yamaha_demo_tour




Motohouse 12/2015

Ústředním tématem prosincového čísla časopisu Motohouse je SRAMBLER jako takový. Kde vznikl, co dokáže a co na těch srandamotorkách lidé dnes vlastně vidí? Otázky, které jsme si položili a z jejichž odpovědí pak celé toto vydání poskládali. Bavilo nás to a doufáme, že to bude bavit i vás. Dodejme ještě, že ve svých pravidelných rubrikách si samozřejmě přijdou na své i příznivci všech ostatních krevních skupin a zaměření.

Představení: Novinky Triumph 2016
Triumph je v retru dlouhodobě silný, ovšem BMW mu do toho s R nineT tak trochu hodilo vidle. A tak museli v Hinckley zareagovat. Reakce vůbec nevypadá blbě, tohle vypadá na nové krále retra. Poprvé vidíme legendární řadový dvouválce Triumphu s chlazením kapalinou.

Test: Ducati Scrambler Icon
Zařekl jsem se, že to slovo v celé recenzi nepoužiju. Nemám ho rád. Však vy víte jaké. To, které označuje pečlivě upravené chlápky ve strakatých košilích s pěstěným plnovousem, kteří si u ohně na kraji lesa s podobně postiženými jedinci namlouvají, že jsou děsně cool a mají svůj vlastní svět. A to není zdaleka všechno

MH Exclusive: 2016 Husqvarna 701 Supermoto
Jen se na ni podívejte. Je čistá, klidná, poslušná a přitom připravená na zběsilou akci, pokud budete mít chuť se do ní pustit. Nekřičí vám do obličeje „já sem ta nejrychlejší“, ale stačí několik delších pohledů a budete vědět, na čem jste. Mašina přesně podle mého gusta. Takhle to dopadne, když se Husky odváže.

MH Scrambler: Historie
Kde to všechno začalo? Nemyslete si, že jde o vymoženost posledních let, historie scramblera sahá mnohem dál. Představte si, že jste Američan v šedesátých letech, milujete víkendové cesty za město, stejně jako hromada lidí kolem vás, a najednou jsou na trhu kromě těžkopádných velkých motorek z USA nově dostupné levné a hlavně lehké mašiny z Británie a později také Japonska.

Proč je svět takový, jaký je
Procházím obrovskou hromadu motocyklových katalogů a připravuji podklady pro tento článek. Chci se dobrat prostinkého výsledku – zjistit, co se to stalo s motocyklovým publikem, že najednou odhazuje veškerou přítěž své technické chamtivosti. Proč se toužíme vrátit? Co si slibujeme od elementárního světa pevně svařených trubek, nakopávaček a tradiční, od oleje ušmudlané pucvole?

Test: Yamaha MT-09 Tracer
Recept na úspěch je tady více než zřejmý: tři válce v lehkém adventure šasi a k tomu spousta praktických fičur včetně pokročilé elektronické výbavy plus neprůstřelná pověst japonské kvality. A to všechno za fantasticky lákavou cenu, která je hluboko pod úrovní přímých rivalů. To je nabídka jako blázen. Otázka zní jasně: Jak udělat z dobré motorky skvělou?

Test: Zero FX zf5.7 - iRambler
Sedím na louce a koukám na „tu věc“. Hlavou mi víří myšlenky o všech těch chytrých hlavách, které vymýšlely Zero FX, na němž se dneska vozím. Vidím hromadu inženýrů v dávno nemoderních košilích, kteří dny, týdny a měsíce vymýšleli, jak to bude nejlíp fungovat, a taky chlapíky v dlouhých bílých pláštích, kteří v laboratořích lili ze zkumavek jednotlivé chemikálie do baněk.

Test: Moto Guzzi V7 II kit Legend
Pojďme ale na začátek. Přišla nabídka na test tohoto modelu a protnula se s mojí touhou. Mám doma starou Guzzi NTX 750, která má vlastně „stejný“ motor jako V7, a rád bych z ní postavil scramblera. Probudila se ve mně tedy zvědavost, jak si s takovým úkolem poradila sama fabrika.

Čtenářský test: Aprilia RSV 1000R Factory MY2006
Zřejmě jsem se špatně učil. A tak makám jak barevnej, abych urval z rodinnýho rozpočtu pár tatíčků Masaryků na cokoliv, co má dvě kola. A páč už vorkuju dlouho, urval jsem tentokrát trochu víc. To abych ukojil svou zvědavost, jaký to asi je na kvalitnějším podvozku. A tady – v poměru cena/výkon – nic lepšího než RSV Factory fakt nekoupíš.

Test: KTM 1050 Adventure
Špatné motorky dnes již takřka neexistují, a tak není třeba mít obavy, že by právě KTM 1050 Adventure byla špatná. To rozhodně není, ovšem během jejího 48hodinového testování, kdy jsme společně urazili po okreskách v ČR a v Polsku 778 km, jsem bohužel narazil na nečekaně mnoho drobností, které mi lidově řečeno pily krev.

Husqvarna motokros 2016
Hostiteli téhle prezentace byla parta nadšených kluků z firmy Dypree, kteří si ve Slavkově u Brna otevřeli stylový motoshop a nedaleko svého krámku mají motokrosovou trať. Ta je převážně využívána pro trénink nejmladších jezdců, takže nebyla nijak těžká, ale pár zrádných nakopáváků a pomalých zatáček s pískem znamenalo, že flákat se rozhodně nebudeme.

Cenduroškola část II: „ROVNOVÁHA a CIT“
V minulém díle jsme si řekli, jak na mašině stát a jak si přichystat ovládací prvky na offroad jízdu. Dnes si společně s profíkem Davidem Cardou z motoškoly si povíme, jak se zdokonalit v držení rovnováhy, jak se naučit být za jízdy uvolněný a především jak získat ideální cit na spojku a plyn.

MotoGP: finále 2015
Když jsem si tady v Motohouse před měsícem vybájil konspirační teorii o zákulisních nitkách v MotoGP, ani jsem netušil, jak přízemní může moje fantazie být. To, co se odehrálo během posledních říjnových dní, asi nemá – a doufejme, že ani nebude mít – v historii tohoto sportu obdoby.

MH Exclusive: Superbike BMW S 1000 RR Alpe Adria
Můj vrozený smysl pro zodpovědnost teď dostává pořádně zabrat. Jako by nestačilo, že mám pod sebou ten nejrychlejší český superbike, ale k tomu všemu se přihodilo něco, s čím jsem nepočítal. Závodní trať je téměř volná, i přes nižší teplotu asfaltu jsou to prakticky dokonalé podmínky na ježdění. A navíc jsme v Brně. „Tady ji máš a jezdi si, dokud ti nedojdou gumy.“

Okruhy: jak trénovat mlaďase
Na první pohled vypadá Oliver jako klasický puberťák. Pokukuje po holkách, hraje na počítači a má řadu stejně starých a ztřeštěných kamarádů. Obyčejný kluk, jakých jsou tisíce, chtělo by se říct. Jenže to byste byli hodně daleko od pravdy. Abyste se v nějakém sportu skutečně prosadili, vrozený talent k tomu stačit nebude.

Příprava motorky na okruh (2. díl)
Velkou výhodou dnešní doby je, že si na základu motorky z krámu můžete postavit opravdovou okruhovou raketu. Skutečnou, nesmlouvavou a chirurgicky přesnou. A hlavně rychlou a schopnou vyhrávat i lecjaký závod. Chce to jen málo – mít na to ruce, být pilot a pak se obklopit lidmi, kteří účinně a správně pomohou s technikou. Být vpředu, vyhrát je fajn, ale není to nic jednoduchého.

Cestopis: Ukrajina
Času však nebylo nazbyt a původní plán se z rumunských Karpat omezil na ty ukrajinské. O Zakarpatské Ukrajině toho bylo napsáno spousty. A ani já při této své cestě nenavštívil nic, o čem bych si předem nepřečetl něco v nějakém z motorkářských cestopisů. Avšak Ukrajina je hlavně země neomezených zážitků, kterým ti, kteří ji nenavštívili, neuvěří…

Přestavba: Truc Triumph Scrambler № 310 RAF
Pohledy zpátky do historie přináší řadu zajímavých příběhů a hrdinů. Z dnešního pohledu se jejich životy mohou zdát až neuvěřitelné, ale tak to prostě bylo. Takovými hrdiny byli i letci československých perutí RAF během 2. světové války, jejichž odkazu je věnována tato motorka.

Český Scrambler
Ze všech stran. Scramblery si na českou scénu teprve probíjí cestu, motorek bude po republice pár desítek. I tak se ale občas vyloupne něco hodně zajímavého, o čem má smysl mluvit.

Rozhovor: Holographic Hammer
Jmenuje se Sylvain Berneron a ve svých šestadvaceti letech toho má na poli motocyklového designu víc než dost. Už během studií se dostal do mnichovské centrály BMW, kde se nakonec tak trochu pozdržel a jeho podpis S383 najdete u nejednoho nákresu nového konceptu této značky. Gro jeho práce ale tvoří virtuální návrhy customů.

Skútrsklad: HONDA PCX 2015 & spol.
PéCéiXsko je už trochu víc než obyčejné přibližovátko. Pokud se projedete po kterémkoli z velkých měst u nás, zjistíte, že tahle malá Honda už patří k jakémusi koloritu. Jedná se o jeden z nejžádanějších a nejpopulárnějších skútrů současnosti a my samozřejmě chtěli vědět víc. Co za tím vězí, proč ho mají lidé tak rádi?

JIŽ NYNÍ ELEKTRONICKY NA:
Stahujte na App Store nebo na Google Play

Nový Motohouse (CZ i SK) 12/2015 v prodeji od pondělí 23. listopadu 2015 • cena 99 Kč (SK verze 3,80 €) • roční předplatné 750 Kč, 880 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €) + VÁNOČNÍ AKCE! • info předplatné: www.send.cz • info časopis: www.motohouse.cz

FLOOWIE: http://www.floowie.com/cs/zobrazeni/motohouse-122015
PUBLERO: https://cs.publero.com/title/motohouse/12-2015

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist