yamaha_demo_tour




Motocykl 10/2012

Na podzim vteřiny nedohoníme, takže i desítka je hlavně o pohodě: hned v úvodu se společně svezeme na klasicích, které jsou mým osobním lékem proti podzimní melancholii a třeba i dobrým tipem pro vás. Náš designér Laďa Škoda vám představí pět nejškaredějších biků v historii motocyklové produkce, poradíme vám s výběrem sportovních pneumatik, uvelebíme se v sofa jménem Gold Wing a se slzou v oku zavzpomínáme na ty nejhezčí „baby“ z brněnského GP. Ježíš, tam bylo krásně… Jo, a abych nezapomněl, vrhli jsme se do ladění vlastních biků (nikdo nám je na podobnou zájmovou činnost půjčit nechtěl :o) a vznikají z toho celkem vtipné historky – pro inspiraci na zimu to může být zajímavé.

Představení
Honda CRF250L
Malorážky máme moc rádi a na tohle endurko od Hondy jsme se těšili obzvláště. Jak funguje a komu bude sloužit nejlépe?



Test
BMW C 650 GT
Po dlouhých měsících čekání jsou obě skútrové novinky BMW konečně v evropských showroomech. Přinášíme vám první domácí test turistické verze C 650 s přídomkem GT.



Test
Yamaha XJ6 Diversion F
Přirozeně, bavit může i všednost, a Diversion F je příkladným reprezentantem silničních motocyklů takzvaně pro všechno.


Srovnávací test retrobiků
Harley-Davidson Sportster 883 Roadster
Kawasaki W 800 Special Edition
Moto Guzzi V7 Special
Triumph Bonneville T100

Pokud se ti zdá, že se tvůj každodenní kolotoč otáčí čím dál rychleji a že svět nasazuje stále šílenější tempo, je čas dát si pauzu. A osedlat jeden z těchto čtyř biků, které ti zaručeně pomohou najít klid.

Test
Honda Gold Wing
Když se postavíte vedle Hondy Gold Wing, budete se cítit malý jako u žádné jiné motorky. Desetiletí vývoje přivedla tento model až na samý vrchol pyramidy cestovních strojů, a i když má své drobné mouchy, v sedle tohoto „travel megabiku“ zažijete jedinečný pocit komfortu, bezpečí, klidu a hlavně touhy zdolávat tisíce kilometrů.

Designbox
Top 5 nejbizarnějších sériových motocyklů
Protože se většinou rozplývám nad skvosty motocyklového designu, rozhodl jsem se od pokladnice plné klenotů pro změnu pohlédnout na odvrácenou stranu motocyklové estetiky a sestavit hitparádu ošklivých designových přešlapů. Navíc v čase okurkové sezony jsou zprávy tohoto typu namístě.

Test
Ducati 848 Evo
Se svým objemem motoru stojí tak trochu mimo hlavní kategorie, podobně jako GSX-R 750. Možná právě proto si ale zaslouží naši pozornost. Kdo si myslí, že na pořádnou jízdu potřebujete litra, měl by se na 848 posadit a pořádně otočit plynem.

Test
Yamaha BW’s 125
Yamaha vyrobila skútr, o který jsme se v redakci málem poprali a ještě dlouho po jeho vrácení jsme přemýšleli, jak se dostat zpátky do jeho sedla.


Zapadlé legendy
Benelli Tornado 900 S/Tre 900/1130
Stroj, jenž měl tak trochu užitečné štěstí i zatracenou smůlu. Štěstí v tom, že byl nadčasově krásný, čímž mohl designérům Benelli v područí různých majitelů na dalších více než deset let ušetřit jakoukoliv práci…



Ojetina
Yamaha TDM 2002–2012
Nekonvenční mix cestovního stroje a funbiku, o kterém se říká, že je králem své vlastní třídy. Deset let téměř beze změn – jak si dnes stojí coby ojetina?


Dlouhodobý test
Yamaha XT 1200 Z Super Ténéré
Už je to tak, naše „dlouhodobka“ překročila hranici 15 000 najetých kilometrů. Tady jsou naše čerstvé zkušenosti.
Test sportovních pneumatik 120/70 ZR 17 a 180/55 ZR 17
U moderních sportovních pneumatik prostě z některých priorit slevit nelze: stabilita na závodním okruhu, agilita na běžné silnici, spolehlivá přilnavost za deště, dostatečná výdrž po sezonu nabitou kilometry. Ve druhém díle našeho testu pneumatik musí šest sportovních exemplářů s pravdou ven.


Tip na trip
Slavonicko
Tenhle kraj mám moc rád a hluboko pod kůží – zajížděl jsem tu všechny svoje motorky (ono jich tedy tolik nebylo) a vůbec vždycky, když jsem potřeboval „vyvětrat“, vyrazil jsem právě sem. Přiznám se, že jsem dlouho váhal, zda vám „tu mou“ silnici prozradit, ale jo, přijde mi to prostě fér. M. T.

Poradna
Upravujeme motocykl
Otázka, zda „tunit, či netunit“, určitě není tak zásadní jako hamletovské „být, či nebýt“, ale relevantní rozhodně je. Ve svém širokém okolí neznám motocyklistu, který by netoužil přizpůsobit svůj stroj vlastním potřebám či estetickému vnímaní. M. T.

Reportáž
Keep Respect 2012
Vím o nich už dlouho, o kladrubské léčebně, o bikerech, kteří tam skončili, i o motocyklovém srazu, který tamní nadšenci Lumír se Štěpánkou a partou věrných každoročně pořádají. Vždycky jsem jim moc držel palce, ale nikdy jsem neměl „koule“ na to, tam jet.

Cestopis
Alpy a moře
Když jsem se vydával na letošní cestu, bylo mi jasné, že klasický cestopis by byl zbytečný. Pojedu přes místa, která skoro každý dobře zná a jejichž opakované detailní popisování by nemělo smysl. Já jsem se ale rozhodl hledat po cestě dobré jídlo a ubytování, pokud možno vždy lokálního rázu.

Sport
MotoGP Brno
Je jen málo akcí, které dokáží spojit za jiných okolností nespojitelné skupiny lidí. Závod MS silničních motocyklů na Masarykově okruhu v Brně k těm několika událostem rozhodně patří. I letos to stálo za to a Brno bylo opravdu „našlapané“.


Finále
H-D Street Glide CVO
Letní podvečer na Malé Straně – Vltava si jemně pohrává s odrazy zapadajícího slunce,Martina se směje a já jsem nesmělý. Vypadá to na docela normální rande, ale není.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist