husqvarna_svartpilen_801_2




Otec skútrů Vespa má expozici v muzeu

Jméno Corradino D'Ascanio asi většině lidí nic neříká. Řeč je o vynikajícím leteckém inženýrovi, který zkonstruoval první Vespu – jednu z ikon motocyklového světa, a nejčastěji napodobovaný skútr všech dob. Právě tomuto muži je věnována speciální expozice, která byla před nedávnem otevřena v Museo Piaggio v italské Pontedeře.

Kapitoly článku

Výstava je rozdělena do čtyř částí – Muž, Génius, Kouzelník a Mýtus – a vypráví návštěvníkům o unikátních schopnostech jednoho z klíčových hráčů italského průmyslu.
Celá řada projektů, původních výkresů, dokumentů a dobových publikací, společně s nejstaršími modely skútru Vespa, které tvoří nejvíce reprezentativní část sbírek muzea Piaggio, připomínají, že Corradino D'Ascanio (1891 - 1981), vytvořil skutečnou ikonu italského designu a průmyslu, známou dnes po celém světě. Od vyrobení prvního kusu "98cc", který si D'Ascanio nechal patentovat 23. dubna 1946, se do současnosti na planetě prodalo více než 17 milionů skútrů Vespa. Ale tím úspěchy prvního a nejslavnějšího skútru nekončí: obchodní výsledky značky Vespa za rok 2011 mají našlápnuto k výjimečnému rekordu 150 000 prodaných kusů za jeden rok. Přitom ještě v roce 2003 to bylo "jen" padesát tisíc a od roku 2006 se pravidelně prodá více než 100 000 kusů ročně.
První část výstavy nazvaná Muž připomíná prostředí, ve kterém Corradino D'Ascanio pracoval. V inscenované kanceláři, vybavené původním nábytkem, mohou návštěvníci obdivovat bohatou sbírku soukromých fotografií a dokumentů, ilustrujících životaslavného konstruktéra, od dětství v jižní Itálii, přes pobyt ve Spojených státech, až po příchod do firmy Piaggio.
V sekci s názvem Génius se nachází kolekce vozidel, patentů a technické dokumentace, která mapuje mistrovské tvůrčí dílo Corradina D'Ascania. Nejvýznamnějšími milníky jeho kariéry tvoří patent na první moderní helikoptéru, a těsně po válce pak skútr Vespa, který zaznamenal nečekaný úspěch, a stal se jedním z největších symbolů italského průmyslu a kreativity.
Tvůrčí potenciál Corradina D'Ascania se neomezoval pouze na konstruktérskou činnost, jak je vidět v sekci s názvem Kouzelník. Kromě technických výkresů se inženýr věnoval návrhům originálních a bizardních způsobů prezentace skútrů na výstavách a veletrzích. Vespa vždy dokázala zaujmout nějakým zvláštním trikem, jako třeba  balancováním na proudu vody, nebo jinými efekty, z nichž některé jsou ve funkční podobě také součástí výstavy.
Celou expozici, věnovanou autorovi příběhu s názvem Vespa, uzavírá sekce Mýtus. Mezi historickými exponáty, které připomínají nejvýznamnější konstruktérské počiny Corradina D'Ascania, si návštěvníci mohou poslechnout nahrávky se vzkazy jeho přátel, kolegů a příbuzných, kteří si stále živě pamatují na sílu jeho osobnosti a jedinečný charakter.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist