husqvarna_svartpilen_801_2




Džíny a mašiny

Džíny sice nejsou úplně nejbezpečnějším oděvem na motorku, ale koho by bavilo navlékat se do těsných kožených kalhot nebo kordury před každou cestou do práce, že? Zvlášť když existují takové, které jsou pro případ pádu vyztuženy kevlarem a chrániči. Dnes už aspoň jedny motodžíny v nabídce skoro každá značka, a řada z nich nabízí víc než jeden model. V redakci se nám jich za poslední dobu sešla pěkná hromada, a tak vám přinášíme malý průřez současnou nabídkou.

Kapitoly článku

Draggin Jeans

Bezkonkurenčně nejstarší motodžíny v našem redakčním inventáři. Konkrétně tenhle model už v aktuální nabídce ani nenajdete, ale paleta dalších střihů a vzorů, které australská značka vyrábí, je nesmírně široká. Kromě klasických džínů v ní najdete kapsáče, maskáče nebo nepromokave olejáče, pro holky pak třeba bokovky, ale všechny modely mají jedno společné: pouhým pohledem na nich nepoznáte, že jsou speciálně upravené pro použití na motorce. V kritických místech (na bocích, zadku a v kolenou) jsou podšity kevlarovou pleteninou, která je na těle minimálně stejně příjemná jako samotná džínovina, spíš ještě příjemnější. Střih dobře padne, délka se dá navíc pořešit díky připraveným záložkám na nohavicích. Jediné co jim chybí jsou  chrániče proti naražení, takže v případ pádu vás Draggin Jeans zachrání před silničním lišejem, ale už ne před modřinami. To naštěstí neplatí o celém současném sortimentu značky - novější modely už jsou opatřeny i kapsami na vložení chráničů.
Velikosti:
pánské 28 - 44 (71 cm - 112 cm v pase)
dámské 6 - 18 (65 cm - 95 cm v pase)
Cena: od 2 800,- Kč (www.sensormet.cz)


PSÍ Street

V produkci tuzemské značky sice najdete také modré kevlarové džíny, ty ale nejsou vyráběny v ČR. Proto jsme se zaměřili spíše na domácí výrobu a představujeme kalhoty Street. Hladký černý denim prošívaný černou nití vypadá hodně slušňácky a při civilním nošení kalhoty neudělají ostudu ani svým decentním střihem. Delší pobyt mimo sedlo motorky je ostatně jeden z hlavních důvodů k pořízení motodžínů, a v kalhotách Street můžete pohodlně fungovat celý den v práci. Při jízdě na motorce nebo na skútru pak chrání exponovaná místa před prodřením podšívka z kevlarové streče, a na kolenou je navíc všitá membrána která neprofoukne a odolá i vodě. Bezpečnostní chrániče je možné dokoupit samostatně, jedná se o chrániče kolen a holení, které je nasazují samostatně přímo na tělo.
Velikosti:
48, 50, 52, 54, 56, 58 + možnost zakázkového ušití na míru
Cena: konfekční velikosti 2 999,- Kč, zakázkové šití 4 999,- Kč, chrániče kolen a holení 750,- , Kč (www.psi.eu)


4SR Street Denim Black

Další česká firma For Street Racing si hodně potrpí na styl a design svých výrobků, čehož je důkazem i její široká kolekce Denim. Kalhoty Street Denim Black jsou jedním z prvních modelů kevlarových džín od 4SR, které charakterizuje především široký střih nohavic a netradičně řešené přední kapsy. Kalhoty jsou ušité ze 14uncového denimu - jinými slovy z poctivé silné džínoviny - což jsme ocenili hlavně za jízdy v chladnějším počasí. Zima v nich fakt není ani když rtuť v teploměru zaleze pod dvacítku. 4SR však myslí nejenom na komfort, ale také na bezpečnost. Oblast kolen a sedací části jsou zesíleny klasicky kevlarovou tkaninou, ovšem systém ochrany před nárazem je vymakaný nadstandardně. Na kolenou jsou plnohodnotné tvrdé chrániče, které díky chytře vymyšleným elastickým kapsám drží pevně na svém místě a nohavice přitom zůstává volná. Nejdřív je ale třeba nastavit jejich správnou polohu pomocí suchých zipů. Ochranu kyčlí mají na starost paměťové chrániče Viscofoam, vložené v odepínacích kapsách na bocích. Ani zip na sepnutí kalhot s bundou není u motorkových džín úplně bežnou součástí základní výbavy.
Velikosti:
48, 50, 52, 54, 56, 58, 60
Cena: 3 199,- Kč (www.4sr.cz)


Kushitani Zylon Jeans

Japonská firma Kushitani šla vlastní cestou a místo kevlaru zpevnila svoje džíny speciálním vláknem, kterému říká Zylon. To má  mít až sedmkrát větší pevnost než Kevlar, a tím pádem i lepší odolnost vůči tření a vysokým teplotám, které při něm vznikají. Díky tomu by následkem broušení zadku o asfalt neměly hrozit odřeniny, ale ani popáleniny na kůži. Na vlastní kůži jsme to nezkoušeli, ale zato máme ověřeno, že Zylonem jsou podšité komplet celé kalhoty. Zvenku přitom vypadají úplně jako normální džíny se vším všudy - dobře padnoucím klasickým střihem, oranžovými stehy i typickým blednutím barvy po pár týdnech nošení. Pro vložení vzdušných děrovaných chráničů jsou zevnitř na kolenou připravené kapsy s možností výškového nastavení jejich polohy, na bocích žádná bariéra proti nárazu není. Mínusem je také vyšší pořizovací cena, na druhou stranu ale vypadají, že vydrží věčně.
Velikosti:
28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38
Cena: 5 990,- Kč (www.kushitani.cz)


RST Wax Denim Kevlar Jeans

 Nejmladší přírůstek v redakčním šatníku pochází z Anglie. Zvenku jsou kalhoty téměř k nerozeznání od moderních civilních džín, uvnitř se ale skrývá slušná bezpečnostní výbava. V základu to jsou kevlarové panely, všité ve všech zranitelných oblastech, a plně nastavitelné homologované chrániče kolen RST Contour Plus. Kdo si chce posichrovat i kyčle, má možnost přikoupit ještě volitelné chrániče kyčlí RST Contour Plus. Černé provedení s voskovaným povrchem je jednou z řady variant, které RST nabízí, a kromě zajímavého lesklého vzhledu se vyznačuje poměrně slabou látkou. Hodí se tak do opravdu horkých letních dnů, ale při okolní teplotě pod dvacet stupňů rychle profouknou.
Velikosti:
pánské S (30) – 3XL (40), zkrácená verze až do 5XL
dámské XS (8) – 3XL (20) plus zkrácené verze.
Cena 2 390,- vč. chráničů kolen. Příplatkové chrániče kyčlí pár / 270,- Kč (www.rstmoto.cz)

Trilobite Jeans

Přestože se vyrábí v extra střihu pro kluky a pro holky, na první pohled je na nich poznat, že to nejsou normální džíny. Černé strečové pruhy v rozkroku, pružné prošívání nad koleny a v oblasti beder, zipy na stehnech - tyhle kalhoty si vážně na nic nehrají. Komu ale nevadí, že civilní vzhled padl za oběť funkčnosti, bude odměněn velkou dávkou jízdního komfortu i bezpečí. Aby se při pádu džínovina neprošoupala, je na kolenou, bocích a hýždích protkaná aramidovým vláknem (jiný název pro kevlar). Náraz do tvrdého asfaltu utlumí vzdušné ale odolné chrániče Forcefield, pro jejichž uložení na kolena a boky jsou zevnitř našité kapsy. Strečová tkanina na vnitřní straně stehen je příjemná jak z hlediska nošení, tak i jako ventilační prvek. V tom největším pařáku se pak dá větrat ještě otevřením zipů na stehnech. Nepochybně si zaslouží označení "džíny na motorku".
Velikosti:
Dámské normal: 26, 28, 30, 32, 34
Dámské prodloužené: 26, 28, 30, 32, 34
Pánské normal: 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42
Pánské prodloužené: 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42

Cena: 2 690,- Kč (www.bikerscrown.cz)

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):



TOPlist