yamaha_demo_tour




Held - od dámských rukaviček na závodní trať

Německá značka Held je v povědomí motorkářů dobře známá jako výrobce širokého sortimentu výbavy, od oblečení přes doplňky na motorku až po motocyklová zavazadla. Méně se ale ví, že tahle firma má kořeny v bývalém Československu. Pojďme se teď společně se synem jejího zakladatele - panem Edgarem Heldem - podívat, co bylo na začátku úspěšné cesty a jak se špičkové produkty vyrábí dnes.

V Československu se ještě krátce po druhé světové válce rodina Heldů živila výrobou běžných módních rukavic, které se nosily třeba do kostela nebo do společnosti. Rodinná firma vyráběla také krátké rukavice pro řízení auta nebo pracovní rukavice. V roce 1946 odešel Bruno Held se svojí ženou a rodiči Edgarda Helda z Československa (žili v obci Abertamy poblíž Karlových Varů) a usadili se v německém Burgbergu.
V Německu se jim zpočátku dařilo, ale dobrá situace na trhu s běžnými rukavicemi se postupně změnila, když lidé zjistili, že módní rukavice vlastně nepotřebují. Rukavice do společnosti se postupem času jednoduše přestávaly nosit a firma proto byla nucena vyhledávat nové obchodní příležitosti. Nejprve zkoušela vyrábět rukavice na kola i pro jiná použití. V té době mladý Erhard Held (bratr Edgarda) navštívil jednu francouzskou firmu, která šila rukavice pro značku Furygan.
Když přijel zpátky, tak jednoduše řekl: Zkusíme ušít rukavice na motorku. Problém byl v tom, že Francouzi tehdy vyráběli pouze jednobarevné rukavice, které v Německu neměly velký ohlas. V té době (70. léta) byl nicméně německý trh s motocykly na vzestupu,  tak stačilo upravit designy a výroba motorkářských rukavic Held mohla pokračovat dál.
V 80. letech firma navázala úzkou spolupráci s historicky nejúspěšnějším německým jezdcem Toni Mangem. V té době se motocyklové závody hodně vysílaly v televizi – ne jako dnes – a Toni byl něco jako německý národní motocyklový hrdina. Pokaždé když zvítězil a stál na pódiu, tak měl od svých starých rukavic úplně obarvené ruce. Rukavice byly navíc velice těsně šité, takže v nich měl špatný cit a v případě pádu jejich materiál působil velké popálení kůže. Tady se hodily zkušenosti z výroby módních rukavic, a v Heldu postupně všechny tyto nedostatky odstranili. Tím, že použili nové materiály (např. Nomex) a vytvořili tak do té doby nevídané rukavice, vzbudili velký zájem obchodníků. Každý si v té době řekl: "Hm, když je používá Toni Mang, tak musí být fakt dobrý."
Firma Held dnes však vyrábí mnohem širší sortiment než jen rukavice. Zajímavé je, že k rozšiřování docházelo většinou na základě poptávky z vnějšku. Například kolem roku 1985 Held prodával spoustu rukavic do Japonska, které v té době představovalo velice dobrý trh. Během výstavy IFMA (předchůdce dnešního Intermotu) přišel na stánek Heldu pan Wakabaiashi, který zastupoval tehdy velice silnou japonskou společnost CORYN a řekl: "Ahoj, mám pro vás objednávku na 5 000 tankbagů." První reakce byla: "Co to je tankbag?" Nicméně skutečně přišla objednávka na 5 000 kusů červených a modrých tankbagů a v Heldu vůbec netušili co s tím. Edgar tedy kontaktoval společnosti, které dělaly takové věci a ptal se jak na to. Nakonec se do toho pustili a vytvořili – pravděpodobně první tankbag s magnetickým uchycením na světě. Pak už se objednávky na další věci jen hrnuly.
Lidi chodili a ptali se: "Můžete udělat ledviňák, textilní bundu, textilní bundu s membránou?"
Held až do současnosti funguje jako rodinná firma, a dodnes provozuje továrnu v německém Burbergu. Přestože některé výrobní operace obstarávaní pobočky v levnějších zemích na východě, nejdůležitější fáze jako navrhování designu, výběr materiálu a finální inspekce zůstaly na základně. Německá kvalita má sama o sobě vynikající pověst, a ani rukavice Held nejsou výjimkou.
Tato tradiční značka pravidelně získává ocenění německého časopisu Motorrad pro nejlepšího výrobce rukavic, a vy se teď můžete podívat, jak se šijí špičkové rukavice Held Phantom:
Kůže se nejprve musí navlhčit, aby se dala natahovat do všech stran. Všechny vadné části kůže se musí odstranit. Potom razící mašina vykrojí všechny potřebné části. Například rukavice Phantom se skládají ze 156 kousků. V Heldu rádi říkají, že jejich rukavice musí při výrobě projít ohněm. Vyražené karbonové chrániče se jednu minutu nahřívají v troubě na teplotu 450°C, než změknou a dají se tvarovat. Následně se vloží pod 40tunovou raznici, která jim dá potřebný tvar. Takto vznikají karbonové chrániče, které se pak stávají součástí některých rukavic.
Při šití páru rukavic Phantom pak následuje 90 minut šití na speciálních mašinách. Nakonec se rukavice Held nasadí na speciální horké formy, aby získaly potřebný tvar, a kontrolují se případné vady materiálu a výroby.

Video

 
Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist