class na místo třetí, což je v dnešní vyrovnané konkurenci ohromný úspěch. Sám Roman říká o celkové vyrovnané špičce ve stavění: „Člověk už ani neví, co by stavěl, aby to vyhrálo.“ Dalším úspěchem je, že je to jediný zástupce bývalého východního bloku na stupních vítězů této třídy, za prvním Angličanem a druhým Italem. Podobně můžeme mluvit i o dalším zástupci z Čech, a to o Tomáši Turnerovi, který se svým starým Triumphem získal také třetí místo, tentokrát v kategorii Jammer Old School Class a to znovu za lidmi „ze Západu“. Naši tak slavili hned dvakrát!
Romanova slova o vyrovnanosti staveb si můžete potvrdit, když se kouknete třeba jen na ty vyhodnocené. Uvidíte totiž poměrně stejný obrázek, a to v podstatě ve všech kategoriích - Championship Class, Modified Harley Class, RevTech Performance Class, Jammer Old School Class. Dnešní móda se stále ještě drží renovovaného starého stylu motorek, a tak vedou krátké nízké lehké stavby jak ze třicátých let minulého století, řízlé sportovním nábojem spolu s moderními materiály a prvky. Tento styl a móda je daná bohužel už několik let, což je trochu škoda, protože trošku omezuje prosazení těch ostatních. K jedinečnosti a vítězným bodům tak vede cesta spíš přes to, kdo dokáže v daném šasi udělat co nejvíce vychytávek, laickému oku mnohdy neviditelných. O tom je však dnešní špička stavěných motocyklů, nejsou to už totiž jen pěkné laky a zběsilé tvary, které každý zaznamená hned, ale hlavně to umění udělat klasické řešení součástek vlastním jedinečným způsobem.
Gratulujme tak našim stavitelům ke světovému úspěchu a těšme se na další motocyklové kreace, které můžete vidět na Custom Chrome dealer show v Mainzu zase za rok. Komu se však nechce čekat může navštívit hned několik dalších výstav v Evropě, z nichž jedna bude probíhat i u nás, a to finále série soutěží východního bloku V4 v Pasohlávkách na Euro Bikefestu.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):
Motokatalog.cz



TOPlist