yamaha_demo_tour




S dětmi na minibike jako na jakýkoli jiný kroužek

O Lukáši Peškovi a jeho škole už jste si na našich stránkách mohli párkrát přečíst, ale nikdy jsme nevěnovali velký prostor minibikům a těm nejmenším. A to je rozhodně chyba! Za ty dva roky co škola funguje, se vypracovala mezi největší u nás a výchova mladých talentů začíná pomalu sklízet první ovoce. Nejúspěšnější plody práce totiž pojedou v barvách Lukáše Peška mistrovství ČR a mistrovství Evropy v kategorii minibike. Vítáni ale budete se svým potomkem i v případě, že z něj nechcete vychovávat dalšího Marca Marqueze.

Kapitoly článku

O tom, že úspěšného závodníka musíte vychovávat od píky, neboli od útlého věku, se nemusíme moc bavit. Stejně tak o tom, že je nejlepší mít dobrého učitele. Lukáš toho v historii odjezdil hodně, byla z toho spousta vavřínových věnců a doposud je to nejúspěšnější český jezdec v seriálu MotoGP (9 umístění na stupních vítězí, 2 vítězství, 3 pole position, celkové 4. místo ve třídě 125 cm3). Je jasné, že díky svým zkušenostem má kde brát. Při výuce kombinuje to, co učili jeho když začínal, s nově nabytými zkušenostmi. Možná ještě důležitější je ale fakt, že se v jeho škole dá jezdit celoročně. Nemusíme moc diskutovat o další známé pravdě, která mluví o tom, že musíte mít pro dobré výsledky řídítka v rukou co nejčastěji. Ne jinak je tomu samozřejmě i v případě těch nejmenších. Důkazem je třeba Roman Durdis, který teprve v srpnu 2017 začal jezdit na motorce, během zimy se dokázal dotáhnout na nejrychlejšího ze školy a v sezóně 2018 si už odvážel poháry v mistrovství republiky.

Celoroční provoz, tahle velká přednost Peškovy školy, už přilákal do radotínského Kart Centra spoustu dětí, z nichž něco kolem třicítky chodí na tréninky pravidelně. To v případě dětí většinou znamená co čtrnáct dní, protože jsou tu různé chřipky, dovolené s rodiči a další koníčky. Na trénincích se proto objevuje cca 15 dětí. Tak akorát porce, aby se to dalo zvládnout. Když už jsme zmínili ty koníčky… Určitě jste někdy přemýšleli, co s dětmi. Fotbal, hokej, hudební nástroje, malování, keramika, ale napadlo vás někdy je přihlásit na motorky? Asi ne. To je další věc, kterou by Lukáš chtěl změnit. Jeho výuka není vůbec o drilu, naopak probíhá formou hry, kdy jde hlavně o zábavu. Mimo jiné by to mělo přilákat i obyčejné lidi z ulice, kteří třeba nikdy nejezdili na motorce a nemají plány ze svého dítěte dělat závodníka. Prostě ho jednou za 14 dní nebo třeba za měsíc vezmou na motorky, ať se baví a má pohyb. Stejně jako s ostatními zájmovými kroužky. A funguje to. Za minulý rok přišlo 10 takových dětí, které v rodině nemají vůbec žádnou motorkářskou tradici.

Minibiky jsou pro všechny věkové kategorie a dokonce i pro čerty :) Musí to být hlavně zábava...

Podle toho také vypadá složení dětí na trénincích, kdy to ze všech trénujících bere vážně tak třetina, další třetina se vozí jen tak pro zábavu a posledních 5 prcků jsou začátečníci, kteří ještě neví, jestli je to vůbec bude bavit. Nejúspěšnější, ale hlavně nejpoctivější pak můžou dostat podobnou šanci jako trojice Vítek Bromovský, Roman Durdis a Nicolas Zanin. Všichni během trénování předvedli velké zlepšení, které dokázali také zúročit na trati. Hlavně ale chodili pravidelně celý rok a poctivě trénovali. Nesporný talent spolu s pílí jim zajistil místo v týmu Lukáše Peška, ve kterém absolvují v sezóně 2019 celé mistrovství České republiky minibiků ve třídě Junior A, vybrané závody v Itálii a také jediný závod mistrovství Evropy v holadnském Assenu. Když to takhle půjde klukům dál, za pár let přesedlají na větší stroje Ohvale, z nich na velké motorky a třeba je za pár let budeme sledovat v Grand Prix. Když ne, budou alespoň vzpomínat na své dětství v jedné stopě. Jestli to chcete se svým prckem vyzkoušet nebo to chcete někomu doporučit, koukněte na Lukášovy stránky, kde se dozvíte termíny tréninků a další informace. Na první vyzkoušení dokonce ani nemusíte přijet se svým minibikem. Když se s Lukášem domluvíte, je schopný vám na první zkoušku motorku půjčit.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 21 Kč od 7 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Marian16 přispěl 3 Kč
masi přispěl 3 Kč
melir3 přispěl 3 Kč
Ritchy přispěl 3 Kč
NP přispěl 3 Kč
Clint. přispěl 3 Kč
Towny přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist