europ_asistance_2024



S GSXR na Isle of MAN, TT 2013

Tak a je to tady. Po 2 letech plánování konečně vyrážím na slavý ostrov Man na Tourist Trophy 2013. Kromě krásné přírody se jedu podívat na ty nejlepší závodníky světového Road Racingu a fandit české naději...

Kapitoly článku

Vše začalo v srpnu 2012, kdy jsem si rezervoval trajekt z Liverpoolu do Douglasu. Bylo pro mě překvapení, že už některé termíny byly vyprodané (spousta lidí si rezervuje trajekt už v červnu přímo na Manu při TT). Platím tedy bukační poplatek (40 EUR) a mám na chvíli vystaráno...

Užitečné informace jsem se dozvěděl z cestopisu Jardy Ducháčka z roku 2002 zde. Poučen z loňské cesty po Francii si nyní beru pár věci navíc (nafukovací matraci a páteřový chránič podstatně zlepšuje komfort, náhradní rukavice přijdou vhod při deštivém počasí a nepromok je do Británie samozřejmostí).

Na cestu vyrážím v sobotu 25.května brzy ráno. Mírně prší, ale bohužel nedá se nic dělat ... trajekt nepočká. Jedu přez Prahu, Rozvadov, Norimberg a Frankfurt do Kolína nad Rýnem. Po 870km se v Kolíně ubytovávám v kempu kolem 8 večer.
Ráno opět prší, a tak balení stanu je poměrně nepříjemná záležitost. Vyrazím přes Aachen, Antverpy do Calais. Kupuji trajekt (na místě to stojí kolem 50 EUR, při bookaci přes net je to tak za polovic) a kolem 3hod se dostávám do Doveru.

Z jízdy vlevo jsem měl značně obavy, ale naštěstí to není tak strašně. Stačí jet za auty a na dálnici je to téměř jedno. Hlavní je zvolit rozumnou rychlost.
Z Doveru vyrazím po A2 a M2 do Londýna, dále volím London Orbital (obchvat Londýna) M25. Místy se jede velmi pomalu, a tak těch 80km k dálnici M1 jedu něco prez hodinu. Zbývající cesta do Liverpoolu byla parádní. Kolem Birminghamu jsem využil placeny úsek M6 (poplatek cca 2 libry). S většími přestávkami dojíždím do Liverpoolu kolem půlnoci, denní nájezd 920km.

Plánovaný odjezd trajektu byl v 11hod, nicméně už v 9hod byla většina bikeru připravena v přístavu (Steam pocket company vyžaduje, aby se účastníci dostavili 2 hodiny před vyplutím, protože naložit cca 350 motorek trvá zhruba 2 hodiny). Bohužel se trajekt spozdil o cca 1.5hodiny a tak se do Douglasu dostávám 27.května kolem 17.hodiny. Mám zhruba hodinu abych našel kemp, protože potom se uzavře hlavní douglaska silnice z důvodů kvalifikace na TT. Krátce po vyjetí z přístavu už poznávám slavnou trať a po chvilce jízdy ucpanou silnici se dostávám na Grandstand - prostor startu/cíle. Zde se nachází jeden že 3 douglaskych kempů ... bohužel ne ten můj. Po chvilce bloudění nacházím druhý kemp. Opět to není ten, který hledám. Nicméně alespoň se dovídám, že mají volný flek na celých 14 dní za cenu 8 liber/noc. Majitel ochotně vysvětlil cestu k mému kempu a tak do třetice už jsem na správné adrese. Kemp ‘Isle of Man TT camping’ na Victoria road jsem zaplatil týden před odjezdem na 4 noci. Cena opět 8 liber ... úžasné! Nutno dodat, že kvalita služeb odpovídala ceně - kemp (stejně jako ten předchozí) byl provizorně postaven na fotbalovém hřišti. Takže sociální zařízení nebylo pro tolik osob dimenzované (společná sprcha pro 3 lidi a 3x WC), nicméně pro nenáročného turistu to ušlo. Díky strategickému místu (cca 5min od supermarketu, 5min ke trati a do centra Douglasu ~15min pěšky) jsem se rozhodl zůstat po celou dobu.

Příjemná procházka je v Douglasu kolem pobřeží, kde se nachází promenáda. Je zde i malé muzeum dokumentující historii ostrova Man.
10km severně se nachází městečko Laxey se slavným vodním kolem. Můžete si zde i  zakoupit jízdu šalinou (elektrickým vlakem) na nejvyšší kopec ostrova - Snaefell. Cena zpáteční jízdenky z Laxey je 11 liber, z Bungalow 8liber. Po cestě je krásný výhled na okolní krajinu. Na vrcholku Snaefellu se nachází mohyla. Čekal jsem 4 dny na ideální počasí. Z Laxey jsem vyrazil za krásného slunečného rána šalinou nahoru ... a než se šalina vyškrábala na kopec přihnal se mrak a bylo vidět kulový. 3 hodiny jsem čekal na pěkný výhled, ale marně :-(  BAD LUCK

Sever ostrova je celkem "placatý" a pro mě málo zajímavý. Nicméně na nejsevernější bod ostrova, Point of Ayre, jsem se rád podíval...

Při cestě na jih je ideální navštívit historické městečko Castletown nebo Port Erin.

Nicméně jedno z nejkrásnějších přírodních míst na Manu se nachází na úplném jihu ostrova. Oblast, v místních mapách označována jako Sounds, se nachzi poblíž vesnice Cregneash. Je zde fantastický výhled na moře a Calf of Man.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (42x):
Motokatalog.cz


TOPlist