europ_asistance_2024



Amerika a Zlatý Okruh 2010 druhý díl

Jihozápadem USA v sedle BMW 1200GS - dokončení prvního dílu.

Kapitoly článku

8. den, 14. červen, Las Vegas - den volna

Na den volna jsme se těšili všichni. Máme totiž v plánu se zaletět podívat na světoznámý Grand Canyon. Rezervaci na vrtulník jsme si udělali pár dní dopředu. Kolem 10 hodiny ranní nás čekala před hotelem limuzína, která nás odvezla na malé letište. Vrtulník už na nás čekal. Nejdříve jsme přelítali přes vodní přehradu Hoover Dam, která zásobuje vodou a elektřinou Las Vegas.
Samotný Grand Canyon se vine v délce asi 500 km. Asi po 20 minutách letu jsme již mohli vidět jeho západní část. Nejdříve jsme letěli v dostatečné výšce a mohli jsme obdivovat jeho rozsáhlost. Po chvilce letu jsme začali klesat na dno kaňónu a přistáli jsme na malé plošině. Tady byl pro nás připraven malý oběd se šampaňským.Po občerstvení jsme se vraceli do Las Vegas trochu jinou trasou a na závěr jsme ještě udělali malý okruh nad centrem města. No prostě výlet k nezapomenutí.
Po večeři ve stylu bufetu jsme se šli projít po Las Vegas stripu a mohli jsme žasnout pod světly neónů. Večer jsme zakončili na show Davida Copperfielda. Nechal před našima zraky zmizet kadilac a i několik diváků z obecenstva. Super podívaná!

9. den, 15. červen,  Las Vegas – Chino Valley. 390 km  

Dnes jsme měli v plánu projet přes přehradní nádrž Hoover Dam, ale museli jsme změnit plán, protože už asi 10 km před hrází byla dopravní zácpa. Staví se tam totiž nový visutý most (v této době je už dokončen). Po krátké poradě jsme se rozhodli to objet jižní cestou. Tomáš už měl nachystanou náhradní trasu.Jeli jsme na jih a na chvíli jsme se dostali až do Kalifornie.Příma cesta bez zatáček a nesmírné horko nás dost zmohli. U města Bullhead City teplota dosáhla až 47 C. Měl jsem pocit, že projíždím rozžhavenou troubou. 
Napojili jsme se na známou Route 66 a pokračovali po ní do malého zlatokopeckého městečka Oatman. Oběd jsme si dali v mísním salónu a časem jsme se přesunuli do období kovbojů a indiánů.
Pokračovali jsme po Route 66 a několikrát jsme se zastavili u starých benzínových pump.
V podvečer nás čekal prašný úsek, který vedl arizonskou prerií a byl dlouhý asi 50 km. Do našeho motelu dorážíme už po tmě.

10. den, 16. červen, Chino Valley – Grand Canyon, 290 km

Hned po ránu jsme zase vjeli do terénu. Prašná cesta nás zavedla přes jeden průsmyk až do zlatokopeckého městečka Jerome. Po zastávce na kafe pokračujeme směr Sedona. Příroda okolo se opět začala barvit do červena. Projeli jsme státní park Red Rocks a dostali se do malebného města Sedona. V okolí se natočilo mnoho amerických westernů. Po malém obědě najíždíme opět do terénu. Shelby hill road se klikatí nahorů a je to velice populární vyhlídková cesta pro turisty. Rasto se snažil vyhnout jednomu z terénních aut a zajel moc na krajnici. Podklouzla mu zadní guma a už byl na zemi. Nic se mu ale nestalo, jen jsme mu pomohli zvednout jeho bavorák. Projeli jsme město Flagstaff a čekal nás dlouhý a větrný úsek směr Grand Canyon. Po stranách cest se častěji začali oběvovat indiánské stánky s různýma indiánskýma tretkama a suvenýry. Také jsme byli svědky velkého lesního požáru. Jeho dým zahalil značnou část oblohy a trochu nám omezil naší viditelnost na pár dní.
V podvečer dojíždíme na známý Grand Canyon. Přesněji řečeno na jeho jižní stranu, která je více populární a více navštevovaná. Večeře proběhla v místní kafetérii.

11. den, 17. červen, Grand Canyon - Mexican Hat, 390 km

Dopoledne jsme návštívili několik jedinečných vyhlídek a měli jsme možnost vidět tento jedinečný kaňón z různých pohledů. Nedá se to ani popsat, musí se to vidět na vlastní oči.
Teplota začíná zase rychle stoupat a nás čeká několik dlouhých úseků přes indiánskou rezervaci Navajo. Indiány jsme viděli jen z povzdálí a žádný z nich nejel na koni. Do Monument Valley vjíždíme se sluncem v zády. Je to nezapomenutelný pohled. Tak si vždy představuji americký západ. Není divu, že většina westernových filmů byla natočená zde. Udělali jsme zde spoustu fotek. A vůbec se nám nechce odjet.
Hotel máme v blízkém mestě Mexican Hat, které je už ve státě Utah. Na večeři je opět pravý steak z místnich zdrojů a taky nám u večeře hrála místní westernová kapela. Jediné co mi dnes chybí, je dobře vychlazená plznička.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (22x):
Motokatalog.cz


TOPlist