yamaha_demo_tour




Podzimní výjezd na motorce

Navzdory sychravému počasí si lze užít výlety na motorce i na podzim, jen je třeba být obezřetnější a vhodně se obléci - déšť a chlad vás pak nerozhodí.

Patříte mezi nadšence a ani chladnější počasí vás nepřinutí k ukončení sezóny a zazimování motorky? Pak je ale potřeba se na sychravý podzim vybavit a jízdu přizpůsobit počasí. Přinášíme několik rad a tipů, jak si užít výlety po jedné stopě i v chladnějších měsících a moci se tak nechat okouzlovat barevnou krajinou ještě pár týdnů.

Základem je vhodné oblečení

  • Termoprádlo je nepostradatelným oblečením pro jízdu na motorce a to v každém ročním období. Efektivně odvádí vlhkost a hřeje. Na českém trhu naleznete rozmanitou nabídku funkčního prádla. Doporučujeme volit zvlášť spodní díl a horní díl s prodlouženými zády.
  • Merino je vlna, která má výborné hřejivé vlastnosti a oblečení z tohoto přírodního materiálu je na motorku v chladných dnech jako dělané.
  • Ledvinový pás - záda v teple - to říkávali naše babičky a věděli proč. Chladný déšť stékající po zádech motorkáře může být velmi nepříjemný. Ledvinový pás vám poskytne komfortní teplo. Obdobnou službu může vykonat i chránič páteře, který navíc pomůže zmírnit následky případné nehody.
  • Nepromokavý oděv - standardní kožené oblečení udrží vlhkost od těla zhruba hodinu, na letní přeháňku fajn, na podzimní déšť si raději pořiďte kvalitní nepromok, ať už v podobě kombinézy, či bundy a kalhot, obě varianty bývají nabízeny i s chrániči. Pokud rtuť teploměru výrazněji poklesne, vepněte do klasické bundy zimní vložku.
  • Dešťovka a návleky na boty jsou skladné a můžete je vozit u sebe i když se zdá být obloha bez mráčků. Nepromokavý návlek na kombinézu a boty vás pak ochrání před náhlou změnou počasí, která v tomto období není neobvyklá.
  • Deka na skútr, tzv. psí dečka - pokud jezdíte do práce na skútru, nemusíte na podzim přestat. Spodní část těla vám zahřeje a před mrholením ochrání speciální deka vytvořená pro tyto účely. Existuje varianta, která se připíná kolem pasu, nebo deka připínaná přímo ke skútru.

Hřejivé vychytávky

  • Vyhřívané rukavice jsou výborným partnerem pro podzimní výjezdy na mašině. Ruce trpí při jízdě v chladném počasí nejvíce a kromě toho, že jsou prokřehlé prsty nepříjemné, ztrácíte v nich i cit, což může být na motorce nebezpečné. Zvolit můžete rukavice napájené vlastními bateriemi, nebo variantu, která se připojí přímo k motocyklu - pokud vás neobtěžuje pocit “svázanosti”, ušetříte čas i peníze za koupi nových baterek.
  • Vyhřívané rukojeti řidítek jsou další možností, jak udržet ruce v teple. Hřejí však pouze do dlaní, proto je doporučujeme doplnit větrnými štítky, nebo na řidítka připnout tzv. sloní uši, které udrží teplo i vně rukou.
  • Na trhu jsou nabízeny i vyhřívané vložky do bot, nebo vyhřívané vesty. Jak vidět, se zimou se dá na motorce snadno zatočit.

Vidět a být viděn!

Na podzim se čím dál dřív stmívá a viditelnost bývá snížena i možnou mlhou, nebo mrholením. Navíc řidiči aut s motorkáři na vozovkách už příliš nepočítají, co si budeme namlouvat, těch odvážných a otrlých je s blížícím se koncem roku jako šafránu. Dbejte proto na funkční světla i na vhodné oblečení, abyste byli vidět.
Kombinéza či bunda reflexní barvy nese značku ideál! Pravděpodobně však ve svém šatníku uschováváte spíše oblečení tmavé barvy, pak přes bundu oblékněte reflexní vestu a vyrazte bez obav na cestu. I vesta je na vás moc? Firmy specializující se na motorkářské oblečení nabízí reflexní popruhy kombinující elastický opasek a šle.

Vhodné obutí

V chladném počasí se snižuje přilnavost terénu, pneumatiky se na studené vozovce tak snadno nezahřejí a tomu je nutné přizpůsobit styl jízdy. Existují i zimní pneumatiky pro moto, které se svým složením a vzorkem podobají zimním pneu automobilů, ale jedná se spíše o okrajovou záležitost pro skútry či endura. Pokud však volíte kvalitní značky, gumy vás podrží i na vodě a při nízkých teplotách.
Během deštivých dnů věnujte zvláštní pozornost kontrole hloubky dezénu. Při 2 milimetrech už je vhodné pneumatiky vyměnit, abyste minimalizovali riziko aquaplaningu. Naopak dostatečná hloubka dezénu zajistí správný odvod vody.

Přizpůsobte způsob jízdy počasí

Pozor! Klouže to! Během sychravých dnů máte možnost vypilovat svůj jezdecký um více, než kdy jindy.

  • Uberte! A to ve všech směrech - snižte rychlost, jemně přidávejte plyn, zvolna brzděte, méně klopte zatáčky a celkově volte plynulejší jízdu.
  • Je-li to možné, vybírejte si trasy s kvalitním povrchem. Vyježděné koleje v asfaltu mohou být zrádné, protože se z nich stávají dočasné potoky.
  • Začne-li pršet během vašeho výjezdu, raději na pár minut zastavte. První kapky, kdy se voda smíchá s oleji a prachem na vozovce, jsou nejvíce nebezpečné. Vyrazte zpátky na cestu, až déšť vozovku trochu spláchne, nebude tolik klouzat.
  • V lesních úsecích buďte obzvlášť obezřetní, nebo se jim zcela vyhýbejte. Riziko tvoří popadané listí ze stromů, které když se rozjezdí, je velmi kluzké. Vzhledem k chladnému počasí se pod stromy drží voda a přestože je jinde vozovka suchá, v lesních úsecích může být stále mokrá.
  • Pokud zaregistrujete místo, kde hrozí riziko aquaplaningu, přizpůsobte tomu rychlost a do těchto míst najíždějte obezřetně.
  • Počítejte s delší brzdnou dráhou, proto si držte větší odstup od aut.
  • Když se dostanete do smyku, zkuste nepanikařit a snažit se nic moc nedělat, případně jen mírně ubrat plyn, ne ho zcela zavřít. Zadní kolo s velkou pravděpodobností brzy chytí ztracenou přilnavost a motorka se sama srovná. Také se snažte nedávat řidítka do protisměru smyku, jen se dívejte směrem, kam chcete jet.

Pokud nadále zůstáváte sezónním jezdcem, můžete tomu přizpůsobit i povinné ručení a platit pouze za měsíce, ve kterých opravdu usedáte na motorku. Ujistěte se, že máte uzavřeno povinné ručení na celý rok a pokud ne, můžete to během pár minut napravit a povinné ručení uzavřít. Pak už nezbývá než popřát bezpečnou cestu!

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • PFP

    Srovnátor.cz je online srovnávač pojištění, povinného ručení, havarijního pojištění, cestovního pojištění a pojištění domácnosti který provozuje firma PFP, dceřiná společnost největší české makléřské společnosti Renomia. Provozujeme online kalkulačky - povinného ručení - havarijního pojištění ...




TOPlist