yamaha_demo_tour




Motohouse 5/2012

Páté letošní číslo Motohouse přináší celou řadu lahůdek. Hodně očekávanou lehkonožku KTM Freeride, či vyzyvatelskou enduro cestovatelku Hondu Crosstourer. Vše v exklusivní porci první MH testů 2012, což platí i o čerstvém praktickém porovnání obou nových skútrů od BMW. Je toho hodně, co se sešlo na začátku sezony, a tak věříme, že si i tentokrát každý najdete to své…

MH Test Honda Crosstourer
Řeknu vám to na rovinu. Honda moc dobře ví, jak na novináře. Sedím rozvalenej v pohodlném křesle a přemýšlím, jak moc mám brát tohle všechno jako úplatek – oběd o sedmi chodech tak okouzlil moje chuťové buňky, navíc exkluzivní hotel a všechna ta paráda kolem. Ono, když vás z českých mrazů vytáhnou do španělského jara a ještě vás zahrnou vším tím luxusem, váš mozek opravdu přijímá informace jinak, tak nějak pozitivněji.

Představení: Moto Guzzi V7
Stejně jako loni i letos se bude V7 nabízet ve třech variantách, budou se však jmenovat trochu jinak. Nejzákladnější nese druhé jméno Stone, následuje ještě více retro Special a na vrcholu modelové hierarchie se pyšní sportovní Racer. Rozdíly jsou mezi nimi čistě optické, takže záleží jen na vás, k jakému stylu se přikláníte.


First ride – 2012 Yamaha R1
Yamaha R1 je motorka, kterou známe jako málokterou. Dva roky totiž pyšně stála v naší garáži a my jsme si ji v rámci dlouhodobého testu mohli (zne)užívat každý den. A musíme říct, že se nám vážně líbila a vzpomínáme na ty časy s láskou. Oceňovali jsme její všestrannost, motor plný charakteru, neochvějnou trakci za každého počasí a pohodlí za řídítky. Najeli jsme na ní přes 20 000 kilometrů, a to už je porce, která motorku pořádně proklepne.

Jízdní test - ANGLIE:
Ducati a její nejlepší SPčka
1993 Ducati 888 SP5
118 bhp, 188 kg
1995 Ducati 916SP
123 bhp, 195 kg
2003 Ducati 999R
150 bhp, 181 kg
2011 Ducati 1198SP
170 bhp, 168 kg

MH Exclusive 2012: BMW C 600 Sport a C 650 GT
BMW je firma, která si v poslední době vydobyla pověst továrny, která na co sáhne, to se jí povede. Teď si Bavoráci vzali do merku trh maxiskútrů a chtějí ho pořádně pročísnout. Následující text je výtah mých poznámek při testování dvou novinek ve španělském Madridu
MH EXCLUSIVE: KTM Freeride 350
Je krásný slunečný březnový podvečer, a i když jsem strávil předchozích 8 hodin ve 3 různých letadlech, vystupuji na marockou půdu s úsměvem na rtech. Čeká mě celý den v sedle i ve stupačkách nové KTM Freeride 350. Dobrou náladu mi pravda na okamžik kazí nepříjemná zpráva, že mé zavazadlo s výstrojí místo do Afriky zamířilo do Švédska, nicméně když jsem ujištěn, že ho do zítřka budu mít u sebe, vrací se mi na tvář škleb à la Joker z Batmana.

99 rad... Jak číst povrch silnice
Stále měnící se povrch silnice před námi je něco, na co bychom měli pořád myslet a naši jízdu tomu přizpůsobit. Být schopný posoudit, do čeho se na naše gumy za chvilku začnou zakusovat, je klíčová dovednost pilota, který chce jezdit rychle a bezpečně. Tady jsou naše tipy, jak správně číst povrch silnice.


MH Test: Moto Guzzi Norge GT 8V
Dokáže národ plný emocí, který se z pohledu středoevropana topí v chaosu, vyrobit dobrou cestovní motorku? Ano i ne, posuďte sami. Řekněme si to na rovinu, pro většinu Italů není motorka primárně společníkem pro cestování. Většinou ji používají denně, ať jedou kamkoliv. Často je pro ně nástrojem emocí, adrenalinovou bombou, anebo naopak – jednoduchým dopravním prostředkem do zaměstnání.

MH Test: Harley-Davidson Road King Classic
Jedno už docela staré motorkářské rčení říká: „K Harleyi člověk musí dospět určitou životní cestou, ale nějakým způsobem se k němu postupem času dostane každý, kdo má motorky opravdu v krvi.“ Jaké pocity na něm zažívá jezdec, který má naprosto odlišný způsob vnímání jízdy na motorce, se dozvíte v následujících řádcích.
TEST: Yamaha motokros MY2012
V loňském roce jsme na konci sezóny měli první možnost se seznámit s motokrosovým arzenálem Yamahy. YMCZ pro nás připravila vyvoněné dvanáctky v rámci Race the Blue dne, o nichž jste se mohli dočíst v MH 11/2011. Když ale přišla nabídka na svezení i letos, to by v tom musel být čert, abychom u toho zrovna my nebyli. Tentokrát jsme se sešli na motokrosové trati v Chlístově, na které je o level lepší svezení, než bylo na podzim v Benešově. Jarní sluníčko vytáhlo z garáží i další krosaře, tak to tam vypadalo jako na závodech.

Průzkum trhu – vybíráme motorku
Užij si luxusu, motorky nad 350 000 Kč: Jsou plné všemožných vymožeností, umí věci, o kterých se nám před lety ani nesnilo. A zároveň jsou to motorky, které se dnes velice dobře prodávají, protože jejich zákazníci dokážou rozpoznat, co je nejlepší. A když už máte takové peníze, tak je dobré do toho jít.


SPORT: Rozhovor – Jan Bartůněk
Absolutním prazákladem pro vznik tohoto článku bylo autorovo bloudění ve statistikách a ve výsledcích historických závodů. S příchodem FGR do Mistrovství světa jsem hledal někoho, kdo naposledy honil pravidelně českou motorku po světových kolbištích – a zjistil jsem, že s pravidelnější účastí JAWY končili František Šťastný a Bill Ivy někdy v roce 1969, pak se objevilo ještě pár nahodilých startů a úplně poslední, kdo jel na české motorce mistrovství světa, byl v roce 1976 Jan Bartůněk

SPORT: MotoGP
Začala sezona MotoGP. Jako lační hladoví vlci jsme se vrhli k televizním obrazovkám a čekali, co nám ty nejlepší světoví borci na letošek připravili. To velké kouzlo královské MotoGP je tu stále a tenhle závod jednoduše nelze vypustit. Kdo bude lepší? Hondy nebo Yamahy? Dá se dohromady nepovedený páreček Ducati & Rossi? Co předvedou naši?

SPORT: Mistrovství světa SUPERBIKE
Ta kauza by se mohla jmenovat třeba: „6 kilogramů navíc…“ A bylo by to přibližně o tom, že letos před sezonou byli pořadatelé MS Superbike vyzváni k tomu, aby našli nějaký opravný prostředek na stávající pravidla. Dvouválcová dvanáctistovka Ducati totiž začala loni ostatním dost okatě ujíždět a výrobcům „pouze litrových“ čtyřválců (BMW, Honda, Aprilia) se podobný stav začal přejídat.

SPORT: Rozhovor Pepa Kubíček
Každý, kdo Pepíka Kubíčka zná, ví, že tohle povídání se bude psát samo a srdcem. Zavalitý chlapík z Hradce Králové, který veškerý svůj um, zápal i životní energii zasvětil jedinému – vytvořit tým, který by se dostal mezi ty nejlepší. Z malé garáže v Předměřicích až do MS Supersport. Po loňském prvním vyhraném závodě v mistrovství světa (Gino Rea, Brno) tu je letos tým jasně se hlásící mezi permanentní elitu.

Real World: Rozhovor Milan Holý
Chlapík, co nikdy nezkazí žádnou srandu, nikdy se nemračí, v motorkářskejch hadrech chodí snad i do postele a kolem cestovních endur se motá už pár let. Ovšem kořeny Milana Holého sahají někam úplně jinam. Berte tento rozhovor jako zajímavou reakci na dumku z minulého čísla.


Speciál Pneumatiky
Otázka správného výběru pneumatik je zapeklitá. Zeptali jsme se tedy raději profesionálů, podle čeho se nejlépe orientovat… Nejlepší rada na úvod: Přezouvání pneumatik nechte na odborném servisu. Jednak ušetříte sebe od velké rasoviny (protože ona to fakt není lehká práce), jednak ušetříte své ráfky od poškození od různých montpák a podobného nářadí.
Adventura: Vietnam na dvě doby
Řítí se na nás záplava skútrů, všichni troubí, kličkují, telefonují a nakonec vždycky to vyberou. Jsme v Hanoji, hlavním městě Vietnamu, kam nás vyplivlo letadlo po 12 hodinách letu z Varšavy. Obtěžkáni milióny dongů v kapse sedíme u pivka na rohu ulice a s obavami sledujeme šrumec na silnici. Velkou naději, že se odsud dostaneme na motorkách ve zdraví, si nedáváme. Jediný klad je, že se tu jezdí převážně vpravo, i když ani to není nepřekonatelné tabu. Ráno nás čeká úkol z nejdůležitějších, sehnat pro nás motorky

Legenda: Vincent-HRD Black Shadow
Vincent předběhl svou dobu, a to rozhodně ne o pár let. Black Shadow se objevil v roce 1949 jako nastavená verze modelu Series B Rapide. Už tehdy, krátce po 2. světové válce oplýval několika technickými řešeními, která se používají dodnes. Blok vidlicového dvouválce tvořil součást podvozku, byl zavěšen na páteřovém rámu, jehož součástí byla olejová nádrž.


Přestavba: Kiddo Motors Dominator
Základem pro tuhle španělskou přestavbu se stala Honda NX650 Dominator z roku 1988. Vhodným synonymem pro retro je tu už samotné slovo „flexa“, protože s originálním nářadím značky FLEX už pracuje asi jen málokdo. Přesto se úhlová bruska vyřádila i na tomto kousku měrou nevídanou. Originálního Dominátora byste v tom hledali jen velmi těžko. Jenže právě takhle se to prostě dřív dělalo, a když si někdo chce hrát na to „dřív“, tak to taky musí dělat tak.

Dlouhodobý test: BMW S 1000 RR

Dlouhodobé testy máte podle vašich ohlasů rádi, a my tím pádem samozřejmě taky. Standardní testování motorek probíhá asi tak, že dostanete bajk na necelý týden, jezdíte, fotíte, analyzujete. Potom ho vrátíte a napíšete na něj test. Dlouhotesty jsou jiné a mnohem lepší. Máme mašinu k dispozici na celý rok a najezdíme na ní pokud možno co nejvíc kilometrů.


Motohouse (CZ i SK) 5/2012
v prodeji od úterý 17. dubna 2012
* cena 99 Kč (SK verze 3,80 €)
* roční předplatné 750 Kč, 880 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
info předplatné: www.send.cz
info časopis: www.motohouse.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist