europ_asistance_2024



Sonim XP3 Quest Pro

Kolikrát už se vám stalo, že vám mobil vypadl z kapsy při nasedání, nateklo do něj při jízdě v dešti, nebo odešel, když jste ho měli pod sedlem u horkého výfuku? A to nemluvím o jezdcích na endurech, kteří s sebou mobil z pochopitelných důvodů potřebují, ale jeho odolnost je opravdu těžce zkoušena. Řešením by mohl být odolný telefon Sonim.

Kapitoly článku

Murphy je Murphy

O tom, že speciálně u mobilních telefonů platí Murphyho zákony, se již určitě přesvědčilo mnoho z vás. Uvedu jen pár příkladů, které budete zcela jistě znát:
  1. Položíte-li telefon kdekoliv na motorku, vždy z ní sjede dolů a spadne na zem.
  2. Je-li někde na zemi byť jediná kaluž, telefon spadne do ní.
  3. Spadne-li telefon na zem, vždy displejem směrem dolů a rozpadne se na více než 3 kusy.
  4. Chcete-li si zapnout přezky na motobotách a ohnete se, telefon vypadne z nezapnuté kapsy u bundy
  5. Když si s sebou nevezmete na motorku nepromok, bude lejt celej den v kuse a vy budete mokří až na kost
  6. Nasadíte-li si rukavice a dotáhnete pásek na zápěstí, zazvoní telefon
  7. Položíte-li si telefon na zem, do trávy, právě vy budete první, kdo na něj šlápnete nebo ho přejedete
Myslím, že byste našli ještě mnoho dalších Murphyho moto zákonů. Klidně je můžete napsat do diskuse pod článek. V době, kdy endura, krosky, čtyřkolky, cesťáky vytlačují z našich silnic supersporty, to není nic neobvyklého.


Co mne na mobilech štve nejvíce?

A co mají všechny tyto zákony společného? Rozflákanej mobil, lítání po obchodech, koupě nového, hledání ztracených kontaktů po všech čertech, jejich přepisování nebo opětovná synchronizace s PC… prostě děsná otrava, ztráta času a peněz. Tak mne napadlo poohlédnout se po nějakém odolném telefonu, co není žádná bábovka a vydrží pád na zem, zašlápnutí nebo případné přejetí, vodu, prach, horko, zimu, můžu na něm psát i v rukavicích. Tedy mobil co nebudu muset měnit každých půl roku a přitom jej budu moci použít při vyjížďce na motorce, se špinavýma rukama a nebudu ho muset před tím balit do igelitového sáčku.
A tak jsem se dal do hledání. Našel jsem na Internetu pár telefonů, co by se mi líbily. Samsung B2100, Nokia 3720, Sony Ericsson C702 a dva mobily Sonim XP3.20 Quest Pro a Sonim XP2.1 Spirit. Hned jsem začal zjišťovat detaily o odolnosti a výdrži, záruce a cenách. Říkal jsem si, že půjdu vylučovací metodou. Který zůstane, ten si pořídím.


Jak jsem vybíral?

Jak jsem začal bádat a zjišťovat, začal jsem se i učit. Zjistil jsem, že například úroveň ochrany proti prachu a vodě uvedena mezinárodním certifikátem IP. No proč ne? Když už někdo trvá na slově odolný, tak ať to garantuje. Když jsem se u operátora ptal a hledal na stránkách výrobců na to, co se myslí tím, že mobil vydrží pád, je vodě odolný a prachu odolný, nedočkal jsem se kloudné odpovědi nebo informací. Až na Sonim, ten to má přímo uvedeno na stránkách, na kterých to bylo uvedeno. A hnedle jsem narazil na naprosto zásadní podmínku v rozhodování. Sonim poskytuje 3 roky bezpodmínečnou záruku. 3 roky na mobil? Slyšel jsem to poprvé. Volal jsem distributorovi Sonimu, zda to platí i pro ČR a byl jsem ujištěn, že ano a s docela dost zásadní doplňující informaci. Ačkoliv Samsung, Nokia i SE tvrdí, že jsou to telefony odolné, tak při dotazu jak bude prodávající řešit mechanické poškození, které je příčinou nefunkčnosti telefonu jsem byl seznámen s tím, že na to se jen 2-letá záruka nevztahuje. Uff zklamáni. To je jako by vám někdo prodal enduro a řekl, že s ní sice můžete jezdit v terénu, ale pak se na to záruka nevztahuje. A Sonim? Vymění mi mobil kus za kus po dobu 3 let.

Téměř rozhodnuto

A přišla na řadu cena. I ta hraje roli. Samsung, Nokia, SE pod 5 tisíc, výborně. Sonim 11,5 tisíce s DPH, safra, to je rozdíl. Začínám kalkulovat. Jezdím hodně, mobil měním co půl roku, jednou jsem měnil mobil i po 2 měsících, když jsem o „uvařil/upotil“ v kombinéze. Kupeckými počty se dostávám za tři roky k číslu 18-30 tisíc (6 x 3-5tisíc) a to nepočítám cenu za nějaké ochranné pouzdro. Když k tomu připočítávám ty nervy s přetahováním čísel, bylo jasno. Osobně se mi více líbil Sonim QUEST. A to jsem netušil, jaké jsem měl štěstí.

Quest Pro je pořádný kus chlapa asi nic pro slečinky

Mobil jsem dostal zabalený v plastovém boxíku, který ukrýval kromě samotného telefonu i USB nabíječku, drátová sluchátka s mikrofonem, USB kablík pro synchronizaci dat s MS Outlookem pod Windows a plastový outdoor držáček na opasek.
Už na první pohled je konstrukce telefonu dost robustní, přístroj je pravda spíše tlustší než větší ve srovnání s konkurencí, ale to je bohužel daň za vysokou mechanickou odolnost a našláplou tlustší baterii. Máte opravdu pocit, že držíte telefon, co něco vydrží. Ne oplechovanou desku tištěného spoje na hraní. Velikost mně osobně však nevadí. Do kapsy, tankvaku, podsedlovky nebo stojánku na řídítka se vleze, tak co. O vodotěsnost se starají těsnění okolo krytu baterky, který se přišroubovává k tělu telefonu dvěma kovovými šrouby. Žádné plastové bajonety. Asi nebudu muset často vytahovat SIM kartu.
Konektory pro nabíječku a sluchátka jsou překryty gumovou krytkou, která je rovněž jištěna těsněním. Tady vidím slabinu. Pokud se zapomene krytka pořádně zatlačit, dostane se dovnitř voda. Na to si musím dát pozor. Všechna postranní tlačítka jsou pogumovaná, hlavní klávesnice má plastové klávesy. Nedalo mi to spát a na internetu jsem si našel, že jsou zevnitř kompletně kolem dokola utěsněná silikonem. Tudy tedy voda neprojde. Co reproduktor a mikrofon? Jsou konstruované pro provoz pod vodou a také kompletně utěsněné. Zajímavá je baterie, která je opravdu velká a zajišťuje dostatečnou provozní dobu telefonu.

Základní interní funkce

Mobil je samozřejmě vybaven všemi nezbytnostmi moderní doby jako je barevný displej viditelný na slunci, foťák, SMS, bluetooth, GPS, Rádio atd. Ale nečekejte, že si koupíte manažerský nerozbitný foťák s telefonem nebo s velkým HD dotykovým displejem a Wifi, co vám sežere baterku za 2 hodiny. I malé dítě přijde na to, že to nejde dohromady. Chybí mi snad jen MMS, ale po čase jsem zjistil, že obrázky se dají z foťáku poslat přes EDGE mailem nebo stáhnout doma do PC. O dalších funkcích a obsluze mobilu si ale raději něco přečtěte v nějaké recenzi webu o mobilech nebo na stránkách výrobce uvedených dole, já se budu raději soustředit na využitelnost mobilu pro motorkáře.


Civilní test

Quest Pro má proti Questu naprosto úžasný odolný kryt celého telefon a speciálně displeje. Prý se to jmenuje Gorilla Glass. Při mých testech jsem zkoušel hodit telefon snad všemi možnými způsoby na zem, do bláta, písku, štěrku, v garáži na ponk mezi nářadí, uplácal jsem bábovičku z mokrého písku nadívanou telefonem. Snažil jsme se ho nabídnout havěti žijící v tůni a blátě. Nebudu lhát, že pokaždé, když jsem ho vytahoval, trnul jsem nejistotou, zda jsem ho nezničil, ale co? Má 3 roky záruku, tak si ho když tak vymění. Stačilo však dát telefon pod vodovod nebo vymáchat ve vodě a otřít. A on fakt stále fungoval. Na krytu LCD ani pouzdru ani škrábanec.
Nerad to přiznávám, ale pro své testy jsem použil i finty, které můžete najít na Youtube. Stačí zadat vyhledat Sonim QUEST PRO. Vzal jsem plastový box , nalil do něj vodu a dal na 20 minut do mrazáku na -15°C. Čekat do prosince ani 18 hodin jsem nechtěl. Po 20 minutách jsem ho vytáhl z ledové tříště a zavolal si na něj. Čekal jsem, co udělá LCD při této teplotě. Žádné zpoždění krystalů při zobrazování. Po 10 minutách na sluníčku už mne ani nezábl v rukou. Taky nejsem fetišista, když jsem se s ním sprchoval. Ale jako jakási náhrada simulace lijáku jako z konve to stačilo. Vydržel. Fakt jsem nevěřil. Na zatloukání hřebíků jsem náturu opravdu neměl :o)

Mototest

Jako první výhodu vidím opravdu vysokou odolnost při pádu, kdy výrobce garantuje odolnost z výšky do 2 m na beton a odolnost proti vibracím. Dát si na řídítka motorky třeba iPhone v plastovém obalu, tak po celodenní cestě na štěrku mám všechny lepené součástky setřeseny dole uvnitř telefonu. Zajímalo by mne, zda by mi výrobce outdoor pouzdra iPhone vyměnil za nový.
První test jsem provedl na motokrosové trati v Bělé. Pád do bahna ze dvou metrů telefon nemůže rozhodit. Prostě jsem ho vyhodil nahoru a nechal plácnout do bahna. Pak jsem přitvrdil a několikrát jsem telefon pomalu přejel. Žádný pálení pneu s mobilem pod kolem. Díky odolnému sklu a plastům na něm stále nebyly patrné známky poškození. Mobil také nejevil žádné známky prachu pod displejem, byť byl vystaven dlouhodobému pobytu na prašné trati. Když si vzpomenu na ty chvíle, kdy každý koukal, co to provádím za psí kusy s mobilem, asi si mysleli, že jsem blázen destroyer.

Další pro motorkáře zajímavou vlastností je odolnost proti extrémním teplotám. Výrobce garantuje opravdu zajímavé hodnoty od -20°C do 55°C. Můj test proběhl samozřejmě na motorce a to v podsedlovém prostoru stroje s výfuky pod sedlem. Běžné telefony zde tají a gumová tlačítka zatékají dovnitř telefonu (vlastní nemilá zkušenost). Ani jízda v těchto podmínkách nedělá telefonu problém a nejsou na něm patrné žádné známky nefunkčnosti. Jen nedoporučuji chytat telefon bez rukavic :o). Nejzajímavější test je ale pád mobilu z motorky za jízdy. Je to poměrně běžná situace. V rychlosti okolo padesáti kilometrů v hodině se telefon kutálí a metá salta po asfaltu. Zastaví se v jednom kuse, funkční a pouze s drobnými vlásenkovými známkami podření.
Jako další „motorkářskou“ výhodu telefonu vidím možnost používat ho i v rukavicích, tlačítka včetně ovládacích jsou dost velká a vzdálená od sebe, aby jezdec při troše šikovnosti byl schopen vytočit číslo ze seznamu nebo napsat SMS. Volání pak lze uskutečnit pomocí sluchátek v přilbě, Interphonu, nebo hlasitého odposlechu.
Zajímavá je také funkce Bluetooth, která umožní propojení s Interphonem, nebo jinými BT helmovými sadami. Ale po zkušenostech s jinými telefony si raději dopředu ověřte kompatibilitu. Tohle jsem během testu nezkoušel. Zajímavá je pak možnost použít LEDkový blesk foťáku jako docela výkonnou svítilnu, když vám vypadnou klíčky od motorky večer do trávy nebo je třeba opravit večer na cestě píchlou pneumatiku. V tom okamžiku dáte „království za cokoliv, co svítí“

Co říci na konec?

Mobil pochopitelně není zcela nezničitelný, pokud se budete snažit, použijete na něj bourací kladivo, hodíte ho ze 7 patra a pak do 3m hlubokého bazénu nebo přejedete tankem, telefon se vám samozřejmě zničit podaří. Tak daleko jsem nešel. V testu šlo o to zjistit, zda mobil vydrží běžné motorkářské „nehody“. Můžu tedy zodpovědně prohlásit, že vydrží. K jeho mínusu pro některé z vás může být fakt, že se telefon nebude designově hodit k vašemu HD, Goldwingu, Ducati a také není nijak nabitý funkcemi. Tudíž po cestě na motorce opravdu, ale opravdu nebudete online na Facebooku, nepřehrajete si na něm večer oblíbené seriály ani 16GB písniček. Sonim, jak jsem pochopil a co já zcela jistě ocením, sází převážně na svou konstrukci. Tedy nabídne to, co od něj čekám nejvíc. A to je skutečnost, že se vždy dovolám (když budu na signálu). A to chci. Třeba pro jezdce na endurech, kteří potřebují mít vždy možnost zavolat pomoc po případném pádu, je investice do tohoto přístroje rozhodně adekvátní. Vyťukat 155 na rozbitém dotykáči nebo oroseném displeji vám život nezachrání.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):


TOPlist