yamaha_demo_tour




Motocykl 8/2014

Naháče versus kapoty – má smysl si pořizovat superbike, když dnešní naháče dokáží téměř to samé? Vzali jsme na okruh trojici atletických sourozenců od Aprilie, BMW a KTM, jezdili rychlá kola a měřili časy – výsledek je překvapivý. Yamaha pokračuje ve své ofenzivě: z Barcelony vám přinášíme exkluzivní test nové MT-125. Jak fungují nová endura Beta se vstřikováním? Co se chystá u BMW a jak obstály nové Mitasky Sport Force v našem srovnávacím testu pneumatik? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v novém MC 8/2014.

A velké téma pro fajnšmekry: osmistránkové finále časopisu jsme věnovali nedávno zemřelému geniálnímu konstruktéru a designéru Massimovi Tamburinimu a jeho jedinečným motocyklům. Stojí za přečtení.

Motocykl 8/2014 vychází ve středu 9. července. Více info najdete také na našem novém webu motocykl-online.cz.

Pod lupou: Honda CB1100EX
Již loni představený model CB1100 vzbudil poprask. Pro letošní sezonu však Honda vyslechla volání zákazníků po vylepšeních a z výrobní linky nechala sjet vymazlenou variantu EX. Čím se pyšní?


Představení: Yamaha MT-125

Temná rodinka MT se rozrůstá o dalšího člena, a tentokrát míří na mladé bikery. Novou stopětadvacítku jsme vyzkoušeli v ulicích Barcelony. Jak funguje 15koňový streetfighter?


Představení: Beta endura 2015
Po loňské oddechové pauze přichází letos toskánský výrobce s pořádnou endurovou náloží – kompletní modernizací řady RR. Hesly sezony 2015 budou downsizing, shazovaní kil a snaha o co nejefektivnější využití výkonu. Byli jsme při tom.

Designbox: BMW Concept Roadster
Design BMW Motorrad prodělává v poslední době jisté obrození. Horká novinka Concept Roadster potěší nejednoho jednostopého fajnšmekra.


Test: Harley-Davidson Tri Glide Ultra
Majestátní, nevšední, zajímavá a odlišná. Tri Glida se stává středem pozornosti, kamkoliv s ní přijedete. Od motocyklu naprosto odlišný je také jízdní zážitek, který vás nechá nahlédnout do jiné dimenze – vítejte ve třech stopách.
Srovnávací test: Nakedbiky proti superbikům
Aprilia RSV4 vs. Tuono V4R
BMW HP4 vs. S 1000 R
KTM RC8 R vs. 1290 Super Duke R
Kombinace výkonu a rychlosti superbiku s pohodlím naháče je čím dál oblíbenější. Stálicí mixu praktičnosti a rychlosti je Aprilia Tuono, nyní ale na scénu přichází i BMW S 1000 R a KTM 1290 Super Duke R. Zajímá nás jen jedno: Která je nejrychlejší?

Zapadlá legenda: BMW R 100/7
Výrobci označují své motocykly různě, občas udělají pěkný guláš ve vyhledávači, když stejné označení použijí po 20 letech u jiného motocyklu, zato BMW v sedmdesátých letech mělo stroje nezaměnitelné. Označovalo totiž typy číslem za lomítkem, podobně jako lokomotivy české výroby (pardon, tam byla tečka).


Test: Aprilia Caponord 1200 Travel
Sportovní značka koncernu Piaggio minulý rok navázala na své stejnojmenné cestovní enduro s devatenáctipalcovým předním kolem a známým litrovým motorem Rotax vyráběné v letech 2001 až 2007. Podobně jako Japonci s Kawasaki Versys 1000 se Italové pokouší lovit zákazníky kupující cestovní endura nebo dlouhonohé crossovery se silničními pneumatikami a vzpřímenou jezdeckou pozicí, jako jsou Ducati Multistrada či Triumph Tiger Sport.
Produktový test: Levné pneu 120/70 ZR 17 a 180/55 ZR 17
V důkladném testu pěti cenově příznivých párů v žádaném rozměru 180/55 proti sobě postavíme jak asijskou produkci s názvy Nankang, Shinko nebo Maxxis, tak české pneumatiky Mitas. Zjistíme, které obutí vyrobené v Jižní Koreji, Slovinsku nebo na Tchaj-wanu funguje nejlépe v běžném provozu, na dálnici i na mokru a výsledky porovnáme se špičkovou Michelin Pilot Road 4. Je opravdu nutné platit za značku, nebo lze na pneumatikách snadno ušetřit?

Rozhovor: Pavel Suchý a Jawa kolem světa
V minulém díle vašeho oblíbeného vyprávěnění jsme vás informovali o tom, že Pavel a jeho Jawa šťastně dorazili do Čech a že už spřádají plány na další putování. V té chvíli netušil ještě ani on, že výprava, na kterou se vzápětí vydá, nebude plánovaná. A že rozhodně nepovede tam, kam by to jeho dobrodružné srdce táhlo. Totiž na oddělení plzeňské onkologie. Místo plánovaného závěru cestopisu (článku o technickém stavu motocyklu včetně jeho kompletní rozborky a dalších materiálů) vám přinášíme intimní povídání o životě na cestě, ze které se nemusíte vrátit. A jedním dechem dodáváme, že příště už budeme otiskovat jenom další možná trochu bláznivé, ale rozhodně skvěle napsané Pavlovy cestopisy.

Roadtrénink, 7. díl – Správný průjezd zatáčkou
Ať to beru z kteréhokoli konce, pořád mi vychází jedno: tím pravým motivem proč jezdíme na motocyklech, jsou zatáčky. Umět projet zatáčku čistě, rychle a s nadhledem je snem a největším potěšením každého jezdce. Ať už je to závodník, endurák, turista, nebo „čoprák“.
Reportáž: Touratech Travel Event 2014

V polovině června se otevřely brány továrny Touratechu v německém Niedereschachu a pozvání k cestovatelskému programu firemního srazu přijalo několik tisíc dobrodruhů. Zjistili jsme, čím je toto setkání výjimečné a proč stojí za návštěvu.


Reportáž: Honda Fest 2014
Tradiční setkání příznivců značky Honda pro letošek změnilo místo konání. Honda Fest 2014 se uskutečnil v malebném prostředí slovenského lázeňského města Dudince. Jaký byl?

Sport: TT Isle of Man
Na ostrově Man se jel tradiční závod Tourist Trophy. Celý svět sledoval počínání Michaela Dunlopa, který dokázal vyhrát čtyři ze šesti závodů čtyřtaktních motocyklů a zapsal se tak do historie roadracingu.



Lidé z padoku: Roman Körber
Učitel, trialista, člen jihočeského týmu Motosport Chýnov Roman Körber (37) dojel letos v jedné z nejnáročnějších endurosoutěží Erzberg Rodeo jako nejlepší z Čechů na 58. místě. O drsném závodě jsme si spolu popovídali hned po jeho skončení.
Finále: Motocykly Massima Tamburiniho, 1. díl
Snad žádný z konstruktérů a designérů neovlivnil podobu současných motocyklů tak jako Massimo Tamburini. Na jeho práci zavzpomínáme ve dvoudílném seriálu v sedle šesti legendárních strojů z posledních tří dekád. Nyní vám představíme exkluzivní KB2, její praktičtější modifikaci HB2 a první výsledek Tamburiniho spolupráce s Ducati – Paso 906.

MOTOCYKL 8/2014 vychází ve středu 9. července
• Veškeré informace na www.motocykl-online.cz nebo na www.facebook.com/motocyklonline
• Předplatné na www.predplatne.cz
• Časopis vychází také elektronicky na portálech: cs.publero.com www.floowie.com/cs a www.wooky.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist