globalmoto_duben_nolan




Vangelas: servis motocyklů a tlumičů všech značek

Brno. S názvem moravské metropole si snad každý motocyklový nadšenec hned spojí závodní okruh a rychlé kapotované stroje - ať už se na něj podívá pohledem pasivního diváka, nebo aktivního jezdce. Závodníky světové úrovně teď nechme stranou, ale ani amatérské ježdění se neobejde bez dobře nastavené a kvalitně servisované motorky. A na technickou přípravu silničních supersportů se už osm let specializuje firma VANGELAS.

Kapitoly článku

Dílnu pana Vangelase najdete přímo uprostřed Brna. Její majitel při práci s motocykly využívá dlouholetých zkušeností, které sbíral jako mechanik závodních týmů v řeckém šampionátu  už od roku 1990. Později pracoval také jako dealer a workshop manažer pro značku Ducati a KTM na Kypru a má za sebou také řadu školení v továrnách Ducati a KTM. Od roku 2007 žije v ČR v Brně, kde na brněnské Slepé ulici provádí servisní práce na motorkách všech japonských a evropských značek - od běžných úkonů jako jsou pravidelné prohlídky, přes výměny olejů, filtrů, destiček a řetězových sad, až po opravy havarovaných motorek nebo generálky motorů.
Podobných míst v Brně a okolí určitě znáte víc, ale co vám ale nabídnou málokde, je údržba a servis tlumičů. A teď nemluvíme o výměně gufera v tekoucí přední vidlici. Co když se vaše motorka nechová podle vašich představ? Potápí se předek při brzdění, nebo je nejistá v zatáčce? Schválně se svého mechanika zkuste zeptat jaké nastavení podvozku by vám doporučil, nebo zda by to nechtělo vyměnit pružinu a za jakou. S tím už vám všude neporadí, a důvodem je většinou nedostatek zkušeností a potřebného vybavení a nářadí. Servis podvozku zkrátka vyžaduje specializovanou dílnu, jakou je právě Motoservis Vangelas - první oficiálně certifikované servisní centrum odpružení Andreani Group v ČR.
Potřebují vůbec tlumiče nějakou údržbu nebo dokonce tuning, když je netrápíte na závodním okruhu nebo motokrosové trati?  Samozřejmě. Stačí si představit, jak tvrdou práci musí odvádět na každém kilometru našich skvělých asfaltek. Za to si určitě zaslouží minimálně výměnu tlumičového oleje a kontrolu těsnosti alespoň každých 20 - 30 tisíc km nebo jednou za dva až tři roky, pokud nestihnete najezdit tolik kiláků. S intervaly výměn to zkrátka funguje podobně jako u motorového oleje.
Ale ani zlepšení jejich tlumících vlastností nemusí být otázkou horentních investic. Výrobci motocyklů (až na pár prémiových značek) často ve snaze co nejvíc snížit náklady  osazují svoje produkty co nejlevnějšími komponenty s jednoduchou konstrukcí, lacinými progresivními pružinami a omezenými nebo žádnými možnostmi nastavení. Sériově montované tlumiče musí být nastaveny na nějakou průměrnou váhu jezdce, a nikdo v továrně neví jak budou v praxi zatížené - zda jízdou sólo, nebo se spolujezdcem a zavazadly.
V praxi přitom může nesprávně nastavení podvozku způsobit řadu nepříjemností - od nadměrného opotřebování pneumatik, až po tuhé řízení, které vyžaduje moc velkou námahu a zbytečně vyčerpává. Správně vyvážené odpružení (přední tlumič je v rovnováze se zadním) naopak udělá jízdu plynulejší, pohodlnější a zábavnější. Bez dobře nastaveného podvozku si prostě nemůžete jízdu na motorce dokonale vychutnat, ani jezdit tak rychle a zároveň bezpečně, jak byste si přáli.
Přitom kolikrát stačí pouze malá úprava, a vlastnosti podvozku se mohou radikálně změnit. Například výměna pružin za lineární, s tuhostí odpovídající hmotnosti jezdce, a použití kvalitního tlumičového oleje, mohou změnit jízdní komfort a ovladatelnost motorky k nepoznání. A to je teprve úplný začátek, při ladění podvozku dá se jít pochopitelně ještě dál: k výměně pístu, ventilů a dalších součástek. To už ale bude zajímat hlavně sportovně orientované motorkáře, kteří si v Motoservisu mohou udělat radost řadou dalších věcí. Firma nabízí třeba italské nahříváky pneumatik Vangelas IRC a další zajímavé služby.
Její majitel nám k tomu řekl: "S aktuálně vylepšeným zázemím pro práce na odpružení motocyklů a vyškolenými profesionály zajišťujeme servis odpružení včetně příslušenství pro všechny, kdo touží po dokonalejší jízdě. Jako oficiální certifikované centrum pro servis podvozků ANDREANI Group a jako dealer předních světových značek v oblasti odpružení Andreani Group, Öhlins, Nitron a Ktech, jsme schopni díky těm nejnovějším technologiím navrhnout řešení odpružení přesně pro vaše potřeby. Dovedeme zlepšit jízdní vlastnosti vašeho motocyklu a naplnit tak jeho potenciál.
Díky našim řešením se můžete bez obav prohánět po silnicích, ať už jste víkendový pohodář, sportovní jezdec, cestovní dobrodruh nebo každý den dojíždíte do práce.
"
Chcete-li si jízdu na motorce skutečně užít, nezapomínejte na pravidelnou údržbu vašich tlumičů.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Související firma
  • VANGELAS Corporation

    • Servis tlumiců a podvozků, nastavení a optimalizace, tuning podvozku, prodej. • Öhlins - officiální servis a prodej • Mupo - officiální servis a prodej • Bitubo - officiální servis a prodej • ANDREANI Group - officiální servis a prodej Naše firma je prvním oficiálně certifikovaným servisní...




TOPlist