yamaha_demo_tour




Kniha One Percenter - Legenda bikerů mimo zákon

V životě každého člověka přijde jednou chvíle, kdy se musí rozhodnout, jestli zůstane konformní nebo se vzbouří. Devětadevadesát procent z nás přijme pravidla, určená společností. Ze zbytku se stanou psanci. A pro toto jedno procento, které si určuje vlastní pravidla a vyznává vlastní hodnoty a svébytnou estetiku, nabízí motocyklová komunita často svatyni. Motocyklisté byli vždy do jisté míry psanci, už jen proto, že si vybrali tak nápadný a nebezpečný sport. Tihle „jednoprocentní“ si ale být psancem zvolili pro 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Legenda o motorkářích-psancích vypráví kromě svobody a žití naplno i příběh rebelství bez příčiny. Jedná se o záznam skutečných životů bouřliváků na mašinách, počínaje nejranějšími dny motorkářské subkultury, kdy veteráni druhé světové začali zakládat motocyklové kluby, po současnost.

autorova slova úvodem:

Tato kniha se nedostala do tvých rukou náhodou. Skutečnost, že tě tohle téma přitahuje, znamená, že i v tobě je část rebela. Máš vzpurnou povahu a sotva bys zapadl mezi nažehlené obleky, čekající ve frontě na kafe s nízkotučným mlékem ve Starbucks. Máš v sobě jiskru a rozum, posouvající hranice reality, která ti byla předána. Konformitu zkrátka nepřijímáš; je v tobě trocha outsidera. Zpochybňuješ autority. To vše jednoduše vypovídá o tom, že nezapadáš do „soukolí.“ Nemáš rád setrvalý stav věcí a občas jím trochu zamáváš. Znám tě, protože ani já do společenských forem nezapadám. Ty i já jsme rebelové a spolu se pustíme do fascinujícího dobrodružství.
Napneme plachty a poplujeme na kraj světa a zpět, za hranice diktátu společenských konvencí, kde na nás budou čekat draci. Staneme se antropology moderní doby, pátrajícími po původu starověkého kmene jménem „Vzbouřenci“. Jako speleologové se budeme spouštět do zapomenutých jeskyní vědomí, kde se temnota stala živnou půdou čilé existence. Zkoumat historii motorkářských rebelů totiž znamená zkoumat historii rebelství jako takového. Poputujeme proti proudu času abychom odhalili důvody naší nespokojenosti.
Dnešní motorkářští renegáti jsou duší spojeni s dávnými, radikálními kmeny, jejichž lid se nepohyboval kradmo pod rouškou noci, ale běsnil oslnivým žárem vzdoru, žijíce mimo rámec zažitých konvencí. Budeme proto pátrat po semenech rebelie, zasetých Vikingy, Huny, Mongoly, námezdnými rytíři a piráty dávnověku. Mezi rozpadlými stránkami jejich minulosti nalezneme i zrod motorkářského psance. Prozkoumáme stopy zanechané těmi, kdo se odvážili křižovat hladiny nebezpečných vod ve snaze objevit svobodný národ Ameriky. Uslyšíme ozvěnu rebelství v nás samotných.
V Novém světě, Americe, vyrostla semena rebelie do podoby hraničářů, horalů, kovbojů a psanců Divokého západu. Tyto rané formy rebelství daly vzniknout psanci ─ motorkáři poté, co se tento duch rozšířil po návratu sloužících ve druhé světové válce, kteří se snažili utišit zvíře v sobě otáčením plynové rukojeti svých silných motorek a nechávali své véčkové dvouválce zaznít jako nový kolektivní hlas.

Cesta od vyděděnce k psanci se často ukazuje jako velmi krátká. Spousty válkou otřesených veteránů se vrátilo do svých domovů v Americe, která se s nimi nechtěla bavit. Válka je vždy hnusný byznys a Amerika nevěděla co si počít, když se svou disneyovskou, homogenizovanou a zdánlivě neohroženou fasádou hleděla do tváře svému vlastními výtvoru s vyceněnými krvavými tesáky. Když Johnny přimašíroval zpět domů, nebyl už to ten sladký hoch, který do války naklusal jako poslušný pes. Jak se jednou naučíš zabíjet a jednat na vlastní pěst abys přežil, už se nikdy nevejdeš do stejné škatulky.
Uvidíme, jak se „alkoholové kluby se závislostí na motocyklu“ vyvinuly v očích veřejnosti v gangy brutálních vyvrhelů a jak média tento hrůzný obraz pěstounsky opatrovávala. Ponoříme se také do problému jak marketing a média zprostředkovávají tento obraz masám, jak film Bezstarostná jízda zapálil celou generaci v honbě za celuloidovým ideálem a jak magazín Easyriders vtiskl motorkářskému lifestylu vlastní jazyk.
Tak jako běh věcí v přírodě neustále sleduje svůj směr, budeme i my svědky toho, jak historie uzavřela kapitoly existence někdejších rebelů. Prozkoumáme, jak se nad Vikingy uzavřely kraje Světa, aby ukončily jejich objevné plavby; jak se moře staly menšími a menšími, aby završily zlatou éru pirátství; jak Divoký západ zkrotl a dny kovbojů a pistolníků byly navždy sečteny. V každém případě to byla nekonformnost, která vždy posouvala širokou mapu reality do jejích limitů. Jakmile byly neomezené obzory sevřeny hranicemi, civilizaci drželo na uzdě bezpráví.

Tolikrát jsme mohli zjistit, že se z nejobávanějších „zlých hochů“ historie stali miláčkové médií v jejich převařených, romantických verzích sebe sama ─ od laciných vydání příběhu Billyho Kida po komiksové sešity o pirátu Černovousovi. Média vydestilovaly z odpadlíků moderních časů jako byli Jesse James a Billy Lane podobu televizní senzace, hrdiny, viděné skrze televizní obrazovku jen jako tygry za skleněnou výlohou.
Zaměříme se na ustálení obrazu motocyklového psance v době, kdy se kožené motocyklové bundy staly módním výrazem a Harley Davidson Motor Company začala vyprodávat revoltu masám. Prozkoumáme vznik „zazobaných městských motorkářů“ ─ tzv. „rubbies“ (rich urban biker), vzniknuvších jakmile Američané různých ražení objevili svobodu jízdy na dvou kolech. Dnes může být respekt vzbuzující motorkář, který zastaví na světlech vedle tebe klidně tvůj doktor nebo právník, měnící se ve víkendového válečníka.
Budeme svědky vzestupu a pádu kultury jednoprocentářů, od bouřliváků po ty umírněné. V každé době, společnosti a kultuře jsou ti nekonformní zapotřebí jako sůl. Někdo musí občas promíchat stojaté vody konvenčnosti nebo postavit tu „racionální“ společnost opět na nohy. V bájích a velkých příbězích všech zemí to byl odedávna Jedinec, kdo přišel, aby situací zatřásl a vyvolal její změnu. Samozřejmě, společnost takového člověka, který pomohl definovat směr jejího ubírání, nazývala zpočátku vyvrhelem a vzbouřencem. Pouze psanec se odváží vydat se mimo mapu poznaného světa a posouvat jeho hranice, dokud to jen lze. Takový je v době jako je tato náš džob, můj i tvůj.

Vydáváme se mimo mapu…budou tam draci.

Objednávejte na www.bodyartmag.cz/book

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)




TOPlist