husqvarna_svartpilen_801_2




Kamion plný Lazeru

Před Vrbovkou nám přímo pod okny redakce na den zaparkoval belgický prezentační kamion přileb Lazer, kde každý motorkář mohl okouknout i osahat nejnovější trendy na poli vývoje motocyklových přileb. Samozřejmě jsme neváhali a důkladně vyzpovídali belgického zástupce firmy i pracovníky českého zastoupení firmy JaPaCo, která přilby Lazer nejen prodává na našem trhu, ale stará se i o výrobu skořepin v české továrně. A bylo na co koukat - koho by napadlo, že lazer vyrábí i helmy s vůní jahod či jablek?

Kapitoly článku


Technologie Superskin

O technologii superskin jsme již psali v našem redakčním testu. Při prezentaci novinek se ale Lazer pochlubil dalším bezpečnostním rysem, který tato technologie umožňuje, a sice přilbou kompletně potaženou reflexní fólií. Vyrobit celoreflexní přilbu totiž u běžných přileb vůbec nejde - kulatou 3M nálepku prostě nikdo nevyrobí. Díky tomu, že Superskin používá mezivrstvu pevné fólie, tak bylo možné přidat i reflexní vrstvu a výsledkem je první „svítící“ přilba. Cena je sice vyšší, ale pro člověka, který jezdí každý den na noční směnu, by to mohla být zajímavá volba.
V letošním roce se této revoluční technologie dočkala i motokrosová sklolaminátová přilba (v terénu se tato technologie zvlášť neuplatní, ale například na motárdové trati je neocenitelná). Superskin samozřejmě není jedinou změnou přilby SMX, ta dostala nový pratelný a vyjímatelný interiér s odebíratelnými polštářky upínacím pásku. Nový je i materiál kšiltu, který je zase o něco pružnější. Změnou samozřejmě prošel i design klasických lakovaných přileb SMX s novými atraktivními motivy.

Nové řešení sluneční clony

Odklápěčky i některé integrálky Lazer dostaly nově řešenou sluneční clonu. Její sklápění je nově ovládáno tenkým bowdenem, takže není nutné zužovat kvůli mechanizmu vysouvání clony tlumicí vrstvu polystyrenu na čele. Vzhledem k tomu, že právě čelo je nejrizikovější nárazovou zónou každé přilby, je každé posílení v této oblasti významným přínosem k bezpečnosti.

Fotku jako Rossi

Chcete se na ostatní účastníky silničního provozu usmívat i zezadu? Žádný problém, stačí poslat do fabriky svoji fotku a u dealera si vyzvednout přilbu, na které bude po vzoru Rossiho váš portrét.

AllClear jako Pinlock

U levnějších přileb Lazer nově zavádí přídavnou fólii proti mlžení hledí. Funkce je stejná jako známý Pinlock, který je ovšem poměrně nákladný. Pevné provedení bez možnosti výměny umožňuje tuto technologii dodávat již v sérii i pro levnější modely, jako je třeba nová Bora za 2850 kč.

Elektricky zatmavované hledí

Jako první výrobce Lazer nabízí elektricky zatmavované celé hledí přilby. Technologie z tekutých krystalů umožňuje stisknutím tlačítka změnit hledí ze světlého na vcelku solidně tmavé a naopak. Celá změna trvá cca 10 sekund, hlavní efekt ale proběhne v prvních několika sekundách. Samozřejmě nás zajímalo, jak hledí reaguje na vybití baterií, ale zástupce Lazeru nás ujistil, že hledí neztmavne, jen zůstane ve stavu, v jakém právě je. Elektrické hledí bude možné použít pro všechny modely silničních přileb Lazer.

Lazer MX7 Evo

To, že v Lazeru jezdí jezdci jako Philiperts, Everts, nebo Pichon není žádným tajemstvím. Ve spolupráci právě s těmito jezdci byla vyvinuta letošní novinka MX7 Evo, která je vlajkovou lodí offroadové řady lazeru. Jedná se o 990 gramů (velikost L!) lehkou celokarbonovou přilbu s vyjímatelným vnitřkem a alespoň podle mě velice povedeným designem, k dostání je v černé, rsp. karbonové verzi a v barvách populárního ionťáku Monster Energy. Kromě těchto barev je samozřejmě k dispozici v lakování korespondujícím s barvami největších výrobců offroadů.

Perlička na konec - přilby s vůní

Bílé přilby se vzory jahod, pomerančů a jablek na stojanu u vchodu prezentačního kamiónu byly pěkné samy o sobě. Nadšení mezi všemi účastníky prezentace ale vzbudila informace, že jde o „voňavé“ modely. A opravdu, stačilo přetřít povrch přilby rukou a přičichnout. Jahody, jablka a pomeranče o sobě hned daly vědět příjemnou ovocnou vůní! Na co ještě ti výrobci přileb nepřijdou?

Informace o redaktorovi

Matěj Oliva - (Odebírat články autora)
Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist