husqvarna_svartpilen_801_2




Motocykl 5/2014

Vyzkoušeli jsme první testovací stroje, a květnové číslo Motocyklu proto přináší důkladné prověření některých letošních novinek. V okolí Monte Carla jsme se exkluzivně svezli na nejnovější Ducati Diavel. Ve srovnávacím testu jsme proti zavedeným cestovním endurům Triumph Tiger 1050 Sport a Kawasaki Versys 1000 postavili nového V-Stroma 1000. Pro klidnější povahy jsme připravili konfrontaci H-D Heritage Softail Classic s Indianem Chief Vintage – jak si vzkříšený „indián“ poradí s nezpochybnitelnou image Harleye? Mimo jiné se v dalším dílu Roadtréninku dozvíte, jak získat potřebnou jistotu a lehkost při zatáčení. Nejen o rychlosti v zatáčkách jsme si povídali i s Michalem „Indi“ Dokoupilem, který nám prozradil své cíle pro nadcházející sezonu.

To vše a mnohem více v Motocyklu 5/2014, který vychází ve středu 9. dubna. Další info najdete také na našem novém webu motocykl-online.cz

Vaše redakce MC

Pod lupou: Yamaha MT-07

Projekt Dark Side of Japan na stůl postupně vykládá své další trumfy. Po MT-09 se na výsluní dere menší „nulasedmička“ s ambiciózní cenovkou, od které se toho hodně čeká. Čím se pokusí očekávání naplnit?

Představení: Ducati Diavel 2015
Po třech letech působení ďábelského power cruiseru na scéně se Ducati rozhodla, že je čas na změnu. Z čerta má být čert ještě větší.

Představení: BMW R nineT
BMW R nineT je určitě nejzajímavější z bavorských novinek pro sezonu 2014. Designově čistý retrobike je oslavou devadesátého výročí mnichovské výroby motocyklů. Nabízí ale daleko víc než jen uctivou vzpomínku na minulost.

Srovnávací test: Litrová cestovní endura
Kawasaki Versys 1000
Suzuki V-Strom 1000
Triumph Tiger 1050 Sport
Nový V-Strom nyní nabízí 100 dvouválcových plnokrevníků v moderním podvozku. Dokáže se vyrovnat osvědčeným světoběžníkům Kawasaki Versys 1000 a Triumph Tiger 1050 Sport? Jaká koncepce se mezi litrovými cestovními endury dokáže nejlépe prosadit? Dvou-, tří-, nebo čtyřválec?

Teorie motoru, 3. díl: Pístní skupina
Pokud s trochu nadsázky považujeme za jádro každého motocyklu motor, můžeme říci, že srdcem každého motoru je jeho píst. V tomto díle si přiblížíme právě konstrukci pístní skupiny.


Srovnávací test: Americké cruisery
H-D Heritage Softail Classic
Indian Chief Vintage
Na první pohled žádný stres ani shon. Oba kultovní cruisery rozmazlují své jezdce pořádnou dávkou chromu a impozantními vidlicovými motory. Za fazonou klidu a pohody ale ožívá více než stoletá rivalita mezi kultovními značkami Harley-Davidson a Indian.

Představení: Beta Alp 4.0
Beta Alp 4.0 patří k oblíbeným lehkým endurkům a zájem o něj potvrdily i zvědavé pohledy namířené na italský stroj v našem stánku na brněnském Motosalonu. Tehdy byl úplně nový, nyní už má za sebou první stovky kilometrů, a proto vám můžeme přinést první část našeho dlouhodobého testu.

Výstavy 2014
Rok se s rokem sešel a opět proběhlo tradiční „zahájení“ motosezony na jarních výstavách v Brně, Praze a u sousedů v Bratislavě. Je to tak, výstavní pluralita z naší kotliny nezmizela ani letos. Ale…

Zaostřeno na téma: Jarní servis motocyklu
Je to každoroční folklor. Jaro poprvé připomene, že je tady, a jakoby mávnutím kouzelného proutku nás donutí nasoukat se do oblečení, vytáhnout stroj z jeho zimoviště a vyrazit na první projížďku.



Produktový test: Pneumatiky 2014

Každým rokem na sklonku zimy přicházejí výrobci motocyklových plášťů s novými modely, jež mají učinit náš život v jedné stopě bezpečnější a radostnější. Některé z nových plášťů jsme již vyzkoušeli, na testy dalších se do zahraničí teprve chystáme. Krátký přehled novinek a našich doporučení.

Roadtrénink: 4. díl: Učíme se
Intuitivní a radostné sklápění motocyklu do zatáčky je jednou z největších radostí, kterou nám může jízda v jedné stopě dát. Zatáčet s lehkostí a úsměvem se naučíme v prvním „asfaltovém“ díle našich roadtréninků.

Cestopis: Laos off-road
Laos je jednou z nejzáhadnějších zemí v Asii. Umožňuje nahlédnout do prostředí dávno zapomenuté Asie, do kraje nedotčené džungle a lidí proslulých svým přátelstvím. Sedmdesát procent jeho rozlohy zabírají hory a náhorní plošiny, polovinu území pokrývají džungle a pralesy a to je pro nás – vyznavače off-roadu a cestování – výzva, kterou nelze nepřijmout.

Sport: GP Kataru
Vládce královské kategorie MotoGP neztratil nic ze své rychlosti. Jednadvacetiletý Marc Marquez toho v zimě moc nenajezdil, přesto dokázal vyhrát úvodní závod sezony 2014.

Lidé z padoku: Michal „Indi“ Dokoupil
V tomto dílu seriálu Lidé z padoku se podíváme do zákulisí závodů na přírodních okruzích. Před redakční diktafon totiž usedla známá tvář českého roadracingu – Michal „Indi“ Dokoupil.

Finále: Brough Superior v Bonneville
Ten film určitě všichni znáte, Anthony Hopkins a. k. a. Burt Munro je v něm nepřekonatelný, stejně jako jeho stařičký Indian. Podobné příběhy se ale dějí i dnes, jen s jinými aktéry a jinými motocykly. Vášeň pro rychlost však zůstává. Byli jsme při tom.

MOTOCYKL 5/2014 vychází ve středu 9. dubna
• Veškeré informace na www.motocykl-online.cz nebo na www.facebook.com/motocyklonline
• Předplatné na www.predplatne.cz
• Časopis vychází také elektronicky na portálech: cs.publero.com www.floowie.com/cs a www.wooky.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist