globalmoto_duben_nolan




Motocykl 3/2015

Zimní okurková sezona? U nás rozhodně ne, nový Motocykl přináší 100 stran našlapaných testy, novinkami a informacemi, které jinde nenajdete. Připravili jsme kvalitní čtení o celkem 22 strojích. Ve velkém srovnávacím testu jsme proti sobě postavili pět modelových dvojic různých objemů a víme, kdo nabízí nejlepší poměr ceny a výkonu. V laboratoři jsme důkladně proklepli 17 páteřových chráničů a v závodním depu jsme exkluzivně vyzpovídali sedm legend MotoGP o tom, jak se brzdí z 360 km/h. Navštívili jsme také jednu českou garáž, kde na koleně vznikají zajímavé café racery. Ze sportu přineseme autentickou reportáž o Dakaru na vlastní kůži. To vše a mnoho dalšího najdete ve třetím čísle Motocyklu.

Info

Nové číslo vychází ve středu 4. února. Více info najdete také na webu motocykl-online.cz.


Pod lupou: BMW S 1000 XR
Parket, na kterém donedávna tančila vlastně jenom Ducati, se postupně začíná plnit. Sportovně dobrodružný valčík na něm roztáčí další „dlouhonohý superbike“.

Představení: Yamaha MT-09 Tracer
Cesta může být dlouhá a krásná, krátká a špatná, rychlá nebo pomalá. Někdy si ji můžeme vybrat, jindy ji musíme prostě jenom projet. Yamaha má recept na to, jak si život s motocyklem na cestách všeho druhu maximálně užít.

Teorie Motoru, 12. díl: Mazání
Vysoké otáčky a výkony i dlouhodobá životnost a spolehlivost – tyto protichůdné nároky musí splnit mazací soustava. Jak funguje mazání současných motocyklových motorů?


Představení: Gas Gas 2015

Máte rádi červené? Suché, plné, silné a díky většímu množství taninu ke konci trošku drsnější víno? Pak budete milovat katalánské tempranillo. A dost možná také katalánská endura.


Srovnávac test: Malá nebo velká?
Ducati Monster: 821 vs. 1200
Honda VFR: 800 vs. 1200
KTM Duke: 690 vs. 1290
Suzuki V-Strom: 650 vs. 1000
Yamaha MT: 07 vs. 09
Na velikosti záleží! Nejen u motoru, ale také u ceny. Srovnali jsme proto menší a větší modely pěti značek a našli odpověď na otázku, jestli výkonnostní a technické odlišnosti odpovídají i rozdílu na cenovce. Srovnání koncepčně velmi podobných motocyklů ukázalo, že na velikosti záleží. Ovšem ne vždy tak, jak jsme byli doposud zvyklí.

Test: BMW R nineT
Před necelým rokem BMW veřejnosti představilo model, který se vymyká filozofii značky – svou technikou je nekomplikovaný a svým vzezřením odkazuje ke tvarosloví klasických motocyklů. Přinášíme sedm důvodů, proč by měl stát ve vaší garáži.



Srovnávací test: Harley-Davidson Road King Classic vs. Moto Guzzi California 1400 Custom
Historie Krále silnic sahá až k modelům FL ze 40. let, první Kaliforňanka zase vyjela před mandellské brány v roce 1971. Dost důvodů pro to, abychom vedle sebe postavili nejmladší potomky těchto šlechtických rodů a zjistili, jak na tom jsou dnes.
Ojetina: Kawasaki Z1000
Musí motocykly, které ve svém označení nesou písmeno s letitým odkazem, vypadat staře? Rozhodně ne, řekla Kawasaki a v roce 2003 oblékla věhlasný symbol „Z“ do nevídaně radikálního kabátu.



Produktový test: Páteřové chrániče a vesty
Správný protektor dokáže až třikrát snížit riziko těžkého poranění páteře. V testu páteřáků a chráničových vest jsme jak při jízdních zkouškách, tak při crash testu v laboratoři hledali ten nejúčinnější. Ze 17 získalo pět protektorů nejlepší hodnocení, avšak odhalili jsme také dva, které jsou téměř k ničemu.

Exkluzivně: Jak brzdí profíci v MotoGP
Tvrdé a správné brzdění je jednou z nejdůležitějších technik potřebných k bezpečnému ovládnutí motocyklu. Ať už jste na dráze, nebo v provozu. V závodním sportu však platí jistá specifika, proto nás zajímalo, jak to dělají ti, které práce s brzdovou páčkou živí – rychlíci z MotoGP. Jak se brzdí z 360 km/h?


Youngtimer: KTM Duke
S modelem Duke se Rakušanům podařilo vytvořit bike, který si podmanil nejednu zakroucenou okresku. Lví podíl na tom měl zejména jednoválec LC4, kterým KTM vytvořila pevný základ pro své stroje.
Dakar 2015
Začátek roku je každoročně spjat s nejtěžším motoristickým závodem planety, rallye Dakar. Už posedmé se závodníci prohnali státy Jižní Ameriky.

Finále: DK Café Racer Yamaha XS750
Pověstné české ručičky se v poslední době činí více než kdy předtím a staveb klasických biků přibývá. Na tento zajímavý kousek jsme narazili v dílně nedaleko Karlových Varů. Povyprávíme jeho příběh…


MOTOCYKL 3/2015 vychází ve středu 4. února
• Veškeré informace na www.motocykl-online.cz nebo na www.facebook.com/motocyklonline
• Předplatné na www.predplatne.cz
• Časopis vychází také elektronicky na portálech: cs.publero.com www.floowie.com/cs a www.wooky.cz
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist