yamaha_mt09




Ventz - jednoduchá klimatizace na motorku

Počasí letos zatím hodně přeje, to se musí nechat. Teploměry v Klementinu co chvíli atakují historická maxima, příroda z toho všeho musí být úplně paf, a jestli to takhle půjde dál, začnou zemědělci brzy protestovat, že musí sklízet úrodu dvakrát do roka. Jenže všeho moc škodí, to platí i pro motorkaření v extrémních teplotách. Asi znáte ten bezmocný pocit, kdy se v létě nemůžete vysvobodit z propocených rukávů kombinézy nebo kožené bundy. Ale jezdit nalehko v triku? To zas není bůhvíjak bezpečné. Britská firma Ventz má na vedro pod bundou celkem jednoduchý recept.

Jasně, některé (většinou textilní) bundy, označované jako "all seasons" jsou na rukávech, hrudníku a zádech opatřeny  zipy, které po rozepnutí fungují jako ventilační otvory, zatímco v zapnutém stavu nepustí dovnitř ani za mák studeného vzduchu. Ale u kožených bund se s takovou vychytávkou setkáte málokdy, a když už ano, tak spíš v symbolickém provedení. Zkrátka, kdo chce vypadat stylově, nezbývá mu než ve vyhřáté koženici mlčky trpět. Jenže ono nejde jenom o ten nepříjemný pocit z koupele ve vlastním potu - přehřívání organismu má neblahý vliv na koncentraci, tělo se rychleji unaví a to není při řízení motorky zrovna žádoucí.
Firma Ventz proto přišla s jednoduchým nápadem, jak podpořit výměnu vzduchu v interiéru jakékoli bundy. Jedná se o jakýsi malý tunel, který se strká pod manžetu na hřbetu ruky. Tahle ventilační pomůcka je vyrobena z měkkého plastu, aby v případě pádu nenadělala víc škody než užitku. Na místě drží díky pružné klipsně, a vstupní otvory jsou zepředu opatřeny mřížkou, aby se dovnitř nedostala společně se vzduchem nějaká štípavá létající potvora.
Na videu je znázorněno, jak to celé funguje. V rukávech pod náporem proudícího vzduchu vzniká tlak, který vytlačuje vlhkost a horký vzduch směrem k nejbližšímu volnému výstup - tedy na zadní stranu límce. Podle výrobce dokážou ventilační vložky snížit teplotu uvnitř bundy o solidních 25 %, a cena za tohle zpříjemnění není nijak přehnaná. Zákazníkům mimo Spojené království firma účtuje za pár v přepočtu asi pět stovek plus poštovné. Na výběr je pět barevných variant, takže sladit je s bundou by neměl být problém.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (36x):



TOPlist