husqvarna_svartpilen_801_2




Přijďte se projet: netradiční motoškola na pohodu

Škola základ života…..a co teprve netradiční motoškola! Pokud uvažujete o získání řidičského oprávnění na řízení motocyklu, nebo vás prostě jen láká projet se a vyzkoušet více typů motorek či zdokonalit své jezdecké umění, je tady netradiční motoškola, která využívá metody, díky kterým se výuka stává zábavnou a účastníci se během této doby naučí stroj perfektně ovládat.

Kapitoly článku

Jak už tobývá, nejlepší věci a projekty vznikají čirou náhodou, a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Hlavní strůjce, zkušený motorkář a zakladatel projektu „PRIJDTESEPROJET“, David Carda byl před šesti lety požádán o výpomoc v autokoškole. Jezdit na motorce, naučit začínající motorkáře dobré základy a ještě si něco přivydělat znělo lákavě. Po nějaké době jej kamarád požádal o pomoc, zda by mohl naučit jeho šestnáctiletého syna jezdit na motorce. Vybavení tehdejší autoškoly (zejména pro tuto kategorii) nebylo právě vrcholem nejmodernější techniky, a proto se pokusil pro výuku využít svůj motocykl KTM 990 Adventure R. Přesto, že se velký a těžký stroj zdál jako naprosto nevhodný motocykl pro výuku, při volbě správné metody, bylo možné na tomto stroji naučit jezdit i šestnáctiletého kluka muší váhy a navíc bez jakékoli předchozí zkušenosti.

Výuka probíhala nejdříve na uzavřené nezpevněné trati a následně na závodním okruhu. Až po osvojení bezpečného ovládání motorky bylo možné začít s výukou v provozu. Chlapec se při výuce během několika málo desítek hodin naučil nejn stroj ovládat, navíc i v obtížných podmínkách, ale při výuce se neuvěřitelně pobavil. Se všemi svými zážitky se s nadšením podělil se svými kamarády a spolužáky, a tak se stalo, že si jízdu na velkém motocyklu chtělo vyzkoušet stále více zájemců.

Poptávka po svezení a výuku i pro ty, kteří již řidičský průkaz měli, ale chtěli se buď pouze projet na této motorce nebo se chtěli něco naučit, se rovněž začala zvětšovat a lidé se začali ptát a zajímat o možnost jízdy na ostrém enduru. Proto se do autoškoly zakoupila první KTM EXC 500, která sloužila jak pro výuku v autoškole i v motoškole. Nadšení všech bylo obrovské, a stále rostoucí zájem o výuku vedl k rozšíření nabídky o motoškolu jak v terénu, tak i na závodním silničním okruhu. Zvyšovala se i poptávka po jízdě na různých motocyklech, a proto se postupně přikupovaly další a další. V roce 2017 měla škola k dispozici 18 motocyklů KTM a jednu trialku Gas Gas. Letošní rok se se motocyklový park může pochlubit 22 motocykly KTM a třemi trialovými stroji Gas Gas.

Autoškola

Základním prvkem nabídky projektu „PRIJDTESEPROJET“ je také autoškola. Účastník během výuky může vyzkoušet 25 různých motocyklů KTM či trialových speciálů Gas Gas. Všechny nabízené kurzy jsou vedeny zkušenými instruktory.

Škola začíná v terénu, neboť na nezpevněném povrchu se toho při nesrovnatelně menším riziku naučí lidé mnohem víc. Nejdříve se účastníci naučí ovládat motocykl v nízkých rychlostech, získají cit pro ovládání spojky, dávkování plynu, brzd a cit pro rovnováhu. Každý si vyzkouší i krizové situace. Po získání základních dovedností se každý může zdokonalit v jízdě na trialových speciálech Gas Gas pod vedením mistra republiky Martina Matějíčka. To si vyzkoušíme v dubnu i my na jenom z kurzů.

Po zvládnutí základních dovedností se výuka přesouvá na závodní okruh ve Vysokém Mýtě. Zde účastníci získají cit pro jízdu na asfaltu, naučí se správnou jezdeckou pozici, jak správně brzdit, kam směřovat svůj pohled a jak projíždět zatáčky. To vše na motocyklech KTM 690 Duke R, které váží pouze 147 kg a mají plnou kontrolu trakce a náklonové ABS. Samozřejmě si každý na okruhu vyzkouší a učí se správnou techniku bez asistentů, nicméně pro vyzkoušení hraničních situací jsou vítanými pomocníky. Okruh si škola vždy pronajímá pouze pro sebe. Nikdo se nemusí bát, že by byl vhozen do vody mezi žraloky. Teprve po zvládnutí jezdecké techniky se přechází na výuku v provozu. Škola garantuje, že každého absolventa naučí jezdit a za hodiny navíc se nepřiplácí.

Další a povinná část výuky na silnici je pak už pouze zábavou, neboť každý již umí motocykl ovládat. Pro tuto část je využíván motocykl KTM 690 Duke R. Autoškola tak dává každému možnost zábavnou formou získat řidičské oprávnění, a hlavně se perfektně pobavit a naučit základům v ovládání motocyklu.

Každý si může vyzkoušet motocykl mistra republiky v trialu pod jeho vedením a potom dalších více než dvacet motocyklů. Jelikož velká část mimo povinnou zákonem danou výuku je na uzavřených tratích, tak i ti, kteří dělají řidičák na A1 si mohou vyzkoušet i nejvýkonnější motocykly v motoškole KTM Super Adventure R a Super Duke GT.

Díky dnešní uspěchané době je pro mnohé problém najít v nabitém diáři čas potřebný k výuce. A právě těmto lidem se škola časově přizpůsobuje, a proto výuka může probíhat i o víkendech. Novinkou jsou potom prázdninové kempy, kdy zájemci přijedou na cca 8 dní, během kterých se o ně školitelé kompletně postarají, zajistí jim celodenní program a zábavnou formou je naučí jezdit či v ježdění zdokonalí a získají řidičské oprávnění. Protože škola pořádá i firemní a team buildingové akce i pro ty, kteří na motorce jinak nejezdí, tak má třicet kompletů chráničů zahrnující boty, kolenní chrániče, chráničovou vestu, helmu a rukavice. Není tedy nutné pořizovat si svoje vybavení, ale každý si půjčí vhodnou velikost.

Celá výuka se řídí heslem „člověk se nejvíce naučí, pokud se baví“, a proto je pro všechny instruktory školy práce koníčkem, svojí prací se baví a svou radost přenáší na ostatní.

Enduroškola, motoškola a trial

Další částí projektu „PRIJDTESEPROJET“ je enduroškola, motoškola a trialškola. Zájem o tyto kurzy mají řidiči všech typů motocyklů, kteří se chtějí naučit jezdit v terénu, získat cit pro prokluz zadního kola nebo zlepšit své schopnosti na okruhu ve Vysokém Mýtě, či si osvojit jemnou motoriku na trialové motorce. Cílem těchto kurzů je ukázat, že enduro se jezdí po celý rok a je vhodné jako trénink i pro ryzí „silničáře“, kterým tak sezóna nikdy skončit nemusí, ale můžou se přijít projet a zábavnou formou se něco naučit.

To, co dělá školu ještě více zajímavou, je individualita, kdy se instruktor věnuje vždy výhradně jednomu účastníkovi. Svézt se tak může opravdu každý, začátečník i profesionál. Riziko poškození motocyklu bere škola na sebe, proto účastníci mohou jezdit mnohem uvolněněji a více se naučí a užijí si jízdu.

Další „specialitkou“ motoškoly je celovíkendové setkání ve slovenském enduro ráji Kopernici, které škola pořádá minimálně 2x do roka, a je určeno pro celé rodiny. Každý se zde může projet na všech terénních strojích školy. Během těchto setkání si přijde na své nejen tatínek, ale zajezdit si mohou i malé ratolesti cca od 3 let na dětských KTM SX 50, trial Gas Gas TXT 50, popřípadě jsou k dispozici dětské elektrické motorky Gas Gas. Po celou dobu akce je zajištěn přísun grilovaných specialit a nápojů. Letošní termín je od 31.8. do 2.9. V obdobném duchu se nesou i „Dny otevřených dveří motoškoly“, které jsou pořádány v terénu nebo na závodním okruhu ve Vysokém Mýtě.

Ukrajina a Španělsko

Snad každý, kdo jezdí na motocyklu, občas zatouží po nějakém dobrodružství. Díky projektu „PRIJDTESEPROJET“ může každý takové nezapomenutelné dobrodružství zažít na vlastní kůži. Škola pravidelně organizuje expedice po Ukrajině nebo Španělsku, navíc se svým vlastním osobním instruktorem a zapůjčeným motocyklem KTM. Trasa se přizpůsobí schopnostem každého zájemce individuálně. Každý si může jet svým tempem, a proto v jedné výpravě může být naprostý začátečník i zkušený ostřílený jezdec. Nádherná příroda, fyzická námaha a naprosté psychické uvolnění umožní každému zapomenout na starosti všedních dní. Obliba těchto dobrodružných výprav roste, a většina účastníků jezdí opakovaně každý rok.

Ukrajinská rally pro mastodonty

Jedná se o zatím poslední aktivitu školy. Cílem je projet se legálně v krásné přírodě a poznat lidi s podobnými zájmy, proto vítězem bude každý. Protože málokdo má na své motorce roadbook, tak se nebude jednat o navigační soutěž, ale pojede se systémem cross country, tedy trať bude známá a vyznačená. Trasy budou dvě, jedna jednodušší, kterou projede opravdu každý, a druhá složitější, která už bude vyžadovat trochu jezdeckého umu. Rally bude zajišťovat cca 12 instruktorů, takže v každé těžší pasáži rádi pomůžou. Letošní termín je od 24.5 do 28.5.2018.

Půjčovna motorek KTM

Pokud by si někdo z uvedených nabízených aktivit nevybral, a raději by například individuálně vyrazil na dovolenou, může využít půjčovny strojů KTM. K dispozici jsou nové stroje KTM 1290 Super Adventure R, 1290 Super Duke GT a 1090 Adventure R. Motocykly jsou vybaveny kufry a mohou bát přivezeny v případě zájmu na místo určené zákazníkem. Přehled nabídky je také tady.

Různých motoškol je v poslední době mnoho, ale to, co odlišuje školu „PRIJDTESEPROJET“ od ostatních, je především individuální přístup a péče, které se dostává každému účastníkovi školy a a možnost projet se na 25 motocyklech. Nejlepší referencí jsou spokojení čerství držitelé řidičského oprávnění, či opakovaně se vracející zájemci o zdokonalení se v jízdě na motocyklu.

Více informací najdete na www.prijdteseprojet.cz.

Informace o redaktorovi

František Hadt - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Pedl přispěl 1 Kč
worvanbiker přispěl 1 Kč
JiříkSV přispěl 1 Kč
GarioGringo přispěl 1 Kč
BMG přispěl 1 Kč
Richardsimek přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):
Související firma
  • PRIJDTESEPROJET

    Jsme netradiční motoškola, která jde svojí vlastní cestou. Jsme parta kamarádů, kteří se baví svojí prací. Přijďte se také projet, pobavit a zábavnou formou zlepšit své jezdecké umění. - vyzkoušejte motocykly značka BMW, TM a GAS GAS včele s 1250GS. - nabízíme program pro celou rodinu, vět...




TOPlist