husqvarna_svartpilen_801_2




Malby na trika

Rozhovor s Romanem Malíkem, který snad jako jediný v České republice maluje motocykly dle foto předlohy na trička. Jeho práce nás natolik zaujala, že jsme se rozhodli ho na chvíli vyzpovídat.

Ručně malovaná trička jsou na našem trhu docela novinka, jak jsi s tím začal?
No není to tak úplná novinka, myslím tím novinka pro mě, protože v této oblasti byznisu-nebyznisu se pohybuju resp. maluju již tak15 let. Neznám nikoho jiného za ty léta, kdo by tohle dělal na této úrovni na trika a textil a dotáhl to do profi podoby za pár kaček. Ačkoli určitě je mnoho lidí, co má rádo malůvky, jako např. pan Svoboda z Brna, který maluje motorky GP fantasticky na papír. Vzpomínám si jak jsem v časopisu Motocykl v roku snad 1990 viděl pana Jiřího Kušku jak dělá airbrush, tak jsem sháněl pistole, ale nesehnal tak jsem si říkal, že to zkusím na papír a poté ani nevím co mě to napadlo zkusit to na triko a nebylo to tak špatné.
Dá se takovým koníčkem i uživit?
Často si říkám zda by nebylo lepší šolichat airbrushe a mít relativně tu práci zaplacenou, protože mé kreslení na trika dělám povětšině jako koníček s výdělkem menším, než má uklizečka. To je asi úděl veškeré ruční práce dnes ve světě s nepřítelem zvaným strojová výroba. V ceně se jí nedá konkurovat, ale já v tom osobně necítím žádný život, nosit na sobě něco co má vedle vás i týpek a chlomce pivo s pivním mozolem v pokročilém stavu. Trika se pohybují kolem 500 Kč a výše a lidi se docela divěj ceně, ale jen samotné triko, barvy, pošta, balné dělají 300 a zbytek ceny tvoří má několikahodinová práce, kterou jsem se učil mnoho let.
Je kresba na látku o tolik obtížnější než na papír?
Kresba na textil je specifická od kreslení na papír. Je to těžší než na papír, ale jakmile po deseti letech získáte ten správný grif, tak to jde už líp:) Je taky fajn vědět, že máte svou přezdívku i bajka na sobě a jiný to mít nebude, je to jako kérka která jde sundat i vyprat, protože barvy jsou velmi kvalitní, takže není problém s praním. Tomu lidi moc nedůvěřují, ale je to tak, za ty roky z tisíci prodaných originálů jsem spravoval jediný kus, který zřejmě skončil v kyselině:-) Každý má jiný otisk prstu, mohl by mít i mé požehnání v triku.
Kreslíš třeba i na černá či barevná trička?
Bohužel jsem limitovaný bílým základem, který ale s rasismem nemá co dělat :-) Základ prostě musí vycházet z bílého podkladu.

Jací lidé si tvoje trička kupují?
Dodnes mám tu zkušenost skoro ze sta procent prodejů, že lidi, kteří jsou ochotni si triko dnes koupit i za poměrně vysoký peníz, jsou charakterově hodně vyspělí. Ti lidi jsou fajn a v pohodě a jsou to povětšině ti chudší, žádný bohatý boreček si snad nikdy mé triko nekoupil, protože tam není velké snobské logo značkové firmy - ale rozhodně se nechci nikoho dotknout, každý má rád něco jiného. Tímto chci určitě pozdravit všechny mé zákazníky za ty léta, co to dělám, a poděkovat jim protože jejich spokojenost je odměnou pro mě, že jsem jim mohl dát trochu ten úsměv pod nos v tomto záhadném rychlém světě.
Zmiňuješ rychlost, ty sám taky jezdíš na mašině?
Rychlost ve spojení se sportovním motocyklem je mým nejoblíbenějším motivem kresby. Pak ještě závody - Superbiky, Moto GP. Sám samozřejmě taky jezdím, nejraději okruhovky. Sám mám Brno za 2,21 a abych se pochlubil ještě víc, nemám s okruhem skoro žádné zkušenosti, první kolínko jsem si dal před dvěma lety v Brně na Yamaha dni a byl jsem nejšťastnější na světě. Skoro bez zkušeností jsem jel první a bohužel poslední závod Pirelimotohousecup 2009, kde jsem v posledním kole poslal motorku do balíku na Áčku, když jsem chtěl mít co nej výjezd, abych předjel toho týpka Hanzlíka na brzdy na Béčku. Ale s tím časem 2,21 vcelku spokojenost, poté manželka rezolutně závodění zakázala, tak mám aspoň čas se zdokonalovat v kresbě :)
Romane díky za rozhovor a přeji mnoho nových zákazníků.
Já také díky, mějte se.

Roman Malík
Web: http://rm-shirts.prodejce.cz/
E-mail: Roman.Malik@seznam.cz

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (45x):



TOPlist