sumoto_leden



Recenze: Dva v jednom aneb rukavice BMW

Říká se, že univerzální věci nemůžou být nikdy dobré. Za jejich univerzálnost se platí kompromisy a díky nim nedělají ani jednu z věcí, pro které jsou určené, dobře. Existují ale výjimky, ke kterým patří i rukavice BMW EnduroGuard. U nich si totiž můžete vybrat, jestli chcete teplé zimní rukavice, nebo normální tenké pro dobrý cit s řídítky.

Kapitoly článku

Jde o dvoukomorové enduro rukavice tvořené horní komorou „proof“ a spodní komorou „grip“. Jak název napovídá, vrchní půlka rukavice je větru odolná, vodotěsná, navíc i prodyšná a to díky Gore-texové membráně spolu s technologií Gore 2in1. Vnitřní lehká a izolující výstelka Pikee vás navíc zahřeje. Druhá polovina rukavice je „holá“, vaše ruka v ní nenajde nic jiného, než jen klokaní kůži. O té se ví, že díky svým vlastnostem dokáže být při minimální tloušťce (0,7 mm) vysoce odolná proti prodření. A to se hodí když chcete mít v rukavicích cit, zároveň budou vaše dlaně v bezpečí.

Hřbet rukavice je ušitý z kombinace hovězí kůže a odolného materiálu schoeller dynatec. Navíc je vybavený plastovým protektorem kloubů ruky s polstrováním pohlcujícím nárazy a pokrytým vysoce odolným materiálem. Ten samý najdeme i na chrániči dlaně, kolem něj je kůže zdvojená a táhne se po hraně malíčku až k jeho konci. Pasivní bezpečnosti přispívají i reflexní prvky, k té aktivní zase gumový „stěrač“ na vnitřní hraně levého ukazováčku. Oba ukazováčky jsou spolu s palci vybaveny vrstvou umožňující ovládání dotykových zařízení.

A jak to všechno funguje? Musím říct, že parádně. Začátkem listopadu jsme měli testovací „hurá akci“ spočívající v rychlém posbírání zimovzdorného oblečení v kanceláři a následném vyzvednutí motorky. V ruce mi skončily právě tyhle rukavice, kterým jsem nejdříve nevěnoval větší pozornost, nasadil je na ruce, motorku převzal a odvezl přes Prahu do garáže. Z toho mám jeden jediný poznatek – bylo mi teplo. A to není nic, o čem by člověk hned musel psát. Následující den nás čekalo dopolední focení a odpolední testování a před tím už jsem zvědavě prozkoumal barevně odlišené vrstvy. V mlhavém a chladném ránu jsem tak už byl připravený, strčil ruce do goretexových kapes a užíval si teplé, skoro až lyžařské rukavice. Cit v nich není nejlepší, v dlani máte přece jenom tlustší několikanásobnou vrstvu, ale bylo mi teplo a to je hlavně ta věc, kterou od zimních rukavic člověk očekává. Kolem poledne už se skrz mlhu pomalu prokousalo sluníčko, ukázalo naposledy ještě svou sílu a to byl důvod proč zasunout ruce do druhé kapsy se žlutým označením grip. Tady už je vše jak má být a člověk je rázem v klasických starých dobrých rukavicích, které jsou navíc krásně jemňounké a díky kombinaci materiálů ohebné a pohodlné. K večeru venku zase přituhlo, takže šup ručičky do tepla. Jednoduché, praktické. Navíc není problém je díky jejich střídmému černému designu použít na téměř jakékoli motorce.

To, že bavorský výrobce nabízí vychytané oblečení, je známá věc. Tyhle rukavice jsou toho jen dalším příkladem a jsou ideální volbou pro celoroční jezdce, ty co začínají sezónu hodně brzy a končí jí až s prvními mrazy nebo pro cestovatele. Znáte to. Sluníčko svítí, ale přejedete jedno „passo“ a za ním je černo. V tu chvíli zastavíte, prohodíte kapsy a máte vystaráno. Pět tisíc není za rukavice málo, ale tady za svoje peníze dostanete promyšlený funkční produkt. Kdo se pohybuje víc po asfaltu, může sáhnout po silničněji orientovaných Two In One, které nabídnou stejné řešení, obě verze jsou dostupné ve velikostech 6-6½ – 12-12½ .

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček (Odebírat články autora) - Výška redaktora: 183 cm
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):


TOPlist