yamaha_tenere_duben




Teenager Motokemp - motoškola pro nezletilé

Na svoje začátky a první kilometry "bez papírů" si asi vzpomene většina z nás. Fichtl nebo jawka půjčená od staršího kámoše, krátká instruktáž a už se to drandilo - v lepším případě po poli, ti odvážnější vlítli rovnou na silnici. Dnes je situace podobná, jen výběr strojů je pestřejší. Jízda na motorce je pro mladé kluky pořád stejně lákavá, a čekání na řidičák pořád stejně nekonečné. Jenomže očima rodičů to vypadá najednou všechno jinak.

Ale co s takovým pubescentem, který se na tajňačku občas projede s půjčenou motorkou. Zákazy ani domluvy většinou moc nezabírají, takže rodičovi nezbývá než doufat, že mladej má dost rozumu a nic špatného se mu nestane. A nebo ještě lépe - poslat synátora do učení o něco dřív, než se mu legálně otevřou dveře k řidičáku. 
Takové kurzy pro začínající motorkáře, kteří ještě nesfoukli na dortu dost svíček, teď pořádá agentura Crazy Day. O té jste už jistě slyšeli v souvislosti s kaskadérskou školou, nebo minimálně s nějakou kaskadérskou show. Teenager motokemp je v jejím programu novinkou, a protože výuka jízdy na motorce probíhá v uzavřeném prostoru letiště Bechyně, můžou se do něj přihlásit i nezletilí zájemci, respektive všichni kluci a holky ve věku 13 - 17 let.
Kemp je čtyřdenní, a díky tomu, že na místě je zajištěno veškeré zázemí, od ubytování přes plnou penzi až po zapůjčení techniky a vybavení, zbývá na ježdění spousta času. Jako v každé správné motoškole, ani tady nesmí chybět teoretická příprava. Ale žádné nudné sezení v učebně u Crazy Day nečekejte -  teorie probíhá zábavnou formou s využitím praktických ukázek, věnovaných například technice a údržbě.
Praktická výuka pak začíná na 50ccm skútrech, kde se teenageři naučí základní věci jako brzdění, náklony a řešení kritických situací včetně nácviku pádů. Když tohle mladí motoškoláci zvládnou, přechází na první motorky - sice jsou to jenom stopětadvacítky,  ale už na nich musí normálně řadit a ovládat zadní brzdu nohou, stejně jako na silnějším stroji. Díky tomu můžou potrénovat kromě standardních jezdeckých dovedností i první kaskadérské kousky, jako je jízda po zadním nebo po předním kole, zatáčení smykem a podobně.
K dispozici také stabilnější čtyřkolky, se kterými se s pomocí instruktorů Crazy Day dá wheelie naučit ještě snáz než na motorce. Vrcholem třídenního kurzu je pak trénink na dospělých šestistovkách. Ty jsou, stejně jako všechny ostatní výukové stroje, opatřené padacími protektory, takže z nějakého poškození nemusí žáčkové mít strach. Veškerý servis je prostě v ceně kurzu - od ubytování a jídla, přes benzín a moto výbavu, až po případné opravy.  To je třeba si uvědomit ještě před pohledem do ceníku. 9 900 korun za účast na čtyřdenním motokempu pak nevypadá až tak dramaticky.
A že to nebyly úplně vyhozené peníze, o tom se můžou rodičové nebo známí přijet do Bechyně přesvědčit na vlastní oči. Poslední den kempu je totiž něco jako záverečná v tanečních. No, a jako pěkný dárek za úspěšné zvládnutí kurzu má agentura Crazy Day připravenou pěknou mikinu v limitované edici k 5. výročí působení v České republice. Každá mikina má své unikátní číslo, a každý měsíc v roce 2015 bude probíhat jejich losování o různé ceny.

Rozhovor s Honzou Holubem, majitelem agentury Crazy Day

Honzo, co tě přivedlo na myšlenku uspořádat motoškolu pro nezletilé?
K nápadu upořádat tento kurz mě přivedla vlastní zkušenost. Hodně jsem vycházel ze sebe, když jsem byl náctiletej. Vím, jak jsem moc chtěl jezdit, ale problém byl, že jsem bydlel na sídlišti a neměl možnost žádného motocyklu a ani si ho od koho půjčit. O letních prázdinách jsem jezdil na vesnici kousek za Prahu a tam všichni jezdili, ale já na tom neuměl a když jsem někoho ukecal k půjčení, tak jsem si koledoval o pěkný průser. Na vše jsem dávno zapomněl, ale zjistil jsem, že mám doma dva náctiletý kluky a na chatě se mi vypařuje benzín z nádrže ze starého simsona ..... bylo mi to naprosto jasné a uvědomil jsem si, že radši kluky vše naučím sám, než bude nějaká nepříjemnost.

Je nějak omezen počet účastníků v jednom teenager motokempu?
Ano kurz je omezen na 22 žáků. Strojů a lektorů máme dostatek, tak není třeba se obávat, že budu čekat na stroj.

Kolik žáků připadá v motokempu na jednoho instruktora?
Instruktorů je sedm, takže na jednoho vyjdou maximálně tři žáci. Máme rozdělené dráhy na letišti a na každém stanovišti se učí něco jiného.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (22x):



TOPlist