globalmoto_unor




Povinnému ručení se ani motorky a čtyřkolky nevyhnou. Jak pojistit sezónní vozidla?

Povinné ručení se netýká jen automobilů, ale i motorek a čtyřkolek. Ať už si tak pořídíte jakékoliv motorové vozidlo, musíte ho ze zákona pojistit. Pokud tak neučiníte, nesmíte s ním vyjet na silnici. Na co všechno se povinné ručení vztahuje a na kolik pojištění motorky vyjde?

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla podléhá nejen automobil, ale také:

  • čtyřkolka,
  • tříkolka,
  • skútr,
  • motorové kolo,
  • motocykly.

Většina těchto motorových vozidel je ale využívána jen sezónně. Majitelé s nimi vyráží na silnice především na jaře a v létě, proto si nechtějí sjednávat drahé pojištění na celý kalendářní rok. Z tohoto důvodu v nabídce pojišťoven nechybí takzvané sezónní povinné ručení.

Sezónní pojištění platíte jen za ty měsíce, kdy skutečně jezdíte

Sezónní povinné ručení najdete například v portfoliu pojišťovny Allianz. Jeho výhodou je, že klient hradí pojištění jen za ty měsíce, kdy motorku skutečně využívá. V průběhu zimy, kdy je motocykl uschován před mrazy v garáži a kdy na něm nikdo nejezdí, se povinné ručení neplatí.

Navíc nespornou výhodou sezónního produktu je, že není nutné motorku odhlašovat z registru vozidel, jako je tomu v případě vyřazených automobilů. Pojišťovně pouze nahlásíte, kdy budete svého miláčka užívat a kdy garážovat. Na základě počtu měsíců vám pak pojišťovna vypočítá cenu pojistného, a to ať už se bude jednat o jeden měsíc nebo šest měsíců. Pojistná smlouva přitom bude platit celý rok.

Kolik stojí sezónní povinné ručení na motorku?

Cenu povinného ručení stejně jako u automobilů ovlivňuje:

  • rok výroby motocyklu,
  • adresa bydliště majitele,
  • limity pojistného plnění,
  • počet bezeškodných let,
  • rok narození majitele.

Čím je majitel motocyklu starší a čím je zkušenějším řidičem, který řadu let jezdí bez nehod, tím je cena pojistného nižší.

Stejně jako u automobilů i u motorek lze sjednat povinné ručení online a získat tak až 10% slevu za vyřízení přes internet. K tomu navíc online lze snadno porovnat více nabídek a vybrat pro vás tu nejvýhodnější. Pojišťoven je na trhu hned několik, a tak se nemusí vyplatit kývnout na první nabídku, která se vám namane.

V některých případech může sezónní pojistka zaručit finanční úsporu, rozhodně tomu ale tak nemusí být vždy. Může se stát, že cena sezónního povinného ručení bude vyšší než částka za celoroční, i proto se vyplatí nepodcenit přípravu a porovnat si aktuální nabídku pojistek od více pojišťoven, jako jsou například AXA, ČSOB pojišťovna, Generali a UNIQA.

TIP: Kromě povinného ručení pro motocykly lze sjednat i sezónní havarijní pojištění. To přijde vhod především v době dovolených, kdy lidé vyráží v hojném počtu do zahraničí.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)




TOPlist