yamaha_mt09




Nejlevnější moto pneu na podzim? Riskujete ještě více než v letním období

S blížícím se chladným obdobím a nepříznivými povětrnostními vlivy se zhoršují i podmínky na komunikacích. To pro motorkáře znamená také větší riziko nehody a mnohdy nutnost vybavit svůj stroj novými pneumatikami. Při výběru pneumatik by měla kvalita a bezpečnost být na prvním místě, přičemž u moto pneu to platí dvojnásob. Moto pneu představují jediné dva styčné body mezi motorkou a vozovkou, proto na ně musí být 100% spolehnutí. Bohužel se stále najdou tací, kteří upřednostní nejlevnější pneumatiky na motorku před ověřenou kvalitou materiálu a zpracování.

Nejlevnější, nebo značkové moto pneu?

Cena by měla být až posledním parametrem, který budete brát při koupi moto pneu v potaz. Každý zodpovědný prodejce pneumatik či odborný pneuservis vám poradí vybírat pouze produkty prověřených výrobců, kteří garantují kvalitu, věnují se neustálým vylepšením a vývoji moto pneumatik. Koupí levných výrobků pochybného původu se vždy vystavujete nebezpečí, že vás nekvalitní moto pneu zradí tehdy, když to budete nejméně čekat.

Při výběru moto pneu věnujte pozornost také roku výroby. Některé pneumatiky mohou ležet ve skladu mnoho let, než se dostanou ke spotřebiteli, a jejich vlastnosti se za tuto dobu přirozeně mění. To se také může odrazit na „akční“ ceně, která je prvním signálem, že byste měli zbystřit. Jednorázově možná ušetříte několik set korun, ale pneumatiky vám pravděpodobně nevydrží ani do další sezóny.

Co rozhoduje o bezpečnosti moto pneu v chladném období?

Technické parametry pneumatik
Že by rozměry a indexy pneumatik na motorku měly odpovídat předepsaným parametrům z technického průkazu, jistě nikoho nepřekvapí. Nejste-li si však přesto jistí, jaké rozměry moto pneu jsou vhodné pro vaši motorku, nechte si poradit od odborníků z opavského pneuservisu.

Přilnavost a stabilita moto pneu
V chladném počasí, kdy teplota přes den nepřesahuje +10 °C, se přilnavost běžných pneumatik na motorku snižuje, neboť nedosahuje ani po delší jízdě optimální provozní teploty. Brzdění a jízda do zatáčky jsou tak komplikovanější a riziko smyku několikanásobně vyšší. Kvalitní moto pneumatiky, se kterými se nebudete muset na podzim obávat o své zdraví, by proto měly mít co nejlepší přilnavost k povrchu a stabilitu, zejména pak na mokré vozovce. Z nezávislých testů moto pneu se dozvíte, které výrobky se mohou pyšnit nejlepší přilnavostí a stabilitou.

Správné nahuštění pneumatik
Optimální tlak v pneumatikách má nezanedbatelný vliv na jízdní vlastnosti v jakémkoli počasí. Kontrola správného nahuštění by proto měla předcházet každé delší jízdě.

Styl jízdy
Ani sebekvalitnější pneumatika na motorku vám nezaručí bezpečnost, pokud podceníte rizika, která s horším počasím narůstají. Vozovky jsou na podzim mokré, může se na nich místy tvořit námraza, spadané listí je zcela běžným jevem a i viditelnost se zhoršuje. Zvýšená obezřetnost a pomalejší jízda by měly patřit do „povinné výbavy“ každého podzimního motorkáře.

Nezapomeňte ani na správné zazimování motorky, které může znatelně prodloužit její životnost.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • AZ pneu PRO CZ

    E-shop AZ-pneu.cz je největší prodejce a přímý dovozce motopneu Michelin, Pirelli, Metzeler, Continental, Bridgestone, Dunlop a Mitas. Patříme k prodejcům s největšími skladovými zásobami, na našich skladech máme běžně okolo patnáctitisíc pneumatik. Kromě moto pneu nabízíme i osobní, off road, užitk...




TOPlist