yamaha_mt09




Duomotoshow je seskupení dvou stuntriderů

Ne nadarmo se říká, že holky jsou z jiné planety než chlapi. Každý totiž přemýšlí odlišným způsobem a drobné životní neshody, způsobené jiným náhledem na věc, dokáží přerůst v něco obrovského a těžko překousnutelného. Vyrovnat se s tím nebo se přes to přenést leckdy nebývá vůbec jednoduché. Ale jde to. Pojďme poodhalit soužití jednoho stunt páru, který spolu nejen jezdí po vystoupeních, ale navíc spolu několikrát v týdnu trénuje a dokonce dokáže zvládat nemalé lapálie společného života!

Duomotoshow je seskupení dvou stuntriderů, kteří mají stuntriding v srdci. Možnost se unavit, vyčistit si hlavu a umět na motorce něco víc než se jen obyčejně vozit. To byly hlavní důvody, proč si Katka a Kuba tenhle sport zamilovali. Další důvod určitě byl, že stuntriding jako takový je jeden z nejlevnějších motorsportů. Stačí si upravit motorku a mít plácek, kde bude rider trávit stovky hodin.
V roce 2022 spolu po vystoupeních projeli celou Českou republiku a na konci sezóny neopomněli ani slovenské příznivce. Podobných stunt párů sice po světě najdete vícero, ovšem na prstech jedné ruky byste dokázali spočítat dvojice, kde partnerka nejen jezdí na tandemu, ale i bravurně tahá za plyn na vlastní motorce. Tím je jejich show jedinečná.

Vzhledem k tomu, že většinou chlap a žena mají odlišné názory, tak je tady hned můžeme odhalit a podíváme se na jezdění na motorce i v tandemu z pohledu Kuby i Katky zvlášť.

Pohled Kuby:

Stunt vystoupení už jsem jezdil nějaký ten pátek a postupem času si člověk přijde na to, že v jednom to nemá takovou šťávu, jako když se jezdí ve více lidech. Ideální je tým lidí. Ten by k mání byl. Jsem totiž členem Special Brothers. Jenže velkých akcí, kde se svezeme společně, zase tolik není. No a když vám život přivane do náruče takhle hezkou a šikovnou slečnu, vlastně je to dané. Krásná holka, která se toho nebojí a na motorce jí to jde setsakramensky dobře. Na tu se prostě při show dobře kouká. Kdo by se nešel podívat? Přiznám se, že mně se do jezdění společných věcí ze začátku určitě chtělo míň než Katce. Možná jsem měl o ní zbytečný strach, abych jí nějakou svou chybou něco neudělal. Nakonec ale i mně, takovýmu zabedněnci, došlo, že je to skvělý nápad. Začali jsme trénovat spolu a je to super. Díky tomu, že Katka je taky riderka, tak ví, jak se může pohnout, kde mi nemůže stoupnout nebo zabrat, prostě má v sobě ten potřebný balanc. Máme za sebou jednu plnohodnotnou sezónu a musím říct, že vystoupení mají velký úspěch.

Pohled Katky:

Stunt riding jsem začala jezdit díky klukům ze Special Brothers. Byla jsem na jejich kaskadérském kurzu v roce 2014. Pak jsem se dlouhé hodiny, dny, týdny, měsíce a roky mořila tréninky na letišti u Chomutova, kde nikdo nejezdil. Byla jsem dost zvyklá jezdit sama a mít vlastně takový svůj klid na trénink. Nevadilo mi to, ale vždy jsem se těšila na společné akce, kde jsme trénovali všichni pohromadě. Dodnes si pamatuji, když jsem poprvé gumovala do kruhu s druhou motorkou, se Schimpym (Michal Holomek), který mě učil jízdu po zadním. Je to skvělý zážitek, jet gumovačky ve dvou. Navíc když se pak člověk zblázní do stejně vyšinuté osoby, jako je on sám (do Kuby Kykala). Zpočátku jsme s Kubou na společných trénincích jezdili každý sám, někdy dokonce úplně na jiné plochy. Kuba mi něco sem tam poradil, a to pro mě byly obrovské skoky vpřed. Nejlepší pro mě je, jak ho mohu stále sledovat. I když zdaleka nejezdím to, co Kuba, tak mu vděčím minimálně za polovinu mého stylu. Líbí se mi jeho výjezdy, gumovačky a drifty. Při tréninku to okoukavám a zkouším v nějaké mírnější formě, a fakt mě to baví. Pak když se Kuba konečně přidal ke mně na tréninku (nutno říct, že po docela dlouhém přemlouvání) a společně jsme si zajeli nějaké výjezdy a gumovačky, tak to bylo pro mě jak vystřelení do oblak. Přeci jen ten adrenalin, řvoucí motory, soustředění a člověk se spoléhá na toho druhého. To se vryje do srdce nezapomenutelně. Navíc je super, když se svým životním parťákem probíráte doma nové triky, které by šly natrénovat apod. Pak jsme začali zkoušet i jízdu v tandemu (oba dva na jedné motorce).

Mnoho lidí se mě ptá, zda se bojím, když lezu Kubovi na motorku. Popravdě vůbec ne. Zaprvé Kuba umí jezdit daleko lépe než já a navíc mě baví okoukávat všechny věci, které Kuba dělá, a pocitově se je snažit zapamatovat a aplikovat pak u svého vlastního ježdění. Každopádně chyba při tréninku nových věcí se stát může, ale odmala se mi líbilo jedno přísloví: „Nahoru nepoletíš a dole tě najdeme.” Rozhodně s tím souhlasím a přece kvůli pár modřinám a odřeninám (věřím, že úrazy už se nám vyhnou) se nebudeme vzdávat něčeho, co milujeme.

Navíc si myslím, že naše show je jedinečná a tím, že spojujeme Kubovu vysokou úroveň jezdění stunt ridingu, mého „ženského” ježdění stunt ridingu a že nakonec vystoupení vrcholí společnou jízdou na jedné motorce. Kuba je velmi agresivní jezdec, což show ještě více umocňuje v kombinaci s mou „něžnou ženskou“ jízdou. Uplynulou povedenou sezonu jsem si moc užila a už se těším na další.

Jestli vás tenhle náhled do života páru stuntriderů zaujal, máte rádi malé drobné blondýnky, motorky v omezovačích, agresivní, ale I pomalou a akrobatickou jízdu, rozhodně se na tyhle dva přijďte podívat naživo. Jejich DUOMOTOSHOW musíte vidět. Oni vás totiž taky rádi uvidí, pokecají s vámi a ukážou, co umí. Když budete hodně zvídaví, třeba vás do do stuntridingu vtáhnou. No a nebo si je rovnou můžete pozvat na svoji akci!

Katka Jandová
- na motorce začala jezdit až v 18 letech (doma o ni měli strach)
- první motorka Honda CBR125
- první ,,velká motorka” Honda CBR600F
- jediná česká stuntriderka, která tréninkem dotáhla svoje jezdění až na závodní úroveň
- nynější stuntová motorka Kawasaki ZX6R 636 Ninja 2003
Kuba Kykal
- na motorce začal jezdit ve 12 letech
- první motorka JAWA 550
- první ,,velká motorka” Suzuki GSX-R750
- vychován starší českou generací stuntriderů, po sedmi letech tréninků v roce 2018 mistr ČR
- nynější stuntová motorka Suzuki GSX-R750 L5

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)




TOPlist