husqvarna_svartpilen_801_2




Hlasujte pro nejoblíbenější film - pokračování ankety

Předvánoční průzkum popularity motorkářských filmů zaznamenal solidní ohlas, přinesl překvapivé výsledky a také celou řadu námětů na doplnění startovní listiny. Proto v zájmu lepší přehlednosti uvádíme druhou desítku snímků v samostatném článku. Výsledky obou anket budou po skončení spojeny do jedné tabulky absolutního pořadí.

Pokud jste svého favorita nenašli v nabídce minulého týdne, můžete pro něj hlasovat pod tímto článkem. Do pokračování ankety jsme se snažili zahrnout všechny vaše podnětné návrhy, za které tímto děkujeme. Bude jistě zajímavé sledovat, zda některý z přidaných snímků dokáže sesadit z vrcholu dosavadního lídra žebříčku. Řazení názvů je opět poskládáno abecedně.
Náš tip

Hlasovat stále ještě můžete také v prvním kole ankety. Výsledky hlasování po skončení porovnáme ve společné tabulce a vyhlásíme absolutně nejoblíbenější film.


Divocí andělé (The Wild Angels) 1966

Snímek režiséra Rogera Cormana o motorkářském gangu si svým neotřelým dokumentaristickým stylem získal uznání evropských kritiků. Peter Fonda se zde objevuje jako Heavenly Blues, vůdce divoké skupiny motorkářů. Když se jeho nejlepší kamarád Loser zraní během pokusu ukrást policejní motocykl, jeho kamarádi z gangu jej ve vážném stavu a pod vlivem léků odvezou z nemocnice, přičemž znásilní černošskou zdravotní sestru a celé místo zdemolují. Blues a jeho přátelé věří, že Losera vytrhli ze zajetí, ten však zanedlouho po útěku umírá. Pohřeb v místním malém kostele se zvrhá v alkoholovou a drogovou orgii. Když však gang musí čelit rozlíceným místním obyvatelům, všichni prchnou a Blues zůstává před zákonem stát zcela osamocen. Snímku dodali autenticitu skuteční členové Hells Angels.

Divoch (Wild One) 1953

Johnny je mladý rebelující motorkář, který se s gangem Černí rebelové putuluje Amerikou a nechávají za sebou jen spoušť a zničené lokály. Všechno se ale začne měnit, když se Johnny zamiluje do dcery policajta. Na padesátá léta velice odvážný, rozporuplný a kontroverzní film o revoltě mládí proti autoritám, zažité morálce i obecným představám o správně prožitém životě, který však poměrně vyrovnaně dává prostor oběma stranám. Očekávaný happyend, jenž se nedostavil, spolu s vnitřními rozpory všech postav udržují vysokou úroveň i z obecného hlediska. Z toho formálního pak film nejspíše charakterizuje mírná afektovanost a herecký galakoncert Marlona Branda, který je tu plný elánu, energie, dynamiky a nesmírné síly, již ventiluje takřka na všechny strany.

Harley Davidson a Marlboro man (Harley Davidson and the Marlboro Man) 1991

Dva motorkáři, říkající si Harley Davidson a Marlboro Man, chtějí pomoci svému starému příteli zachránit jeho majetek a přepadnou bankovní vůz. Domněnka, že rychle vezmou peníze a zmizí, se však v okamžiku mění ve zcela odlišnou realitu - auto je naplněno drogami. Tím se oba stávají nepřítelem číslo jedna zkorumpovanému řediteli banky, který na ně kvůli ukradeným drogám posílá nemilosrdné a chladnokrevné zabijáky. Přestože se na první pohled může zdát, že jde o klasický akční film, samotné akce se ve filmu moc nedočkáte a padouchů je v něm pomálu. HD a MM je spíš klasické buddy movie s akčními prvky, jaké jsme už viděli třeba v případě Tango a Cash nebo Poslední skaut. Dvě hlavní lákadla filmu jsou jasná už na první pohled - bezvadná ústřední dvojka a podmanivý feeling drsného amerického života umaštěných motorkářů a zaprášených kovbojů, kteří si lepí boty z krokodýlí kůže izolačkou a pro kamaráda s ochotou přepadnou i obrněný bankovní vůz. Don Jonson a Mickey Rourke si jako dvojka sedli perfektně a stejně dobře jim sedli i jejich role, které jako by pro ně scénárista ušil přesně na míru.


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.


Hells Angels on Wheels 1967

Znuděný motorkář zvaný Básník hledá nějaké vzrušení a shodou okolností naráží na Hells Angels. Po počátečním kočkování se k motorkářskému klubu přidává a začne s ním jezdit a zažívat dobrodružství. Film je v podstatě jedna velká vyjížďka - rvačky, pitky a dokonce i jedna motorkářská svatba. Básník se rychle spřátelí s vůdcem gangu, ale zanedlouho jejich přátelství čeká těžká zkouška v podobě společných sympatií k jedné ženě. Jack Nicholson byl při natáčení údajně v roli Básníka tak přesvědčivý, že si někteří komparsisté a dokonce i několik členů klubu myslelo, že je skutečně Pekelným andělem. Šušká se také, že Adam Roark, který hraje ve filmu prezidenta klubu, mezi skutečné Pekelné anděly na rozdíl od Nicholsona vůbec nezapadl.

Modrá Electra Glide (Electra Glide in Blue) 1973

John Wintergreen je policista na motorce. Spolu se svým kolegou Zipperem hlídkuje na silnici protínající Monument Valley. Tento vietnamský veterán sympatizuje s hippies, současně se ale snaží být dobrým policistou. Svoji práci dělá poctivě. Na všechny řidiče se snaží brát stejný metr: je spravedlivý a neúprosný. Stále ale sní o tom, že jednou odloží svůj Harley Davidson a přilbu a stane se detektivem. Proto se chopí příležitosti, když k poslednímu případu povolaný detektiv Poole potvrdí jeho podezření, že se nejednalo o sebevraždu, ale o vraždu. Po počátečním nadšení ale díky Pooleovu chování a metodám přichází rychlé rozčarování a pochybnosti o povolání policisty a smyslu vlastního života vůbec.


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Motocyklové deníky (The Motorcycle Diaries) 2004

Je mu třiadvacet, studuje medicínu - a ještě netuší, že vstoupí do dějin jako Ernesto Che Guevara. S kamarádem Albertem Granadem se vypraví na cestu po Latinské Americe na staré motorce Norton 500. Píše se rok 1952 a před nimi není nic jiného než volná silnice - bez turistů, hotelů a map, jen s čerstvým větrem v zádech. Dostat se z Argentiny až do Venezuely, to je sen, který výlet dlouhý 8 000 kilometrů mění v realitu. Snímek inspirovaly Guevarovy deníky Notas de viaje a Granadova kniha Con el Che por America Latina. Záměrně apolitický pohled pro nás objevuje Guevaru jako ikonu, jež jako by se na film obtiskla z čistě vypraného trička: jen oklikou totiž připomíná postavu příštího kubánského revolucionáře.

Studený jako kámen (Stone Cold) 1991

Silné stroje. Silná slova. Akční scény. Skvělé hlášky. Policista Joe Huff má zrovna pozastavenou činnost u policie, když se náhodou připlate k vyloupení obchodu. Zabrání přepadení a vymlátí zloděje. Policie ale obviní Huffa z toho, že se bez licence chová jako muž zákona a dá mu nabídku: za to, že dostane do basy gang motorkářů, bude volný bez postihů a dostane práci u FBI. Huff přijímá a proniká pod krycím jménem John Stone do gangu motorkářů, který si říká Bratrstvo. Získává sympatie a důvěru vůdce Bratrstva, což nahrává jeho plánu, když chce nastražit past. Vše mu vychází až do chvíle, než je prozrazen… pak začíná jít o život.

Pětistovka 1949

Mezi agitkami, které v hojném počtu vznikaly na přelomu 40. a 50. let, tento film kolísá na hranici výrobního dramatu a optimistické komedie. Zobrazuje totiž uvědomělý dělnický kolektiv, jenž se zaváže, že do výroby uvede převratně výkonný motocykl. Při jeho úctyhodné snaze jej však provází řada nedopatření a malérů. Dlužno dodat, že samotní filmaři hodlali svým dílkem vzdát hold komunistickému sjezdu, který vyzval ke zvýšení aktivity na pracovištích. Pokud to budeme srovnávat s jinými dobovými snímky, tak nám vyjde relativně slušné hodnocení. Je třeba také zmínit nezbytnou postavičku každého komunistického filmu - sabotéra nebo lempla, i ten se tam samozřejmě objeví.

Volný jako pták (Freebird) 2008

Britská nezávislá komedie režiséra Jona Ivaye nás zavádí do světa motorek a rockové muziky. Jejími hrdiny je trojice ne už nejmladších parťáků, kteří z Londýna míří do velšských hor na farmu plnou konopí. Fred slíbil starému kamarádovi, že ať se stane cokoliv, nevrátí se s prázdnýma rukama. Grouch také něco slíbil: až se v pondělí vrátí domů z téhle bezstarostné pánské jízdy, přestěhuje se ke své lásce Lucindě. A Tyg zas nebyl nikdy dál než na okraji Londýna. Jenže to, co vypadalo jako příjemný víkend na venkově, se změní ve ztřeštěnou misi plnou nečekaných zvratů.

Zrozen k jízdě (Born to Ride) 1991

Grady Westfall se zřejmě narodil proto, aby porušoval pravidla. Jedno z mnohých porušení zákona se mu stane osudným a Grady skončí ve vězení. Coby excelentní jezdec na motorce má však šanci dostat se na svobodu i jinak, než útěkem. Plukovník Devers se totiž rozhodl přeměnit jíízdní jednotku americké armády na motocyklovou. A Grady je ideální kandidát na armádního instruktora. Zdá se, že toto bude jediná cesta, jak se dostat z vězení, ale ještě není všemu konec. Před hlavním hrdinou totiž stojí náročná supertajná mise. Generál Franco vězní ve Španělsku amerického atomového vědce Tatea a jeho dceru Claire. Grady Westfall a jeho svěřenci mají za úkol je vysvobodit a přivézt domů...


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Hlasujte pro nejoblíbenější film - pokračování

  1. Hlasováno: 35x
  2. Hlasováno: 33x
  3. Hlasováno: 293x
  4. Hlasováno: 31x
  5. Hlasováno: 37x
  6. Hlasováno: 51x
  7. Hlasováno: 79x
  8. Hlasováno: 83x
  9. Hlasováno: 53x
  10. Hlasováno: 127x

Hlasování

Dotazník se zobrazí pouze přihlášeným uživatelům. Nejste bohužel přihlášení, tuto akci můžete provést v pravém horním rohu nebo se nově registrovat.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (20x):



TOPlist