gbox_leden



První dojmy: Akční kamera YI 4K+ a NiceBoy Vega 5

Potkat na silnicích motorkáře s akční kamerou na helmě už rozhodně není žádným svátkem a podobné vybavení je stále oblíbenější. Do redakčního testu dorazila dvojice akčních kamer s podporou 4K videa – YI 4K+ a NiceBoy Vega 5. Jaké jsou naše první dojmy?

Kapitoly článku

První dojmy

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Obsah balení pokaždé trochu jinak

Samotná akční kamera sice dokáže natáčet hezké záběry, bez patřičného příslušenství ale najde u motorkářů jen těžko smysluplné využití. Balení akčních kamer YI 4K+ a NiceBoy Vega 5 se diametrálně liší, co se příslušenství uvnitř týče. Model společnosti YI Technology přichází pouze s voděodolným krytem a redukcí na stativ, což je sice dobrým základem, ale na motocykl takovou kamerku zatím nepřiděláme a bez dalšího nákupu držáků se neobejdeme.

NiceBoy Vega 5 na to jde opačně a již v balení na nás čeká pestrá paleta dalšího příslušenství. Oceňuji sérií popruhů, nalepovací držáky na helmu, držák na řidítka, dálkový ovladač i další dvířka voděodolného krytu, který lze pak připevnit pomocí popruhů kamkoliv. S takovou výbavou se již po zakoupení můžu rovnou pustit do natáčení záběrů z motocyklu, což je jistě příjemnější, než se poohlížet po dalším příslušenství.

Dotykový displej vs. tlačítka

Po několikadenním seznámení mám první zkušenosti i s ovládáním a obsluhou obou modelů. Obě kamery disponují barevným displejem, který usnadní nastavování kamerky i lepší doladění záběrů při upevňování. Rozdíl je však ve způsobu ovládání. Zatímco YI 4K+ sází na dotykový displej, kamerka NiceBoy poslouchá na stisky tlačítek. Nebude pro vás asi překvapením, že o poznání snazší je ovládání skrze dotykový displej. Řešení u kamery NiceBoy Vega 5 budete minimálně ze začátku proklínat.

Možností je samozřejmě zapojit chytrý telefon, který dokáže akční kameru ovládnout a nastavit. Obě kamery tuto možnost nabízí, spokojenější jsem ale byl znovu v případě modelu YI 4K+. Aplikace YI Action je totiž z rodu samotné společnosti a vše fungovalo bez sebemenších problémů. Aplikace UHDV pro kamerku NiceBoy už tak přesvědčivá nebyla a občas se mi povedlo propojit telefon s kamerou až na několikátý pokus.

Není 4K jako 4K

Obě kamery sice disponují možností natáčení ve 4K rozlišení, ne vždy je to však výhodné. Zejména záběry z motocyklu jsou plné akce a rychlých pohybů, hodí se tedy natáčet s vyšší snímkovací frekvencí než 30 FPS. Kombinaci 4K rozlišení a 60 FPS však zvládne zatím pouze jeden model, kterým je právě YI 4K+. Zde ale přichází menší zklamání –  v tomto režimu není možné používat stabilizaci obrazu, která v záběrech na motocyklu následně hodně chybí.

Pro nás motorkáře je tedy v současné době nejužitečnější režim Full HD s 60 FPS, který nabídne dobrý kompromis mezi jemným rozlišením a dostatečně plynulým obrazem. Z prvotních záběrů se přikláním zatím k názoru, že obraz z modelu YI 4K+ je o něco ostřejší a lépe funguje i stabilizace. Konečný verdikt si však nechávám až do detailní recenze, kterou pro vás v současné době připravujeme.

Vozíte akční kameru na svém motocyklu? Rozhodujete se, jaký model zakoupit?

Informace o redaktorovi

Honza Dolejš (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 178 cm

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):


TOPlist