husqvarna_svartpilen_801_2




Motocykl 1/2013

Jezdit jde i v zimě – pořiďte si starou šlapačku nebo některé z malých endurek našeho alpského srovnávacího testu a pojďte si s námi zatrénovat. Připravili jsme pro vás seriál endurotréninků, kde se spolu naučíme základy jízdy v terénu a ovládání motocyklu, to vše pod vedením zkušeného odborníka. Podělíme se s vámi o zážitky z testování nové Yamahy FJR, zkontrolujeme pány inženýry u BMW a nabídneme vám poslední šanci, jak vyhrát fungl nové BW´s 125 a spoustu dalších příjemných cen. Hrajte si s námi, přejeme fajn Vánoce. Vaše redakce MC

Intro – EICMAnie
Vetšina výrobců svá největší želízka v ohni pro sezonu 2013 již představila v Kolíně, několik novinek si ale přece jen ponechali i do slavného Milána. Zazářili především Italové, Japonci se předvedli jen skromně. Ohlédnutí za nejvýznačnějšími stroji výstavy.

Pod lupou
Nový boxer BMW
Tak jak se to s tím novým boxerem vlastně má? Objednali jsme se v Mnichově na malou vizitu, abychom se společně s vývojáři podívali novému boxeru pod sukně. Bitte schön!



Představení
Yamaha FJR 1300
Na příchod zgruntu nové FJR 1300 jsme se všichni moc těšili. Jenže Yamaha nám představila starou známou v novém hávu. A názorně nám předvedla, že ta správná omlazovací kúra umí dělat opravdové divy.

Srovnávací test endur
Beta Alp 4.0
Honda CRF250L
KTM Freeride 350
Yamaha WR250R

S modelem Freeride 350 převzala KTM zodpovědnost za moderní trailovou scénu a ukázala, jak se to má dělat: méně hluku i vyrytých kolejí v trávě, koně totiž nejsou ke štěstí potřeba. S Freeridem a jeho třemi podobně orientovanými kolegyněmi jsme si vyrazili na vyjížďku do Alp.
Představení
Ducati Multistrada 1200 S Touring
Mnoho jemné práce a detailů učinilo z všestranného talentu jménem Multistrada ještě univerzálnější stroj. Jeho semiaktivní podvozek pokřtěný jako „Ducati Skyhook Suspension“ by měl dodat zážitku z jízdy křídla, protože šasi je dokonale vyvážené – jako by bylo zavěšené na „nebeském háku“.

Test
Vespa LX 125 3V
Typická Italka. Krásná, upravená a voňavá slečna, jejíž šarm a aura okouzlí či dokonce poblouzní každého, kdo s ní přijde byť jen na okamžik do styku. Sám jsem to zažil…

Test
Yamaha XVS950 Midnight Star
Volná silnice, teplý vzduch tančící nad vozovkou, zeleň stromů v plné sytosti, nablýskaná nádrž a masa stroje hrnoucí se vpřed… dál už to mnozí znají sami.



Test
Gas Gas Randonné 125
Cítíte, jak se vám na břiše, kde kdysi býval pekáč tvrdých buchet, usazuje měkká, beztvará a snadno deformovatelná hmota, známého složení i původu? A čistě náhodou přemýšlíte, čím poštěstit synka o Vánocích? Pořiďte si jedno společné Randonné.

Test
Honda VFR1200F
I malý upgrade může znamenat velký posun vpřed. Honda u VFR vylepšila motor, elektroniku a zvětšila nádrž. Nyní je VFR skoro dokonalou cestovní společnicí.
Zapadlé legendy
Gilera 600 SuperSport
V zásadě tradiční a slibný adept pro velkosériovou výrobu a tvrdý hráč své kategorie, prvně a naposledy představený na výstavě EICMA 2001.




Dlouhodobý test
Yamaha XT1200Z Super Ténéré
20 000 kilometrů na počitadle ujetých kilometrů – náš cíl pro tuto sezonu je splněn, a tak následuje celkem logicky malá kontemplace a čas na shrnutí dojmů. Jak „naše Tenerka“ obstála?

Servis/ojetina
Triumph Street Triple/R 2007–2012
Tolik vítězství ve srovnávacích testech i pověst, které si Street Triple vybojoval a vybudoval, jej právem staví do pozice žádaného stroje.



Anketa BEST BIKES
Podpořte hlasem svou oblíbenou značku a svůj oblíbený model a hrajte o velice atraktivní ceny, jinak řečeno – postavte se na start dalšího ročníku ankety Best Bikes!

Tip na trip
Bílé Karpaty, Bojkovicko

Píše se 29. srpen roku 1944, sedmá hodina ranní – hvězdicové motory 599 bombardérů B-17 Flying Fortress a B-24 Liberator se roztáčejí s typickým pokašláváním a první letouny rolují na ranvej amendolského letiště. Stíhací doprovod 294 Mustangů P-51 a Lightningů P-38 má jen nepatrné zdržení. Zdánlivě rutinní nálet.

Endurotrénink
Úvod, první díl

Většina z nás už své motocykly dávno zazimovala a dlouhé večery tráví vymýšlením, co by svému motocyklu pořídila do nové sezony za tuningovou úpravu, aby to na jaře lépe „jelo“. Ti zodpovědnější z nás konejší svědomí předsevzetím, že se začnou hned po Novém roce trochu hýbat. Znám to, přesně tak jsem to měl každý rok také.

Produktový test
Kufrové systémy pro BMW F 800 GS
Výběr ideálních kufrů není jednoduchý. Každý jezdec má jiné priority, u každého motocyklu platí jiná měřítka a navíc nejde o zrovna malou investici. Pro test sad kufrů jsme si vybrali dobrodruhy oblíbenou BMW F 800 GS.

Zaostřeno na téma
Youngtimery, II. díl

V minulém čísle jsme jako první v historii české motocyklové novinařiny zkusili otevřít téma „youngtimerů“. Díky vám všem za reakce, neboť ohlas byl obrovský a stoprocentně pozitivní. Takže další návštěva do světa motocyklů z let 1955–1989 byla nevyhnutelná. Dnes se pověnujeme spíše strojům modernějším…

Cestopis
Moto cestou necestou 2012

Umělecké sdružení „jednostopých herců“ je opět na cestách. Pavel Liška, Filip Blažek a Egon Kulhánek navázali na úspěchy (především u žen) loňské marocké výpravy a vyrazili společně vstříc dalšímu dobrodružství. A natočit další parádní motorkářský seriál. Tentokrát padla volba na Turecko.
Představení
Husaberg 2013

Husaberg pro rok 2013 zcela změnil přístup. Zrušil čtyřtakty skloněné o 70º vpřed, zavedl stojaté motory a ucelil designy s dvoudobou řadou.



Rozhovor
Michal Salač

Český silniční sport má své zástupce ve světových šampionátech, ale cesta na absolutní vrchol není jednoduchá. Začít musíte již v dětském věku.



Finále
Honda XRV750 Africa Twin

S obecnou definicí ideálního cestovního endura si lámali hlavu nejedni mnozí. Také jsme ji vymýšleli, než jsme přišli na to, že již vymyšlená je. Do všech výkladových slovníků stačí napsat pouhá dvě slova: Africa Twin.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist